За първи път САЩ одобриха директна военна помощ за Тайван

Нарастват опасенията, че Китай се готви за нападение
31 авг 2023 08:17, Анисия Иванова
58
За първи път САЩ одобриха директна военна помощ за Тайван
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за първи път одобри директна военна помощ за Тайван в рамките на програма за подпомагане, насочена към чуждестранни правителства, съобщиха официални лица.

Държавният департамент информира Конгреса за пакета от 80 млн. долара, който е малък в сравнение с неотдавнашните продажби на Тайван, но ще бъде първият за Тайпе по програмата за чуждестранно военно финансиране.

Съединените щати традиционно продават, а не предоставят оръжия на Тайван, но нараснаха опасенията, че Китай се готви да нападне самоуправляващата се демокрация, за която претендира, че е част от неговата територия.

Американският ход обаче най-вероятно ще разгневи Пекин, прогнозира Ройтерс. Китай възприема Тайван като своя територия и призовава между Вашингтон и Тайпе да няма официални отношения, отбелязва новинарската агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Тайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
Къде преди 8 месеца
отивате пък вие? Чак за Русия и Китай. Този колос на глинени крака САЩ от една СК се напишкват. От ден на ден се сриват все повече. Неприятно е за краварофилите, но в света нещата се промениха. Както е казано ,,времената се менят, дон Корлеоне"
9
16
 
4
 
! Отговори
Великият САЩ преди 8 месеца
Може спокойно да води война срещу Русия и Китай и да ги смачка без проблем ! И най лошото за тях е ,че прогнозите са правени преди да се види плачевното сътояние на руската войска във реални боеве -- китайците са още по-голяма трагедия ! И сега започвате за ядрените оръжия ,ами като искат да ги използват какъв му е проблема примерно на Медведев да почва и готово да види и там какво ще стане ,то на разни субстанции е лесно да се говори.....
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Остана ли нещо за предоставяне, складовете още зимъс ги опразниха
7
0
 
33
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Намериха си и "Украйна" за Китай.....и там да воюват с чужди войници ! Южна Корея я подготвят за Северна :) САЩ са много хитри ....простите им се връзват на "Ние да ви помогнем , не за друго!"
6
2
 
23
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 8 месеца
Тия много щедри.Да вземат и на мен да дадат някой долар.
5
30
 
3
 
! Отговори
До Петров преди 8 месеца
Българинът се е бил срещу Русия многократно, като само за 20 век 4 пъти. Срещу окупаторска Русия ще има милион български доброволци веднага!
4
2
 
34
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
Май ще си строшат зъбите американците с Китай и Русия едновременно, украинците рязко намаляха, а бългерианите на ромите не смеят дума да кажат камо ли срещу руснаци да се изправят.
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На тея сатани само оръжия са им в главата. Само войни и конфликти търсят по целия свят.
2
30
 
5
 
! Отговори
Историка преди 8 месеца
Китай се самозабравиха.Време е САЩ и свободният свят да ги сложим на мястото им, както слагаме в момента Руската федерация в ковчег.
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
После сащисаните ще обясняват, че Китай води непровокирана война с Тайван.