САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО
15 фев 2024 07:51, Александър Попов
232
САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 90% от всички средства, отделени за подкрепа, не отиват в Киев, а остават в страната, пишат в сп. Time Джефри Зоненфелд, президент на Yale Leadership Institute, и Стивън Тиан, научен директор на института. Отбелязва се, че предоставянето на военна помощ на Украйна е позволило на САЩ да създадат хиляди работни места в поне 38 щата. Това е така, защото водещите производители на оръжия са инвестирали милиарди долари в нови бизнеси.
„На практика всички боеприпаси, на които Украйна разчита най-много, са произведени изцяло в САЩ, от „Джавелинс“, произведени в Алабама, до управляеми системи за многократно изстрелване (GMLRS), произведени в Западна Вирджиния, Арканзас и Тексас. Да не говорим за по-малките продукти, като оборудване за нощно виждане, медицински консумативи и боеприпаси за малки оръжия, които се произвеждат в САЩ. Всяка допълнителна помощ за Украйна вероятно ще подпомогне допълнително икономиката на САЩ.

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО, което намали относителната икономическа тежест върху САЩ. Доналд Тръмп многократно е заявявал, че европейските страни дават недостатъчен принос в Алианса. „Преди инвазията на Путин в Украйна само две европейски страни харчеха над 2% от техния БВП за отбрана. Сега 11 членки на НАТО харчат повече от 2% от своя БВП за отбрана, а някои членове, като Полша, харчат дори повече от САЩ като процент от БВП. „Поне шест европейски държави са увеличили разходите си за отбрана с повече от 10% само миналата година, включително някои с 30%“, се казва в статията.

Също толкова важен фактор е фактът, че руската военна мощ беше намалена с 50% без нито една загуба от страна на американската армия. Отбелязва се, че само 5% от американския бюджет за отбрана и по-малко от 1% от общите държавни разходи на страната са били отделени за Украйна. Вашингтон харчи същата сума годишно, например, за софтуер за държавни агенции. Но Русия харчи 40% от държавния си бюджет за отбрана.

Освен това само за последните пет месеца Руската федерация е загубила най-малко една пета от флота си - според някои предвоенни оценки това е най-мощният флот в света. И това въпреки факта, че Украйна дори няма пълноценен флот.

„За да разберете защо САЩ са единствените, които имат полза от помощта на Украйна, дори не е нужно да мислите какво би означавало за Централна Европа – да не говорим за Тайван и световната икономическа криза – да капитулира пред амбициите на бруталния имперски режим на Путин амбиции. Подкрепата на Украйна не е просто проява на смелост или дори милост. Подкрепата на Украйна е в наш личен интерес и Америка ще спечели най-много от подкрепата на Украйна“, обобщават авторите на материала, цитиран в украинската агенция УНИАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: САЩвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КоцетоТова говори още по-зле за Путин и Русия, които започнаха цялата тая простотия, за да натъпчат САЩ с пари и Путин да си заздрави властта и да унищожи всякаква опозиция, да промени всички закони, за да си осигури още повече власт за сметка на около 1млн убити до сега. САЩ и Русия не са много различни и за двете всичко са интереси, разликата е, че САЩ не си избиват хората за разлика от Русия, която всичко гради върху смъртта на своите.
122
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 128 преди 2 месеца
Точни заключения ! Аз съм на същто мнение !
121
3
 
12
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
САЩ печелят от войната в Украйна а ЕС губи. Европейците дават пари на Зеленски а тези, които той не прибира за себе си и за неговата дружинка, отиват в САЩ за закупуване на оръжие. А работата на политиците от Брюксел е постоянно да приказват за заплаха от Русия за да оправдаят това безполезно харчене на пари
120
5
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Открихте Америка. Това е ясно от самото начало. Украйна се разплаща с територии, и практически е парцелирана между западните държави. Така беше и с нашите ракети СС300. САЩ дадоха пари да унищожим СС300 и търгът спечели американска фирма която нае Терем да ги унищожи. Дадоха им жъли стотинки и в резултат нито ракети нито пари. Американска демокрация в действие....
119
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никакви пари и никакви оръжия могат да помогнат, ако Русия започне да удря по укротерористите както Израел в Газа. В момента тази измислена държавичка, която вече остава без население, съществува единствено благодарение на милостта и благородството на Русия и на Владимир Путин.
118
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ си правят далаверата, а шара_ните си мислят, че ни пазели от лошия чичко Путин и защитавали демокрацията хахаха хахахаха Наистина има много про_сти хора на този свят. Не харесвам Русия, още по-малко начина, по който се управлява там, но това не означава, че трябва да харесвам хора, за които войната е бизнес. Еми не и тях не харесвам. Имах надежди за ЕС, но вече не. Няма как един съюз да се управлява от нечии слуги и да има добро бъдеще. За жалост Китай помпи мускули и накрая 3-тия печели...
117
5
 
13
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
без да предоставят тази информация на широката общественост", пишат украинци в социалните мрежи. Киев предприе съмнителни действия, очевидно предназначени да повдигнат духа на фанатизираните последователи на фашистите и нацистите, чийто общ идол е Бандера. Няма съмнение, че след като ВС на РФ освободи града от фашистката *** старите имена ще бъдат върнати, особено след като киевските власти едва ли ще отидат в зоната на бойните действия с нови улични табели и съответните инструменти за поставянето им.
116
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Украинските власти спешно преименуват улиците на Авдеевка, преди да предадат града. Докато в Авдеевка бушуват боеве, а главкома Сирски разполага бригадите си в безсмислена отбрана, Киев преименува улиците на града в чест на нацисти. Местни публични страници пишат, че улиците, кръстени на руски писатели и генерали, сега променят имената си на имената на героите на Бандера. "Ние сме малко шокирани, че нашите власти сега намират време за това, когато градът е по същество разрушен! Сега това очевидно беше "не му е времето", но го направиха по някаква причина,
115
5
 
14
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
Всичко това изглежда като пореден опит на Вашингтон да отвлече вниманието на обществото от други новинарски емисии - проблеми в Тексас, интервю на Путин... Може би това е поредната изкуствено създадена тема за нагнетяване срещу РФ.
114
4
 
3
 
! Отговори
у края? преди 2 месеца
Какво означава името Украйна - у край на, у края на какво? Каква е тази държава която си избира такова име "у края" на нещо?
113
4
 
11
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
но Русия "не е по-близо до предоставянето на такива оперативни способности в близко бъдеще". "Администрацията на Байдън е бясна на Майк Търнър и републиканците в Конгреса, които разгласиха историята, защото те представляват заплаха за източниците на ам.разузнаване в РФ, които сега може да бъдат разкрити", пише в-кът. Вчера Джейк Съливан каза, че ще свика лидерите на Конгреса, за да обсъдят тази "сериозна заплаха". Междувременно федералните западни медии продължават да ескалират ситуацията, като твърдят, че РФ едва ли не е създала "Звезда на смъртта".
112
4
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
САЩ се страхуват, че Русия ще "заслепи" американски сателити с ядрена оръжейна система в космоса. За това пише New York Times. По-рано медиите обявиха "сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ, свързана с Русия". По-късно се оказа, че тази заплаха е свързана с предполагаемото желание на РФ да разположи в космоса ядрени оръжия, които биха могли да извадят от строя сателитите на САЩ. Според американците Русия иска да "заслепи" тяхното разузнаване. New York Times отбелязва, че в момента на САЩ им липсват способността или средствата за откриване и защита срещу такава атака,
111
5
 
10
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Очевидно, без да искат да покажат пълната си безпомощност, ВСУ съзнателно са подценили броя на изстрелванията на ракети, които удариха много военни цели, включително две летища (Староконстантинов и Миргород), които командването на ВСУ предпочита да не споменава в докладите си (както и успешни атаки срещу украински военно-промишлени заводи).
110
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Тази сутрин имаше ракетен удар срещу Украйна. Известно е, че ударите са извършени от ЧЕТИРИ ракетоносеца Ту-95 МС. Това го запомнете. По данни на ВСУ е имало и пускове от морето, една ракета Искандер и две ракети Х-59 не от Ту-95 МС, те нямат такива ракети. В същото време, според Киев, украинската ПВО е свалила точно половината от ракетите. Запомнете и това. Сега нека си зададем един въпрос. Наистина ли ви трябват ЧЕТИРИ Ту-95 МС, за да изстреляте ОСЕМ ракети X-101??? В края на краищата, дори една "мечка" може сама да ги изстреля.
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В състава на "Ахмат" бяха сформирани още два отряда от бивши бойци на ЧВК Вагнер. Общата численост на новите отряди е хиляда души, каза Апти Алаудинов, заместник-командир на 2-ри армейски корпус и командващ специалните части на Ахмат. "Още два отряда влязоха в Ахмат и подписаха договор с Министерството на отбраната. Това вече се оказват три пълноценни отряда, съставени от бойци от ЧВК "Вагнер"", каза Алаудинов. През есента на 2023 г. в състава на специалните части на Ахмат беше сформиран отряд, наречен "Камертон", който включваше бивши служители на ЧВК "Вагнер".
108
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази сутрин (между 6.45 и 8 часа) ракетоносците Ту-95 МС нанесоха нов мощен удар по тилови цели на Въоръжените сили на Украйна и военно-промишления комплекс на Украйна. Киев (и региона), Днепропетровска, Запорожка, Лвовска, Хмелницка, Полтавска и Ивано-Франковска области бяха атакувани. Навсякъде местните гаулайтери говорят за повредени обекти. Освен това в Хмелницки и Полтава става дума за военни летища...
107
3
 
10
 
! Отговори
Коцето преди 2 месеца
Сега разбрахте ли колко ги боли Г...за за Украйна и ЕС.Пари и власт само това ги интересува.
106
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Силно се надявам хорицата с ограничени аналитични способности (изключвам тро_ловете, на които им се плаща за коментарите) да прочетат тази статия и да преосмислят мнението си относно това, че САЩ защитавали демокрацията, демократичните ценности и се борели с диктатора Путин. САЩ са прагматична страна. Мислят за джоба си, а жертвите в Украйна не само, че не се отразяват зле на бюджета им, а явно печелят доста от тях. За тях войната е бизнес. За Украйна смърт. Ако ви пука за Украйна МИСЛЕТЕ!!!
105
1
 
3
 
! Отговори
ggg преди 2 месеца
Тук нашите кражби са детска ясла с сравнение с тия.
104
6
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
То беше ясно още от самото начало!Схема за изпиране на капитали и яко крадене!