Богати ли сме? Българите трети в Европа по притежаване на злато

Икономическите данни от САЩ и Европа не са положителни
12 мар 2024 19:27, Анисия Иванова
202
Богати ли сме? Българите трети в Европа по притежаване на злато
Снимка: БГНЕС

Цената на златото бележи нови рекорди на борсата за инвестиционно злато, а българите се оказва, че се нареждат в Топ 3 на страните в Европа по реално притежаване на благородния метал на глава от населението. Това съобщи в интервю пред БНР Макс Баклаян, финансист.

"Тази седмица на българския пазар има огромно търсене на физическо инвестиционно злато, но има и голямо предлагане от клиенти, които преди време са закупили и в момента реализират печалби", каза експертът.

Причините за рекорд на цените в последните няколко седмици той обясни с изборите в САЩ и войните.

"Сега наистина е рекорд цената от 2192 долара за тройунция злато. Цената на златото зависи от това, че е най-свързаният финансов актив в света. Повлиява се от твърдението на председателя на Федералния резерв, че се обмисля намаляване на лихвите и има отражение върху златото, защото е промонетарна политика. Имаме и няколко топли точки – войните. По всичко личи, че има вътрешен конфликт в САЩ заради изборите. За първи път от десетилетия наред както Байдън, така и Тръмп обвиняват другия в реален риск за демокрацията, ако бъде избран. Икономическите данни от САЩ и Европа изобщо не са положителни и инфлацията изобщо не е овладяна", обясни Баклаян.

И допълни: "От друга страна има огромно търсене, предимно от държавите членки на БРИКС за инвестиционно злато. Само за 2023 г. те са закупили над 800 тона от централните им банки, което показва изключителен интерес. Интересна тенденция е, че българите на глава от населението като количество инвестиционно злато, което притежаваме, сме на челна позиция в Европа само след Германия и Полша".

Експертът обясни и механизма, който може да се нарече и спекулативен, както и детайли от борсата за ценния метал:

"Има два пазара. Първият е на хартия, вторият е борсови фондове, където може да се играе, поемайки по-големи рискове и да се залага повече, от колкото имате. Пазарът на физическо злато, той е реален и показва реалното търсене за метала. Българите сме на трето място в Европа по реално търсене на инвестиционно злато", коментира още Макс Баклаян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
3
 
! Отговори
Евро-подчовек преди 1 месец
До анонимен *** - русогнилите са надчовеци, те ходят на море в Сочи - на хубавото.
123
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Работи програмист за 28 хиляди лева на месец, жена му ЕйЧар в ИТ фирма за 16 хиляди лева на месец, пълни количката от Кауфланд до горе и кара Ламборджини, жена му с Ферари, 4 пъти в годината екзотични екскурзии, 8 апартамента купили и килограми злато под дюшека и спестовна сметка в биткойни за милиони, иначе бедни българи били.
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Три класи: бедни 1000 -1200 лв., средна класа 1200 - 3750 лв. Богати - над МОД. Пари има! Мрънкане има! Масата "бедни" крият данъци и получават пари в плик!
121
6
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейки половин България всеки уикенд лятото е на плаж в Гърция,а другата половина е на плаж тук на Слънчака,Градина,Каваци,Смокиня и Лозенец:):):)Вие къде сте?:)))
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До за Протеста. При нас е кротичко. Те децата са спокойни. Освен това всичко е блокирано от полиция едва ли тия деца ще им надделеят.
119
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз нямам злато
118
0
 
0
 
! Отговори
за Протеста преди 1 месец
Викаш само дечурлига, но то и в Франция бяха само лапета, но обърнаха държавата с краката нагоре.
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ханко Брат. В Тубата на RossenKarpuzov канала
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам за златото, но много се инвестира в джипове!
115
0
 
0
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 месец
Къде да гледам протеста? Къде го гледаш протеста, 126-ти номер? В телевизора дават някакви танци.
114
2
 
4
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Работи склададжия за 8 хиляди лева на месец, жена му у Кауфланд продавачка за 6 хиляди лева на месец, пълни количката до горе и кара S класа, жена му с Тесла, 4 пъти в годината екзотични екскурзии, три апартамента купили и килограми злато под дюшека, иначе бедни българи били.
113
1
 
10
 
! Отговори
Факти! преди 1 месец
Да де ама то златото е по определени чекмеджета, както в оня виц как се прави статистика - Аз ям филета с гарнитура и торти , народа яде, гляб и сол , значи средно статистически у нас ядем филета, торти, хляб и сол!
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно че на протеста повечето са дечурлига.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 2 часа вече бил протеста а свободните и независими нищо не знаят.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Култура липсва както и интелект, дори и хората с коли за стотици хиляди не се научиха как да си вържат телефона с колата, а вътре менюто на руски език, сами си правете извода кой как е успял в БГ.
109
7
 
2
 
! Отговори
Идват добри времена преди 1 месец
Спокойно русогнили! Като в БГ дойде Путин, ще бъкате от злато!
108
2
 
6
 
! Отговори
Камен преди 1 месец
Излиза от Кауфланд с пълна количка до горе, иначе беден бил.
107
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе то това Софето като жунгла бе навсякъде тъмница нищо се не види бе развити и циливилизовани.
106
7
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Руснаците ни ограбиха цялото злато, а сега техните гласовити копейки спестяват в долари, евро и биткойни, но иначе мразят западният свят, но това само в медиите. Иначе се молят чичко Сорос да е жив и здрав и БлекРок да пребъде.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи-юнаци.