САЩ за първи път изпълниха екзекуция с азот

Осъденият е мъж, убил жена по поръчка на съпруга й
26 яну 2024 09:15, Стела Стоянова
33
САЩ за първи път изпълниха екзекуция с азот
Снимка БГНЕС, архив

Американският щат Алабама екзекутира осъден на смърт чрез задушаване с азот - нещо което се случва за първи път и беше разкритикувано предварително от ООН като съпоставимо с форма на мъчение, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Осъденият на смърт беше Кенет Юджийн Смит. Присъдата му беше потвърдена през 1996 г. заради убийството на жена, поръчано от нейния съпруг.

Кенет Юджийн Смит бе екзекутиран в затвора в Атмор. Смъртта му е настъпила в 20,25 ч. местно време вчера (2,25 ч. по Гринуич днес). Той почина 29 минути след началото на екзекуцията, обяви главният прокурор на Алабама Стив Маршал.

Екзкуцията на Смит беше първата в САЩ за годината. Миналата година бяха изпълнени 24 смъртни присъди, всички с помощта на летална инжекция. За първи път от повече от 40 години за екзекуция в САЩ се използва нов метод.

На 17 ноември 2022 г. беше направен първи опит да бъде екзекутиран Кенет Смит със смъртоносна инжекция, но екзекуцията беше анулирана в последния момент, тъй като интравенозната система, с която да се влее смъртоносният разтвор в организма на Смит, не можа да бъде поставена рамките на отреденото от закона време.

Алабама е един от трите американски щати, разрешаваща екзекуция чрез задушаване с азот, при което смъртта настъпва от хипоксия, или недостиг на кислород.

Върховният комисариат на ООН за човешките права заяви на 16 януари, че е обезпокоен от използването на този необичаен и неизпитан метод, така наречената хипоксия чрез азот.

"Това може да представлява мъчение или друго жестоко или деградиращо отношение", заяви тогава говорителката на Върховния комисариат Равина Шамдасани и призова за отлагане на този вид екзекуция.

При използването на азот протоколът не предвижда упойване на осъдения на смърт, докато Американската ветеринарна асоциация препоръчва да се дава упойващо вещество на животните, евтаназирани по този начин, припомни говорителката на Върховния комисариат.
       
Всички опити на Кенет Смит да обжалва присъдата бяха отхвърлени. Последният опит беше направен в сряда и беше отхвърлен от Върховния съд на страната.

Кенет Смит убил заедно със съучастник през 1988 г. Елизабет Дорлийн Сенет, на 45 години, по поръчка на съпруга й Чарлз Сенет, пастор, който бил силно задлъжнял и изневерявал на съпругата си. Убийството било замаскирано като обир, който уж приключил не както трябва. След това съпругът се самоубил, но полицията успяла да стигне до убийците на жената. През 2010 г. Джон Форест Паркър, съучастникът на Кенет Смит, беше екзекутиран също.

Смъртното наказание е отменено в 23 американски щата. В 6 щата има мораториум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: АзотСАЩекзекуция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
А таз "дипломатката" и дъщерята-убийца кога?
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Американска солидарност )
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а у нас кога???????
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да го бяха изгорили на клада, само трябва да се убедят хората че е хуманно и ще иде в рая. и готово. Такова ниско ниво.... нямам думи.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просто не разбирате новата хуманност.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За да не се мъчи можеше като в Терминатор 2 да го замразят с течен азот и после с ритник в главата да се натроши на парчета
19
2
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 3 месеца
Пак добре, че не си конкретизирал: "Американците избиха индианците", за да не ти се смеем.
18
1
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Демократи Сър!
17
0
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 месеца
Тия, избиха индианците на цял континент. Не се учудвам на нищо
16
0
 
7
 
! Отговори
за назидание , преди 3 месеца
животни се убиват с шило и чук, сатър, ловците с пушка, рибата се оставя на сухо, петела се коли , ами други екзекуции няма . бърза смърт в лявото задочие или тила, артерия основна - 2 секунди загуба на съзнание и 10 секунди до смърт . Анатомистите знаят . Много страни по военно му обесват или разстрелват смъртника . древните методи не ги ползват - разчекване с коне, скок от калиакра, изяждане от зверове или насекоми , отрови .
15
18
 
2
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 месеца
Руските слуги ги чака азота!
14
2
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
И ни един коментар за евроатлантическите ценности :)
13
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
товаришч путин го очаква същата присъда.
12
5
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Това е особено мъчително и садистично убийство. Не ти достига въздух, дишаш дълбоко и колкото повече дишаш, толкова повече не и достига... Започваш да се гърчиш и да крещиш. И все по-силно се гърчиш. А палачите си се кефят и даже може и да се хилят. Това си е като убийство в газова камера в Бухенвалд. Много по-хуманно беше да го обесят, например. Дори гилотинирането е по-хуманно! Категоричен съм, че такъв начин на убийство трябва да се забрани. Дори за Андреас Брайвик не бих го приложил.
11
4
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
Искам и в България да има смъртно наказание, особенно за корупция в големи размери и злоупотреба с власт!
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никакво значение дали едно убийство е криминално или е извършено от държавата. Все е убийство и нищо не го оправдава. А извършителят се нарича убиец. Този, който изпълнява тези присъди е масов убиец. Присъстващите също. После се прибират при семействата си. Тези са по грозни от криминалните убийци.. Извършват спокойно и хладнокръвно уж "легално" убийство, но тях Бог ги съди.
9
3
 
7
 
! Отговори
Конфуций преди 3 месеца
Очакването на смъртта е по-лошо от самата смърт, тоз е умрял от страх поне 2 пъти преди да бъде екзекутиран. Като им знам правосъдната система на краварите и какви грешки се допускат там, до екзекуция трябва да се стига само след пълни самопризнания правени с ясно съзнание.
8
0
 
1
 
! Отговори
Ненимон преди 3 месеца
До Анонимен: ам да ти обясня - вените му са тънки и не са успяли да го боцнат. Сега разбра ли?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не разбирам, при тази супер напреднала анестезиология, къде те боцнат с иглата или ти сложат маската и се събуждаш по часовник, кеф ти след час,кеф ти след ден. Изкуствени коми и т.н., какъв е проблема да го преспат хубаво, пък после ако искат да му вадят орган по орган. Варвари. Не казвам, че този убиец не си е заслужил съдбата, но при първия неуспешен опит да бъде екзекутиран е трябвало наказанието му да се промени на доживотен затвор. Каква е тая екзекуция 30 години по-късно?
6
0
 
1
 
! Отговори
27 минути е дълго преди 3 месеца
време . сънуваме 3-4 секунди . светлинен тунел . свети петър с портите . 4 литра дробове кислород . 4 литра азот . мозична смърт , след телесна и кома . евтино - газ камера , душегубка , сега са доволни . ами мушкал и блъскал пасторейшата . харчил хилядата долара . дълго поживял . сигурно и други нападения е правил . Лучиано беше боса и на алабама . тоя му е бил войник за силови удъри .