САЩ с нов пакет помощ за Украйна за 1,3 млрд. долара

Той включва противотанкови ракети, ПВО, дронове и други
19 юли 2023 22:37, Стела Стоянова
85
САЩ с нов пакет помощ за Украйна за 1,3 млрд. долара
Снимка БГНЕС

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1,3 млрд. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана, противотанкови ракети, безпилотни самолети и друго оборудване, предаде АФП.

Пакетът е част от усилията на САЩ да отговорят на "неотложните изисквания на Украйна, като предоставят критични възможности в краткосрочен план и същевременно изграждат траен капацитет на украинските въоръжени сили", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Помощта няма да пристигне веднага на бойното поле, тъй като попада в обхвата на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI), в рамките на която Вашингтон закупува оборудване от отбранителната индустрия или от партньори, а не го черпи от американските запаси.

Пакетът включва четири системи за противовъздушна отбрана NASAMS и свързаните с тях боеприпаси, противотанкови ракети TOW, 152-милиметрови артилерийски снаряди, безпилотни летателни апарати, както и системи за противодействие на безпилотни летателни апарати, и различни превозни средства.

Съобщението идва в момент, когато украинските сили се борят за настъпление срещу нахлуващите руски войски в бавно развиваща се контраофанзива, за която Михайло Подоляк заяви, че "ще бъде доста трудна, дълга и ще отнеме доста време".

Подоляк каза също, че силите на Киев се нуждаят от двеста до триста танка, както и от 60 до 80 изтребителя F-16.

Нидерландия и Дания ръководят план за обучение на украински пилоти за използване на самолетите, произведени в САЩ, като част от коалиция от 11 държави, но усилията са все още в начален етап.

Темпото на настъпление на Украйна в контраофанзивата повдигна въпроси за това дали тя ще бъде успешна, но американски официални лица изтъкнаха трудните препятствия, които силите на Киев трябва да преодолеят, когато бяха попитани за темпото на настъпление.

Украинските войски се сблъскват със силно укрепени руски позиции, които включват сложни минни полета, танкови препятствия, бодлива тел и окопи, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили пред журналисти.

Още по темата

Той също така заяви, че Украйна разполага със "значително количество бойна мощ, която все още не е ангажирана".

"В момента те запазват бойната си мощ и бавно, целенасочено и стабилно си проправят път през всички тези минни полета, а това е трудна битка".

Съединените щати са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха международна коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия и координираха помощта от десетки държави.

Вашингтон се ангажира да предостави десетки милиарди долари военна помощ на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: УкрайнаСАЩпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такову "Патриоти" нещо нема у списъка с продукти и даже номенклатурата. Сега новозахвалваната NASAMS на която ще и падне цената.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лелеее, толкова пари им пращат, оръжие,а Зе"Лю проси, ли проси, все няма оръжие.Да се чудиш продава ли го, складира ли го? Контрата не мърда. На Русия нищо никой не праща, уж ракетите им свършиха миналия август, а цяла Украйна е като швейцарско сирене.
26
5
 
4
 
! Отговори
Ей тез преди 10 месеца
Лошите. Не дават на Путин да си разиграва мечката у комшиите
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тука се цензурира на ангро, мaйкaтa си е е6aлo ейййййй
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как е? Добре ли е искам да знам.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
80 изтребителя Ф16 щели да им дават ние чакаме 6 и от 5 години откак сме ги платили и още ги няма
22
1
 
11
 
! Отговори
Киро Гриндера преди 10 месеца
Ами ние кога ше им пратим милиард и половина евро??? Ние нвма ли да борим Путин и блатная??? Защо още не сме на фронта?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Малии те я са станали големи скръндзи.Нещо танкове ала-бала нямали или не искат да се излагат
20
3
 
7
 
! Отговори
По същество преди 10 месеца
Свърши тя. Колкото и да се преструват и да пишат статии два месеца за едни и същи доставки, дето вече половината са там и гръмнати, файда няма. Само увеличават срама от загубата.
19
2
 
9
 
! Отговори
Деменцио Байдън преди 10 месеца
Исках да им дадем 100 милиарда, *** забравих и им дадох един само. Халал да им е, остатъка отива при сина ми Хунтър за дрога и *** - за един месец ще ги е оправил!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо тия копейкаджии от Краваристан толкова намалиха паричната помощ за укрите? Искат *** да победи ли? Кремъл ли км плаща на тия четирихилядници?
17
2
 
7
 
! Отговори
Христо преди 10 месеца
Кел файда ,укрите ядат яко хурката.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе дайте ми един милион на мене бе , стига с тия милиарди за Украйна. И аз съм човек и аз душа нося!
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кравари, давайте смело и обеднявайте още по-смело! Докато вашите умират по пътищата, защото не могат да си позволят здравна застраховка, вие си играете на прокси война срещу Русия. Браво!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е все по-малко става пакета нещо,а урките искат все повече и повече.Ама нещо не се обажда Зеленски сега щото му го казаха,че е нагъл и сега мълчи,а то не ,че другите не са,ама не им се отваря парашута вече.Просто няма кинти.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 14 Ами погледни и украйнците се или не смееш и като бот си пишеш бля,бля ,бля.
12
1
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
:):):):)
11
5
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Всичко ще се плати на американците, безплатен обяд няма, цялата украинска земя е вече раздадена на корпорации от запад, после заводите и т.н. Пак казвам, англосаксите помощ не дават, това са колонизатори - само вземат, ама не можеш да го обясниш на нашите слуги в парламента!
10
19
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Виждам още много руски трупчета из Украинските бойни полета:):):)Го Го САЩ:):):)Всеки един такъв транш значи още много руски жертви:):):)
9
3
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
Стоят си безопасно в САЩ с белите ризи и военни униформи, взимат хиляди долари заплата на седмица и ... раздават едни милиарди. А украинските и руските мъже умират всеки ден. - Кой е лукаво-хитрият дявол в картината? "Добрите" американци, разбира се...