В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата

Байдън обеща да затвори границата, ако Сенатът се споразумее
Обновена: 28 яну 2024 15:58 | 28 яну 2024 15:55, Александър Попов
195
В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Месеци преди президентския вот през ноември в САЩ Джо Байдън обеща да затвори границата с Мексико, ако Сенатът се споразумее за затягане на мерките.

Двете партии готвят проектозакон, който би дал право на държавния глава да затвори границата в случай на голям наплив на мигранти. Текстът е критикуван както отляво, така и отдясно. Байдън обаче заяви, че ако сенаторите го приемат, ще го ратифицира и приложи незабавно.

Втвърдяването на реториката му сега е в противовес на позициите му преди и опит да спре критиките, отправени от съперника му Доналд Тръмп.

Казусът с щата Тексас вдигна напрежението в страната през последните дни.

Върховният съд на САЩ забрани на Тексас да блокира нелегалните мигранти с бодлива тел, Тексас отказа и заяви, че случващото се е нашествие в САЩ, а президента се проваля в една от основните си задачи - да предпазва щатите от нахлуване на вражески сили.

Републиканците твърдят, че в момента мексиканските картели контролират границата и внасят който решат, включително срещу заплащане. Тексас има хитро решение на проблема - когато влезнат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк (кметовете демократи на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. “Градове убежища”), те просто биват качени на автобус и закарани до града. И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти, Тексас просто реши да намали натиска като мобилизира националната гвардия и положи бодлива тел по границата.

Междувременно Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN.

Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

На 26 януари, петък, изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: САЩТексасмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
75 никой не пуска соросоидчета като теб вече там. Статията обаче е за сащисаните. И както винаги Путин е виновен че сащ не могат да се оправят с мигрантите. Нали така?
73
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е нещо толкова страшно станало,но защо медиите мълчат,човек би си помислил че е нарочно!
72
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тогава какво правят американските войници в България?
71
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде,хвърлиха се на амбразурата американофилите на стара новина!Не е въпроса какво се е,случило а защо чак сега!
70
40
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
МНОГО ИМ СЕ ИСКА НА ПРОПАДНАЛИТЕ РЕПУБЛИКАНЦИ ДА СПЕЧЕЛЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ, НО ТОВА СИ Е ПОЧТИ МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА В МОМЕНТА!
69
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето затова си стягам багажа и отивам в Масква при Путин. Всико се разпада, само Масква е вечна.
68
14
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
До Откакто === Жива е, жива е идеята и както се вижда от тези, дето първо четат статиите, а не коментират по снимки :))) Толкова е жива, че тексасците сложиха бодлива тел без разрешение на федералните и плаващи заграждения по реките, само и само да не им влизат мигрантите мексиканци :))) Толкова им е голямо желанието да се отделят от САЩ и са станат пак част от Мексико. Абе откъде ви намират такива мал0yмници бе, направо се чудя :)))))))
67
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
другарЕ аре палете за тексас да прайте тексастка народна република, да видите какво че ви се случи там, между другото там отдвна има движение република Тексас даже по-едно време събираха и некаква петиция, на която почти никой не се подписа...... ама няма лошо продължавайте да си мечтаете
66
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре защо чак след толкова дни,някой ще ви се скара ли ако пуснете статия!Посолството!?
65
4
 
20
 
! Отговори
Откакто преди 3 месеца
живях известно време в Lone star state ако ме изгонят от България ще живея там. Никога не е изчезвало желанието на тексасците да са самостоятелна държава. Още от времето на възстанието против Мексико. Тогава американците ги лъжат, че ще им помогнат да станат държава, но изчакват да избият по-опасните при Аламо и тогава започват да се бият с мексиканците. Естествено не остават много активисти да си искат независимостта, но идеята е още жива, както се вижда.
64
30
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Дpoгаре пyтинoпитeци пак се *** яко с фантазиите и лъжите си :))) Дни наред тук тpoлoвете им тръбяха как имало някаква революция с цел отделянето на Тексас като отделна република, а то какво било? Че в Тексас се оказаха най-големите патриоти и искат да си опазят САЩ от инвазията на мексиканските мигранти и взимат собствени мерки. Дрогаре, а ЕС кога ще се разпада, кажете де, не се срамувайте :))) До дни беше, а? Хахахахаха, смeшници сте и такива ще си останете с бълнуванията ви
63
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Джордж Сорос има много милярди и имоти може да ги сподели със бежанците а и Рокфелери и Ротшилд фамилийте имат Бая имоти и Банки могат да ги споделят със икономическите Бежанци
62
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 63. Тцъ тцъ тцъ какъв напън за плюсчета другарю....иначе не излязва а ?
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Технологията на строителство на моста на снимката е много интересна. Колоните са източени, с малко сечение. Тези в реката също са тесни, но с голяма дължина, за да няма турбулентни потоци.
60
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 63. Редовно спорят като пускат националната гвардия ли другарю ?
59
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
другарЕ, по-спокойно подобни спорове между щатски и федерални власти са нещо нормално в САЩ, обикновенно се стига до върховния съд и всичко си отива на мястото, по-добре мислете за Башкирия че там нещата наистина не вървят на добре за бункерния диктатор
58
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега е момента Мексико да си върне Тексас.
57
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро и в Европа ще започнат да споделят жилищата си (и не само) с мигрантите..
56
30
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ГОДИНА НА ИЗБОРИ СМЕ, А РЕПУБЛИКАНЦИТЕ СА МНОГО ЗЛЕ И СИ ГО ЗНАЯТ! ЗАТОВА ЩЕ ПРАВЯТ ТЕАТРО КАК ТЕ СЕ БОРЯТ С ЕМИГРАНТИТЕ ПРИ ДЪРЖАВА 99% СЪСТАВЕНА ОТ ЕМИГРАНТИ :D РЕПУБЛИКАНЦИТЕ СА ЕДНО ГОЛЯМО ПОСМЕШИЩЕ!
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 57. Кат свършат изборите и излиза