Богати ли сме? Българите трети в Европа по притежаване на злато

Икономическите данни от САЩ и Европа не са положителни
12 мар 2024 19:27, Анисия Иванова
202
Богати ли сме? Българите трети в Европа по притежаване на злато
Снимка: БГНЕС

Цената на златото бележи нови рекорди на борсата за инвестиционно злато, а българите се оказва, че се нареждат в Топ 3 на страните в Европа по реално притежаване на благородния метал на глава от населението. Това съобщи в интервю пред БНР Макс Баклаян, финансист.

"Тази седмица на българския пазар има огромно търсене на физическо инвестиционно злато, но има и голямо предлагане от клиенти, които преди време са закупили и в момента реализират печалби", каза експертът.

Причините за рекорд на цените в последните няколко седмици той обясни с изборите в САЩ и войните.

"Сега наистина е рекорд цената от 2192 долара за тройунция злато. Цената на златото зависи от това, че е най-свързаният финансов актив в света. Повлиява се от твърдението на председателя на Федералния резерв, че се обмисля намаляване на лихвите и има отражение върху златото, защото е промонетарна политика. Имаме и няколко топли точки – войните. По всичко личи, че има вътрешен конфликт в САЩ заради изборите. За първи път от десетилетия наред както Байдън, така и Тръмп обвиняват другия в реален риск за демокрацията, ако бъде избран. Икономическите данни от САЩ и Европа изобщо не са положителни и инфлацията изобщо не е овладяна", обясни Баклаян.

И допълни: "От друга страна има огромно търсене, предимно от държавите членки на БРИКС за инвестиционно злато. Само за 2023 г. те са закупили над 800 тона от централните им банки, което показва изключителен интерес. Интересна тенденция е, че българите на глава от населението като количество инвестиционно злато, което притежаваме, сме на челна позиция в Европа само след Германия и Полша".

Експертът обясни и механизма, който може да се нарече и спекулативен, както и детайли от борсата за ценния метал:

"Има два пазара. Първият е на хартия, вторият е борсови фондове, където може да се играе, поемайки по-големи рискове и да се залага повече, от колкото имате. Пазарът на физическо злато, той е реален и показва реалното търсене за метала. Българите сме на трето място в Европа по реално търсене на инвестиционно злато", коментира още Макс Баклаян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си официална статистика, според която българинът е на дъното по доходи, а някакви клоуни тука ми опяват за пълни колички от Кауфланд които били символ на просперитет.... ааххахах
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 116. Пенцийо не са ли нарева бе ?
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бедните са пр0сти, пр0стите са бедни! Пребройте се!
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно защо така наречените медии не знаят, че има протест. Обаче вече са напротестираха май ...ха ха ха минаха с псувни.
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е най-бедната държава в ЕС.
99
5
 
9
 
! Отговори
Бай Ицках преди 1 месец
След така нареченото ,,освобождение" Ст. Стамболов е принуден да изплати на Русия така нареченото ,,освобождение" по спешност след притискане от страна на Русия.И това е заради факта,че България отказва да играе руски казачок и прави ,,Съединението" в разрез на на ,,братските" руски интереси.България е изправена пред фалит.После точно на 9-ти Септември 1944г. Първите руски камиони влязли да ,,освабаждават" София,директо се отправят към БНБ,товарят всичкото злато за отрицателно време,и отпрашват.
98
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Да припомня. В цялата човешка история Българинът е бил по-богат от крепостният пияндур. Така и ще бъде. Блатняците скъсняци за вечни времена :)))))))))))))))))))))))
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно са изпростели агитки при блок 401 не го знам де е.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гаче ли отивт към некакъв бежански лагер обаче не познавам Софето...
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май са некви агитки, че пеят песни
94
2
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До Анонимен 100, срамно е да си беден. Това ли те обиди?
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно Българите никога не са имари злато!
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То имало протест, но вестниците не знаели били.
91
4
 
1
 
! Отговори
Путинт преди 1 месец
Обаче Боко как ги изигра всички, като изкара снимките фалшификат. И прокуратурата - негова. Абе отигра нещата като по учебника на KГБ.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че българина притежава и то много. По брой жилища на глава от населението, по злато, градовете са претъпкани с коли, по празниците границите са задръстени.. Обаче сме и шампиони по мрънкане.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 95, кое пък чак толкова те засегна? Беден ли си? Последно не разбрах какъв ти е проблема :)
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 96. Въшки имаш.
87
1
 
2
 
! Отговори
Интригант преди 1 месец
Според разказа на Илчовеца, премиерът дори създал интрига, като направил шеговита забележка - "Ваньо, я виш Цоло кво ми е донел, толкова ли ти се откъсна от сърцето" към подарилия по-малкото кюлче бизнесмен, след което той тутакси се поправил.
86
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Злато, сребро, платина .. това са реалните неща, които може да притежаваш. Парите вече даже не струват хартията, на която са напечатани, защото и те станаха електронни. Цялата финансова система се крепи на някакво доверие. Но когато доверието падне, валутите няма да струват нищо.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 92, имам поглед върху данните И се занимавам със статистика. От там насетне наблюдавам какво се случва в немалка част от страната :) И да, факт е, че сте мрънкливи. И червиви с пари :)