Ще използва ли Украйна касетъчни боеприпаси? Някои страни в НАТО са против

Канада, един от най-гласовитите поддръжници на Киев, с негативна позиция
462
Ще използва ли Украйна касетъчни боеприпаси? Някои страни в НАТО са против
Снимка: БГНЕС

Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито Съединените щати обещаха да предоставят на Украйна за нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

Канадското правителство потвърди, че ще продължи да се придържа към конвенцията от Осло, която забранява този спорен вид оръжие.

"Ние не подкрепяме използването на касетъчни боеприпаси и сме ангажирани с това да бъде сложен край на въздействието на касетъчните боеприпаси върху цивилни, особено деца", пише в изявлението.

Либералното канадско правителство на премиера Джъстин Трюдо излезе с тази позиция, въпреки че е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна и от миналата година й обеща милиарди долари финансова, военна, хуманитарна и друга помощ, отбелязва Ройтерс.

В петък Съединените щати обявиха, че ще предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет военна помощ за нея в размер на 800 милиона долара.

Киев приветства решението на Вашингтон и обеща да използва тези оръжия само за да освободи окупирани украински територии, но не и за атаки на руска земя.

Друг американски съюзник освен Канада - Германия, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче се обявиха против изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна. Испанските власти също се изказаха против.

Над 100 държави са страни по конвенцията от Осло, която забранява тези спорни оръжия. Съединените щати, както и воюващите Русия и Украйна, обаче не са сред тях.

Касетъчните боеприпаси обикновено освобождават голям брой по-малки бомби, които могат да убиват безразборно в обширен район. Онези от тях, които не експлодират, представляват опасност десетилетия след края на съответния конфликт, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още по темата: УкрайнанатоСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
13
 
7
 
! Отговори
Мун ьо Резидента преди 10 месеца
Президент Зеленски ме унижи
18
4
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 10 месеца
Джъстин Бийбър, в старанието си да си оригинален, си умствено инвалидизиран. Това предполагам ще ти отнеме повече време да го асимилираш. Но е нормално за симпатизантите на ППДБЛГБТ+
17
13
 
6
 
! Отговори
Куку преди 10 месеца
Когато рашките ползваха касетки и фосфор в градовете на Украйна всичко беше точно!Сега ще получите от същото по много!
16
5
 
5
 
! Отговори
До Слава на Зеленски преди 10 месеца
Путин си е президент на Русия....................................а Пригожин ще яде шамарите!!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само да ги получат.
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Степан бандера - понастоящем Национален Герой в украйна е отявлен крайно десен нацист избил стотици хиляди руснаци,украинци,румънци,чехи,молдовци, словаци... Хвалел се е че отряда му знаел НАД 130 начина за убиването на човек.Самия хитлер е бил потресен от жекоста на бандера и наредил на химлер *Озъбти това животнно!*.а ние ще им плащаме хотелите и ще им даряваме реактори на тия нацистти!!!
13
6
 
20
 
! Отговори
Слава Кокаине преди 10 месеца
Зеления наркоман тръгна ли си от София!!!Не го искаме в България...................президента Радев му го каза..................да се маха!!!!
12
2
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 10 месеца
За разлика от теб - не
11
4
 
14
 
! Отговори
До 12 преди 10 месеца
Така е. А в Пловдив ако видите жена на токчета под ръка с мъж до 40г.възраст - вечер покрай Новотела или на пешеходния мост, гаранция, че са украинци. По токчета над 8см.се разпознават.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
накрая ще използват и химическо оръжие!
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единствените, които мога да нарека "герои" или по-скоро "смели", са хората останали в Украйна, които са на фронта, и онези, които са останали да живеят там въпреки ситуацията. По черноморието досега да съм срещнал няколко възрастни мъже, всичко останало е под 40 годишна възраст, видимо весели, видимо с възможности! Тези ли да хрантутим по черноморието ? Айде нема нужда
8
5
 
16
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 10 месеца
А да добавя. В Германия пак атака с нож. Има убити и ранени. Бабо Меркел що така?
7
12
 
8
 
! Отговори
Дон Кикот преди 10 месеца
Путлерчето има нужда от виагра от свежа русофилска кръв на фронта но никой русофил не иска да помага на своя кумир и работодател :)
6
8
 
34
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 10 месеца
Пълно е с млади мъже украинци във Варна. За капак са и много корави пичове. Очевидно спортуват здраво. Ама са духнали. Не са прости. Да не са луди да *** заради джуджето наркоманче.
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дайте му и ядрено оръжие, бе! Дайте му да заличи Украйна и да свършва тази идилия!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зе"Лю kухата лейkа ще си избие цивилните с тези бомби. Толкова му е акъла. Педя човек, мозък кокоши.
3
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересно украйнците криещи се у нас защо не дойдоха да приветстват лидера си
2
11
 
34
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 10 месеца
Тия нацита и ядрена бомба биха пуснали ако имат под ръка! Ама какво да се очаква от хора които избиха хиляди цивилни от 2014 насам. Нека използват. И Русия ще използва. Смятайте колко са отчаяни от събитията на фронта. Ей сега ще свърши лятото и почва калта и от танковете никва файда. А рашките в това време правят милиони бомби, патрони, мини и дронове. И танкове де.
1
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Идеята е да се освободи Украйна от украинците май.