За първи път САЩ одобриха директна военна помощ за Тайван

Нарастват опасенията, че Китай се готви за нападение
31 авг 2023 08:17, Анисия Иванова
58
За първи път САЩ одобриха директна военна помощ за Тайван
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за първи път одобри директна военна помощ за Тайван в рамките на програма за подпомагане, насочена към чуждестранни правителства, съобщиха официални лица.

Държавният департамент информира Конгреса за пакета от 80 млн. долара, който е малък в сравнение с неотдавнашните продажби на Тайван, но ще бъде първият за Тайпе по програмата за чуждестранно военно финансиране.

Съединените щати традиционно продават, а не предоставят оръжия на Тайван, но нараснаха опасенията, че Китай се готви да нападне самоуправляващата се демокрация, за която претендира, че е част от неговата територия.

Американският ход обаче най-вероятно ще разгневи Пекин, прогнозира Ройтерс. Китай възприема Тайван като своя територия и призовава между Вашингтон и Тайпе да няма официални отношения, отбелязва новинарската агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Тайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
8
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Колко станаха жертвите на мауи... ===))) краварците изгоряха, кат факли... С един пожар не можаха се справят най ввликите...
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 24. Как така ще трепете бе, приятелю? Вие не сте такива. Само руснаците трепят.
28
1
 
2
 
! Отговори
Американците преди 8 месеца
Печелят, когато преговарят, а не когато воюват. Очевидно има какво да предложат и то да е желано и привлекателно. Така, че колкото и да лобират от военнопромишления им комплекс, по-разумно е да ги игнорират и да преговарят докато е време.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сащисаните се чудят къде атомна война да направят,за да въведат военно положение и Бай Дрън да си остане диктатор,т.е. не той,а кукловодите му.Той си е изкукал и лесно се манипулира.Такъв е не само враг на руснаците ами и на собственото си население.Видяхте какво направиха на хората в Мауи.
26
3
 
13
 
! Отговори
Трезвен преди 8 месеца
Много интересно е боравенето с термини от рода на "самоуправляващата се демокрация". Само проблемните, неопределени полови индивиди не са на ясно, че това означава режим, който подкрепя или плаща на либералните изчадия. За сравнение Саудитска Арабия я представят като либерална и "демократична" монархия, защото плащат да ги защитават. А там дори жените нямат право да шофират....
25
2
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 8 месеца
Ти що не си на украинския фронт? А, да, защото ще ти се счупи третополовия маникюр
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А пък на мене ми се струва,че скоро време американците ще настъпят мотиката и този път ще бъде доста сериозно...
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонимеН - Бъди герой! Спаси света от руското зло! *** и неутрализирай Путин и двойника му! Веднага слагам кутия в магазина да ти съберем пари за снабдяване с най- необходимото!!! И за билет. Двупосочен, от София за Москва. Ако пък имаш късмет като освободител може да те турят на някоя мазна службица. И няма да ти трябва билета!
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой освен САЩ няма право да налага собствената си политика на други държави. Другото е диктатура! Щатите напълно добронамерено налагат своята воля, а държавите мапълно доброволно я приемат! Няма матиски, няма войни... Е, сега нямъде може да избухне някоя цветна революция, ама това е напълно спонтанно. За премахване на някой жесток диктатор и приемане на американската демокрация.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едновременно срещу Русия и Китай малко много ще му дойде на пaмпepca...
20
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
КИТАЙ НЯМА ДА ПУСНЕ НИТО ТИБЕТ НИТО ТАЙВАН КАТО ЮРИДИЧЕСКА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ В ОБЩИ ЛИНИИ НИКОГА ! И АКО ТРЯБВА ЩЕ ИЗГОРИ ПЛАНЕТАТА, ЗАЩОТО КИТАЙ НАИСТИНА ИМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И НЕ Е ФАЛШИВО КАТО ТОВА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Помагат хората бе, вие какво си помислихте? Сигурно, че е намеса във вътрешните работи на Тайван??? Нееее! Това е хуманитарна помощ! Увеличаване на влиянието и присъствието в района??? Неее! Това е защита на американската свобода и независимост!
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Давайте, бе, давайте. То и на Украйна давахте, давахте, обучавахте, пак давахте, пък ей го, над година абсолютно никакви резултати.
17
15
 
2
 
! Отговори
простите се връзвали преди 8 месеца
Да се бият едни срещу други а САЩ им гледали сеира --- тези бисери ги е родила една комунистическа буковица която може да си лее бисерите само във БГ. ! Та според този умньо Тайван трябва да се предаде на Китай ,а Южна Корея на падне на колена пред КИМ ,а украйнците за тях знаем трябваше да приемат демократа Путин като брат пък виж ги те бият се ,ама защото САЩ ги карат иначе охооо ! Цъщото и за нас мястото ни е 17 република и като едно начало едно LIZANE на кубинките на Путин !
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво значи "директна помощ", "предоставя" ... Ще искат ли краварите нещо срещу оръжията или не!
15
18
 
4
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 8 месеца
Русия и Китай ще бъдат ликвидирани бързо,ако се опитат да употребят ядрено оръжие. Не дразнете военният ни съюз за защита НАТО.
14
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Замислете се, какво прави ФАЩ в Тайван и Японско море, в Черно море a като се доближи някой до Куба и вият на умряло
13
0
 
4
 
! Отговори
Пришълецът преди 8 месеца
С война в сърцето:)))
12
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
СПОРЕД ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА НОСТРАДАМУС КОИТО СЪМ ЧЕЛ ПРЕДИ ОКОЛО 20 ГОДИНИ СЕ ГОВОРИ ЗА ВОЙНА ЯДРЕНА ВОЙНА И ТЯ ЗАПОЧВА ОТ ЖЪЛТАТА РАСА И Е ОКОЛО 2029-ТА ГОДИНА. КАКВО ЩЕ СТАНЕ С КОНФЛИКНА ПУТИНУ СРЕЩУ НАТО , ЕС И УКРАЙНА НЕЗНАМ НО ЯДРЕНА НЯМА ДА ИМА. ОБАЧЕ ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ВОЙНАТА КИТАЙ ТАЙВАН+ФАЩ СЕ Е ЯДРЕНА! КИТАЙСКИЯ РЕЖИМ НЕ Е 1 ЧОВЕК ТОВА Е ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ МАЙКА И НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕ НИТО ДА СПРЕ! КИТАЙ ЩЕ СТРЕЛЯ С ЯДРЕНОТО ГАРАНТИРАМ ТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ФАНАТИЦИ ТАМ.
11
0
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
спрете се убии-ци светът иска мир а не воини и конфликти стига с тези печалбиот оръжието