Американски войник избяга в Северна Корея

Редник Кинг лежал два месеца в южнокорейски затвор
19 юли 2023 08:21, Елка Василева
33
Американски войник избяга в Северна Корея
Снимка: архив, БГНЕС

Американски войник, подлежащ на дисциплинарна санкция, избяга в Северна Корея през границата с Южна Корея, предаде Ройтерс, като се позова на американски официални представители.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази загриженост за войника, който според американските военни в Южна Корея се присъединил към обиколка в Съвместната зона за сигурност между Севера и Юга и "умишлено и без разрешение пресякъл военната демаркационната линия, навлизайки в Корейската народнодемократична република (КНДР)".

Американската армия идентифицира войника като редник втори клас Травис Т. Кинг, който е лежал близо два месеца в южнокорейски затвор, предаде Асошиейтед прес. Той бил задържан по обвинение в нападение и е бил освободен на 10 юли, след като излежал присъдата си. В понеделник той трябвало да бъде изпратен у дома във Форт Блис, Тексас, където срещу него да бъдат наложени допълнителни военни дисциплинарни мерки и да бъде уволнен от служба.

Според официални представители 23-годишният Кинг е бил отведен на летището и ескортиран до митницата. Но вместо да се качи на самолета, той напуснал летището и по-късно се присъединил към обиколка на корейското гранично село Панмунджом. Вчера следобед местно време в Корея той пресякъл границата, която е охранявана, но и често е претъпкана с туристи. Засега не е ясно как Кинг е стигнал до границата и как е прекарал часовете между напускането на летището в понеделник и пресичането на границата ден по-късно.

"Има много неща, които все още се опитваме да научим", заяви Остин на брифинг за медиите. "Смятаме, че той се намира в (севернокорейски) арест и затова внимателно следим и разследваме ситуацията и работим, за да уведомим близките на войника", добави той.

Преминаването на границата се случва в момент на високо напрежение на Корейския полуостров с пристигането на американска подводница с ядрени балистични ракети в Южна Корея за необичайно посещение, целящо да изпрати предупреждение към Северна Корея относно нейните собствени военни действия, посочва Ройтерс.

Северна Корея тества все по-мощни ракети, способни да носят ядрени бойни глави, включително нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, изстреляна миналата седмица. Тя изстреля друга балистична ракета в морето близо до Япония във вторник, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, като се позова на въоръжените сили на страната.

Полковник Айзък Тейлър, говорител на американските сили в Южна Корея, заяви, че военните "работят с нашите колеги от КНА за разрешаване на този инцидент", имайки предвид севернокорейската народна армия.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че официални представители на САЩ в Пентагона, Държавния департамент и ООН работят, за да "получат повече информация и да разрешат тази ситуация". "Намираме се в начален етап", каза още тя и добави, че най-важното е да се установи какво е състоянието на войника.

Мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк не е отговорила веднага на запитване за коментар, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Излиза, че между Северна и Южна Корея групи хора минават свободно границата?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера КНДР изстреля балистична ракета над Японско море. ЮК и Япония отново са в потрес, но още по-настървено oблизвaт гЪza на своя Началник.
23
4
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 9 месеца
Ех , трудно е да си либераст напоследък. Все к.... ъъъъ шамарчета ядат . Отвсякъде. Вече и либерастките медии пишат че Оркрайна няма да спечели явно , сега и войниците бягат от Краварника в Северна Корея ... Мъкааааа. Мъка. Мъка.
22
3
 
6
 
! Отговори
Сенеката преди 9 месеца
Почна са ....всеки гледа хубавото.... хахаха...
21
4
 
5
 
! Отговори
американеца преди 9 месеца
изпратили ядрена подводница да предупреди СК -хха аб ете не им пука въобще кво изпращате само нагнетявате напрежението и търсите интрига само ч е малкия н ес е шегува и да гледате да не объркате конците
20
1
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 9 месеца
какво трябва да те чака в къщи та да избягаш чак в северна корея? ... питам и не искам да знам
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Внедряват го.
18
0
 
5
 
! Отговори
джобен тенис преди 9 месеца
Преди време развяваха накакъв избягал д е г е н е р а т като дясната ръка на Пригожин - сега защо да не може същото с някакъв кравар?
17
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
Абе там нали е лошо - веднага да се връща
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С фамилия Кинг значи е от черните американци, те като нашите римляни са им проблемни!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРАВИЛНО НЕ ИСКА В ЗАТВОРА
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега Ким ще го вземе тоя и ще започне да го развява по севернокорейските медии, за да види народа как хората бягат от прогнилия запад. А бе същото каквото правят краварите с всеки избягал от страна която не им е под контрола. А що не напишете колко северно корейци искат да се върнат в КНДР след като са видяли чудната южнокорейска демокрация, защото има много, ама хич не пишете за тях!
13
1
 
15
 
! Отговори
Почна се! преди 9 месеца
Естествено че ще го изкарат не-добре! Кравария вече не е това което са я рекламирали 50 години назад!
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така си и помислих - само недобре психически човек, може да направи това! Че по-голямо наказание от това, да избягаш в Северна Корея,има ли? Сега ще се научи как се яде трева..
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така ще е докато кифлите в Северна Корея са чисти и неопетнени.
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Северна Корея така обичат хамериканци, че сега и там ще полежи няколко години. Накрая ще го изтъргуват за храна.
9
5
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
Можело Начи ? Язе Ко тука стане напечено ша бегам в Русия . От иаам син от една рускиня ф Питер. Ката месец и пращам по 300ойро издръжка .
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато американците не се махнат от Южна Корея ще има заплаха от Севера
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
па къде да бягаме от прогнилия Запад - или в Сверна Корея или в Русия - хайде юруш друре русофили и севернокоренофили - спасявайте се
6
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки разумен човек при възможност би избягал от Байдън и трансджендер сащ.