САЩ ще продаде оръжие на Тайван за $500 млн.

Новата техника е предназначена за модернизираните тайвански изтребители F-16
24 авг 2023 20:00, Йоана Цонева
9
САЩ ще продаде оръжие на Тайван за $500 млн.
Снимка: БГНЕС

Правителството "Байдън" одобри продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван - мярка, вписваща се в политиката на Вашингтон за увеличаване на военната помощ за острова въпреки острите възражения на Китай, предаде "Асошиейтед прес".

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е утвърдил сделката, предвиждаща Тайпе да закупи инфрачервени проследяващи системи и съответното съпътстващо оборудване като софтуер и резервни части. Новата техника е предназначена за модернизираните тайвански изтребители Ф-16.

Макар и скромна по своя размер в сравнение с предишни оръжейни продажби, заради момента на сключването си тази сделка ще предизвика остри критики от страна на Пекин, който смята Тайван за своя сепаратистка провинция и не изключва употребата на сила като възможно средство за обединение на острова с материка, отбелязва "Асошиейтед прес".

Още по темата
"Предложената сделка е в съзвучие с националните, икономическите и военните интереси на САЩ, тъй като ще помогне на реципиента да модернизира въоръжените си сили и да поддържа надеждни отбранителни способности", посочи външнополитическото ведомство във Вашингтон. "Предложената продажба ще подобри способностите на реципиента да отговори на настоящи и бъдещи заплахи чрез допринасяне за повишаването способностите на реципиента да брани въздушното си пространство, да създава сигурност в региона и ще повиши оперативната съвместимост със САЩ чрез програмата му за Ф-16."

Новината дойде само броени часове, след като тайванският президент Цай Ингвен потвърди обещанието си да укрепи отбраната на острова. Тя направи това при посещение на военен мемориал на островите Кинън, посветен на въоръжения конфликт между Тайван и Китай, воден преди 65 години, където тя почете паметта на падналите в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
САЩ са най-големите бо...клу....ци на тази земя. Крайно време е да изчезнат веднъж завинаги!!!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ф16 чертежи ще има ли? Или те са запазени само за бедните робски народи, които може а може и да не ги получат 2028г
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
фАщ ги интересува само парите, разпалват пожари и после вземете тези оръжия за млрд
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скараха ги с Китай,за да им продават оръжия.А можеше мирно да се разберат.Много обичат братски народи един друг да се трепат и да повтарят историята с Каин и Авел.
5
3
 
4
 
! Отговори
Канцерогенния преди 7 месеца
До МълдърКакво евала бе? Трета световна ядрена война ли искаш?
4
2
 
6
 
! Отговори
666 преди 7 месеца
Тъй тъй, не е важно колко народ ще избият, бизнеса да върви.
3
2
 
4
 
! Отговори
Седераст преди 7 месеца
Дали тайванските новинари са писали, когато общите ни господари ни прибраха 2 милиярда авансово?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Китай някой ден реши да Превземе островчето Таиеан,няма да му помогнат Никакви Американски железа! -:) Както не помагат и на Украйна срещу Русия! Китай както и Русия е производител на оръжие!-:) Вадиш го от склада и го ползваш! Не му търсиш " сметка" колко " струва" а го ползваш! Оръжието е специфичен продукт! И се произвежда в големи количества от всеки производител!-:)
1
10
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 7 месеца
Евала