САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО
15 фев 2024 07:51, Александър Попов
232
САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 90% от всички средства, отделени за подкрепа, не отиват в Киев, а остават в страната, пишат в сп. Time Джефри Зоненфелд, президент на Yale Leadership Institute, и Стивън Тиан, научен директор на института. Отбелязва се, че предоставянето на военна помощ на Украйна е позволило на САЩ да създадат хиляди работни места в поне 38 щата. Това е така, защото водещите производители на оръжия са инвестирали милиарди долари в нови бизнеси.
„На практика всички боеприпаси, на които Украйна разчита най-много, са произведени изцяло в САЩ, от „Джавелинс“, произведени в Алабама, до управляеми системи за многократно изстрелване (GMLRS), произведени в Западна Вирджиния, Арканзас и Тексас. Да не говорим за по-малките продукти, като оборудване за нощно виждане, медицински консумативи и боеприпаси за малки оръжия, които се произвеждат в САЩ. Всяка допълнителна помощ за Украйна вероятно ще подпомогне допълнително икономиката на САЩ.

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО, което намали относителната икономическа тежест върху САЩ. Доналд Тръмп многократно е заявявал, че европейските страни дават недостатъчен принос в Алианса. „Преди инвазията на Путин в Украйна само две европейски страни харчеха над 2% от техния БВП за отбрана. Сега 11 членки на НАТО харчат повече от 2% от своя БВП за отбрана, а някои членове, като Полша, харчат дори повече от САЩ като процент от БВП. „Поне шест европейски държави са увеличили разходите си за отбрана с повече от 10% само миналата година, включително някои с 30%“, се казва в статията.

Също толкова важен фактор е фактът, че руската военна мощ беше намалена с 50% без нито една загуба от страна на американската армия. Отбелязва се, че само 5% от американския бюджет за отбрана и по-малко от 1% от общите държавни разходи на страната са били отделени за Украйна. Вашингтон харчи същата сума годишно, например, за софтуер за държавни агенции. Но Русия харчи 40% от държавния си бюджет за отбрана.

Освен това само за последните пет месеца Руската федерация е загубила най-малко една пета от флота си - според някои предвоенни оценки това е най-мощният флот в света. И това въпреки факта, че Украйна дори няма пълноценен флот.

„За да разберете защо САЩ са единствените, които имат полза от помощта на Украйна, дори не е нужно да мислите какво би означавало за Централна Европа – да не говорим за Тайван и световната икономическа криза – да капитулира пред амбициите на бруталния имперски режим на Путин амбиции. Подкрепата на Украйна не е просто проява на смелост или дори милост. Подкрепата на Украйна е в наш личен интерес и Америка ще спечели най-много от подкрепата на Украйна“, обобщават авторите на материала, цитиран в украинската агенция УНИАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: САЩвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
7
 
27
 
! Отговори
ами преди 2 месеца
След такава статия какво толкова им е Неясно на фашизираните ни русофобчета?!?Войната е измислена и предизвикана от сащ,ЗАЩОТО САМО ТЕ ПЕЧЕЛЯТ,както подробно е описано тука.Нашите 'евроатлантици" не искат да проумеят,че ВИНАГИ за да има следствие,има причина, а тя на 99% заради очакваната печалба.Всичко друго е игра на емоции: леви-десни;сини-червени,Левски-цска и т.н.Така работи политическата пропаганда....
141
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"И всички те бяха на нейните граници" - доста пропаганда, брат. Украйна не е на територията на Русия. Грузия 2008г - не е на територията на Русия. 92-97 Таджикистан - не е на тяхна територия. ЧАД - не е на тяхна териотрия. Даже и Чечна не е на тяхна територия нищо, че е част от ОНД. Това е все в последните 32г
140
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каквото кажат дългоносковците ционисти в САЩ това се случва..
139
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Основният световен агресор са САЩ, а не Русия - бивш анализатор на ЦРУ. През последните 32 години САЩ са провеждали средно по осем военни операции годишно, припомни бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън. "А сега да погледнем Русия, колко е провела? Пет? И всички те бяха на нейните граници и бяха свързани с конфликти, които пряко засягаха сигурността на Русия. Ами Китай? Нито един! Последният път, мисля, беше, когато се опитаха да се бият с Виетнам, когато нахлуха в Камбоджа", каза той по канала Dialogue Works.
138
5
 
30
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
САЩ са просто един световен бирник. Къде се е чуло и видяло бирник да дава пари. Той само взема под една или друга форма. Схемата е проста. Тези пари остават в американската военна индустрия. В същото време цяла Европа плаща допълнително на американсата военна индустрия.
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Не е ли ясно?Войната в залива не е месец. Ама четете малко бе, майка му стара!
136
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ДидоМалко знаеш, а трябва повече четене. Само няколко примера. Съветско - афганската война, Албанската война - Влорския инцидент, Полските, Унгарските, Чешките събития, Анголската война, Войната с Израел и т.н. Това са все конфликти започнати от Русия без САЩ. Ако включим и Чеченската война, Грузия и т.н. ще стане страшно. Изключвам тези, в които участват и САЩ като Корейската война например. Конфликти с Япония и Китай също.
135
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американците си знаят интереси и го показват винаги и на всякъде. Не случайно са водеща световна сила. Руснаците ще спечелят от войната най-богатите територии от Украйна. Европа, ще плати цялата сметка !
134
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продължава обезвреждането на нацистите от т.нар. "Полк Калиновски". Поредният персонаж на име Лонски беше убит близо до Авдеевка, както гордо съобщи колежът в Житомир, в който той се е учил. Снимките показват пълен набор нацистки символи - "Черно слънце", "Череп", емблемата на SS дивизията "Dirlewanger", MP-40 и надписа "Eighty eight" (т.е. 88 = Heil H;i;t;l;e;r). Така да се каже с гаранция - за да няма съмнения.
133
3
 
8
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
До 134. Досега не разбрахте ли, че тази война е договорена между САЩ и Русия за да постигне именно това. Разбраха колко е *** Зеления клоун и решиха да го използват. А форумните философи нека си приказват тук каквото щат и да се дърлят за и против този и онзи.
132
3
 
9
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До Анонимен 140: Не може да се сравнява войната в Залива (т.е. в Ирак), което продължи около месец, с войната в Украйна, която продължава вече втора година. Война с такава продължителност и интензивност, и със сухоземни операции (не само бомбардировки от въздуха) е войната в Корея или във Виетнам. Там загобите на САЩ и в жива сила никак не са малки. Практиката показва, че на такава война САЩ не могат да издържат дълго.
131
1
 
19
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
За САЩ не е трудно да манипулират нашите (а и европейските) политици, защото ЦРУ им знае офшорните сметки, а на някой даже и криминалното им минало. Ето например колко се старае Делян Пеевски след като попадна с списъка Магнитски.
130
2
 
23
 
! Отговори
Дидо преди 2 месеца
И децата знаят,че САЩ се издържат от войни.Последните 68г всяка война е започнала от тях,но нито една не е била на тяхна територия.Дори и двете световни.
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ПОДДЪРЖАНЕТО НА ВОЙНИТЕ ПО СВЕТА? - да, САЩ и Русия имат най-голям интерес. Руската икономика за последната година е пораснала с близо 4% и безработицата е намаляла по същият начин както и в САЩ - резултатите за икономиките им са сходни. Също така Путин увеличи в пъти мощта си като промени всички закони, които му пречат да е президент до края на живота си, може да вкарва в затвора за опозиционна реч и т.н.
128
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само ще ви напомня малко цифри. По време на Войната в Залива американците губят 292 души - в Украйна руските загуби са над 320000. Във войната в залива жертвите от страна на местното население, включително войска са между 20000 и 50000. В Уркайна те са над 550000. Това ви говори достатъчно как САЩ водят техните войни и как го прави Русия. Руснаците за същият период са избили 10 пъти повече хора и са загубили 1000 пъти повече свои. За Русия човешкият живот е без значение.
127
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяка допълнителна помощ за Украйна вероятно ще подпомогне допълнително икономиката на САЩ.СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ПОДДЪРЖАНЕТО НА ВОЙНИТЕ ПО СВЕТА?А нашата страна ДАРЯВА, щото не сме циции като тях, па и сме по-богати...
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ... - Край на войните по цялата Земя ще има чак тогава, когато няма човек на този свят готов да убива за пари, слава, политика, патриотични ценности и т.н. Да, може би някой ден и това ще се случи, но едва ли ще е в това десетохилядолетие.
125
1
 
4
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Без съмнение, има страни които печелят от войната, както и България, продават оръжия за да се унищожи или превземе дадена страна. Но съвсем скоро, ще има край на войните по цялата земя.
124
5
 
14
 
! Отговори
ХоХо преди 2 месеца
Сега стана ли ясно на ЕС и нашите г..зо лиздци къде зимуват раците и кой ще плати сметката направена от американците ?
123
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А българия - плаща всичко за укрите... Но това е манталитета на матряла та бил той и от жълтите павета на Софето. Икономиката глуупаци, всичкко е с пари.....