Зеленски отива в САЩ - ще се срещне с Байдън, ще говори в Сената

Двамата ще обсъдят спешните нужди на Украйна
11 дек 2023 07:39, Елка Василева
104
Зеленски отива в САЩ - ще се срещне с Байдън, ще говори в Сената
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си колега Володимир Зеленски на среща в Белия дом във вторник, 12 декември, предаде Ройтерс, като се позова на официално съобщение от американското правителство в неделя.

Темата на разговор ще бъде продължаващата война и "жизненоважната" нова помощ от страна на САЩ за Киев в съпротивата му срещу Русия. В съобщението си Белият дом уточнява, че двамата ще обсъдят "спешните нужди" на Украйна.

Още по темата
Ройтерс отбелязва, че срещата е в контекста на исканото от правителството на Байдън одобрение от страна на конгреса на САЩ на новия пакет от помощ за Украйна и Израел.

От кабинета на Зеленски съобщиха в „Телеграм“, че украинският лидер ще пристигне във Вашингтон в понеделник на работно посещение, което ще включва „редица срещи и разговори“.

Ключовите теми на визитата на Зеленски ще обхващат отбранителното сътрудничество между САЩ и Украйна, „по-специално чрез съвместни проекти за производство на въоръжение и противовъздушни системи, като и координиране на усилията на двете страни през следващата година“, се казва в съобщението.

Освен това украинският президент е поканен да говори пред американския Сенат, съобщи асистент на ръководството на горната камара на Конгреса. Словото на Зеленски в Сената ще бъде от 9 ч. местно време във вторник.

По-късно стана ясно, че същия ден Зеленски ще има среща и с председателя на доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса Майк Джонсън, съобщи говорителят на Джонсън Радж Шах.

Съпротивата на републиканското мнозинство в долната камара е причината все още да не е одобрена предложеното от президента Джо Байдън финансиране на стойност над 100 млрд. долара за военна помощ за Украйна и за Израел и за проекти в областта на националната сигурност.

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че Съединените щати "ще бъдат отговорни за поражението на Украйна", ако Конгресът на САЩ не успее да одобри финансирането.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
ВънСатаНАТОотBG преди 7 месеца
Зеленясала та Дрога ще се среща със Сатаната ,за да получи памперси.
85
1
 
0
 
! Отговори
Споко преди 7 месеца
Ще има още финансиране, оръжейни доставки, помощи от ЕС и всички демократични държави. Путинчетата са с еднопосочен билет.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БИЛ СЪМ ПРИ ВОЙНА ! БАНКИ И СУПЕРМАРКЕТИ ЗАТВОРЕНИ, НЯМА БЕНЗИН, ОТ 21.00 ДО 6.00 ВОЕННИ ПАТРУЛИ СТРЕЛЯТ НА МЕСО ! ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
82
0
 
2
 
! Отговори
Плевели преди 7 месеца
Свърши сеЩе преговаряме
81
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ново България изпраща 10 дивизии в Укр. които да разгромят руснаците при Авдеевка
80
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко евроатлантици и укрофили има в БГ? Няма за една рота да отидат да подпрат братска Украйна. Паси, Плевнелиев, Тагаренко, Денко и още 2-3 евролумпени. За нищо не стават нашите евроатлантици.
79
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Тоз си прави редица екскурзии. Кой ги плаща? Скоро няма да има кътче по света, което не е посетил. Сега времената са такива като преди години, запад срещу русия, имат си удобно оправдание, че путин нападна украйна. украйна хич не ги интересува, важното е да се борят с русия.
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е, какво ни интересува, къде отива нацист #1, та той изживява последните си дни. Защо не напишете, как руските ребята напредват по всички линии на съприкосновение, как забиха руския флаг на най-западните части на Маринька. Но не, зомбираните ни политици, както винаги в историята ни ще бъдат последни да си отворят очите, че Русия не може да се победи. Четете история, ей не-гра-мот-ни политици!
77
2
 
14
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
Последен валс?
76
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бий го този Путин, ти си световен лидер на Свободния свят. Зад теб е най-силната армия в света - НАТО, и най-богатите икономически сили в света - САЩ и Европейския съюз. Наложиха унищожителни санкции на Русия, от които тя се гърчи като червей. Нефтът падна, гладните руснаци ще вдигнат революция и ще свалят Путин. Олигарсите ще направят преврат, защото Запада засегна икономическите им интереси. Обркъжението на Путин е недоволно и всеки момент ще го премахне. Руснаците ще излязат на улицата.
75
1
 
8
 
! Отговори
Фитьо преди 7 месеца
Може и да стане.Демократите не са в състояние да си издигнат друг кандидат.Изборите там се организират от 500 души от партия и явно Байдън има подкрепата им.За републиканците макар и маскирано като сделка за имиграцията означава сигурна победа на изборите и ще има "златен пръст" за профуканите пари.Зеленски остава на власт.Убитите ще се множат,а нищо няма да принуди Русия да върне територии,които са част от нея след референдумите лятото.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дядото кани Зеленски да му каже все пак лично, че му спират кранчето с парите и оръжията, щото освен това сина на дядото яко го е закъсал със закона. И ако може Зеленски да изиграе една сърцераздирателна сценка, че видите ли дядото и синчето му не били взимали подкупи за бизнеса си в Украйна, а правели дарения за укрите, че да почнат война с Русия.
73
1
 
14
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Отива да смени памперса!
72
1
 
17
 
! Отговори
Нищо ново под слънце преди 7 месеца
САЩ ще намалят значително "помощта" си за остатъчна Украйна, но няма да прекратят войната. Тя е изгодна за американските олигарси. Те ще прехвърлят основната тежест на гърба на слугите от ЕС, където е пълно с продажни политици. Какъвто е например уж академика Денков.
71
2
 
16
 
! Отговори
айде пак преди 7 месеца
Айде пак, бедняка милионер пак проси ... аман
70
2
 
15
 
! Отговори
Км преди 7 месеца
Володимир ходи да реве и да проси,а Оленка купува бижута за един милион долара!Какво е това?????????????
69
6
 
7
 
! Отговори
The Yellow Pave преди 7 месеца
Все пак 3eленckи е могъщ aтлантичесko-планетарен Лидер. Може да ходи и иска каквото си пожелае навсякъде!
68
1
 
20
 
! Отговори
Км преди 7 месеца
Имаше една карикатура в нета: Зеления и старчето се прегърнали и Зеления пита:,,Ти нали каза,че ще бъдем заедно до края?,,Да,това е края ,моето момче!!,,
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зеленчо да не се предава. Бой до последното укри, нали така беше? Всичкото укри на фронта и да не ни занимават повече. Като свършат укритата, ние ще се разберем с Рассията - ще им пратим водка, те ще пуснат евтин петрол и така, както сме си били до сега.