В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата

Байдън обеща да затвори границата, ако Сенатът се споразумее
Обновена: 28 яну 2024 15:58 | 28 яну 2024 15:55, Александър Попов
195
В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Месеци преди президентския вот през ноември в САЩ Джо Байдън обеща да затвори границата с Мексико, ако Сенатът се споразумее за затягане на мерките.

Двете партии готвят проектозакон, който би дал право на държавния глава да затвори границата в случай на голям наплив на мигранти. Текстът е критикуван както отляво, така и отдясно. Байдън обаче заяви, че ако сенаторите го приемат, ще го ратифицира и приложи незабавно.

Втвърдяването на реториката му сега е в противовес на позициите му преди и опит да спре критиките, отправени от съперника му Доналд Тръмп.

Казусът с щата Тексас вдигна напрежението в страната през последните дни.

Върховният съд на САЩ забрани на Тексас да блокира нелегалните мигранти с бодлива тел, Тексас отказа и заяви, че случващото се е нашествие в САЩ, а президента се проваля в една от основните си задачи - да предпазва щатите от нахлуване на вражески сили.

Републиканците твърдят, че в момента мексиканските картели контролират границата и внасят който решат, включително срещу заплащане. Тексас има хитро решение на проблема - когато влезнат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк (кметовете демократи на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. “Градове убежища”), те просто биват качени на автобус и закарани до града. И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти, Тексас просто реши да намали натиска като мобилизира националната гвардия и положи бодлива тел по границата.

Междувременно Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN.

Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

На 26 януари, петък, изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: САЩТексасмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
23
 
1
 
! Отговори
До 97 преди 3 месеца
Абе ***...Каква НАЦИОНАЛНА гвардия на тексас та тресе..земи прочети повечко..
93
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те май вече се разбраха, Тексас се позоваха на конституцията, а Байдън се позоваха на съдебно решение от неговият съд.Конституцията е приоритетна пред съдебно решение.Байдън просто се опитва да се измъкне от това, че е натиснал съдът.
92
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хах - не от три дни, а от 10 януари започнаха броженията в Тексас. Но По сол ството не разрешаваше да се пишат антиатлантически новини.
91
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съседните щати изпращат военна помощ към Националната гвардия на Тексас с цел затваряне на границата и недопускане на мигранти.
90
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е Тексас да стане свободен и да се освободи от американското робство!Народът на Тексас отдавна го иска и не само те.Калифорния, Аляска,Флорида,Луизиана и те искат свобода!Време е за референдуми и за народни републики!!!
89
1
 
58
 
! Отговори
Дилема преди 3 месеца
Сега байдрън какво ще реши - да наруши обещанието си към избирателите да не затваря границата, да не строи огради и да остави тексасците на мира или ще използва армията за да наложи закона над тексас? Тексас вече започна да изкарва военна техника от базите, та явно няма да се дадат без бой... а дименцията дали е готов да направи компромис.. точно преди изборите. Грабвайте пуканките.
88
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доколкото е известно Байдън е отмъстител тип и се очертава да спре доставките на газ към Европа по този начин ще удари икономиката на Тексас , но и европейската ще е пасивна жертва..
87
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предизборните шашми в САЩ достигат нови висоти, готови са на всичко само и само да прецакат тръмп а реално му правят голяма реклама!
86
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука може да свалим, шапка на обикновените американци които от 25 щата, включително и тиражите са отишли да си защитават границата, защото Байдън и федералните искат да я отворят.
85
15
 
4
 
! Отговори
aZ-ът до хазяина преди 3 месеца
Докато се забавлявате тримата със сирийците , прати жена си у нас , да не ви пречи на мъжкото парти.
84
5
 
30
 
! Отговори
хазяина преди 3 месеца
И аз се чудя с кого да си споделя имота.Със двама сириици или с две украинки.Моля помагайте ;-))
83
1
 
51
 
! Отговори
aZ-ът преди 3 месеца
Да живеят славните мъже на Тексас. Свобода за Тексас !!!!!
82
2
 
38
 
! Отговори
aZ-ът преди 3 месеца
И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти --------------------- ----------------------------------------------------Ха ха ха ха ха ха мууууу хахахаха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха аааааа хааааасассс
81
3
 
53
 
! Отговори
Хах преди 3 месеца
Днес бг се престраши да пише за новина, която е факт за световните медии от преди три дни. Е, все пак по-добре късно, отколкото никога!
80
2
 
43
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
евреите с нпо та и джендаризъм, разказаха играта на християнството семейните ценности и белия човек. До къде сме наритани европа и америка, не ти дават да пазиш границата.... Или идват националисти на власт и израел изчезва, или белия човек и светът му ще изчезне
79
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Не е нещо толкова страшно станало" ---- ама хич.. само един щат отказва да се подчини на федералните власти и президента. Съответно пред дименцията седи въпроса дали да наложи на сила закона или да стане за смях пред всички и да забрави за какъвто и е да е шанс за преизбиране. 25 щата вече заявиха подкрепа за тексас и само дебнат какво ще се развият нещата. Ако дименцията сега не направи нищо за тексас, един по един другите щати ще откажат да се подчиняват.
78
2
 
50
 
! Отговори
aZ-ът преди 3 месеца
Още преди години писах , че краварите ги чака нова гражданска война. Това е хубаво. Беше ясно , че нормалните трудови хора няма да позволят либералната изм... да съсипва живота им. Сега там, скоро и у нас. Нищо няма да забравим , никому няма да простим.
77
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
77 как да ти каже медията на която шеф е Блумбърг, бивш кандидат за президент от партията на демократите, че демократите си внасят тайно нелегални мигранти за избиратели с цел да подменят вота?
76
1
 
30
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Ба й ДР ЪН съвсем изплиска
75
1
 
35
 
! Отговори
женски полов О - ЖПО преди 3 месеца
Хихихих алоу сентаджийте, ко стана, че вече техсасците не бръснат дименцията за жпо? Днес казал ли е отново, че имат 24 часа да се подчинят на федералните власти или е забравил? Днес са тексас, а утре? 25 щата вече обявиха подкрепа към тексас! Според вас колко още дименцията може да си позволи да заплашва преди да трябва да предприеме реални действия, щото ако не направи нищо и другите 25 щата ще му покажат среден пръст. Та така - какво ще избере дименцията - граджданска война или да е жпо?