Тодор Тагарев: Зона забранена за полети би гарантирала доставките на боеприпаси за Киев

Няма непосредствена заплаха за нас благодарение на украинската армия, която се бие храбро
27 фев 2022 17:25, Екип на Bulgaria On Air
77

"НАТО е вече много наясно и единно за това, че трябва да бъде подпомогната Украйна в своите отбранителни действия. Подготвят се включително с доставка на най-различни видове оръжия. Нидерландия е обещала 200 ракети Стингър. Много им трябват тези Стингъри на украинците. И вече започва дискусията как точно ще бъде предоставена тази помощ, защото не само Източна Украйна е под атака - цялата територия на Украйна е под атака. Русия е наравила десант в североизточната част на Лвовска област, недалеч от полската граница. Може би именно за да предотврати конвой с доставка на боеприпаси и въоръжения и други материални средства за украиснката армия. В НАТО вече, може би неофициално, но започва една дискусия като се прати конвой каква е гаранцията, че той няма да бъде ударен примерно от въздуха. Тоест вече се пуска идеята, че трябва да се търси някакво решение за създаването на зона забранена от полети, а една такава зона, нейното създаване трябва да бъде осигурено с изтребителна авиация, няма други начини," заяви бившия служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.
Още по темата

"Факт е, че отчасти ръководството на Украйна и отделни граждани са фрустрирани, че не виждат пряко бързи действия, на които те се надяват, но такива решения вече има, действия има и ще има. Видяхме, че противотанковите ракети работят доста добре. До момента поне Русия не се осмелява да тръгне с една такава класическа от Втората световна война офанзива с танкови войски, тъй като видимо търпи много сериозни загуби в бронирана технника, където числата са трицифрени със сигурност. Има свален и ИЛ-76. В зависимост от това каква техника е носило, на самолета е имало може би между 150 и 200 десантчици, които са се изпарили за миг. А Русия разчиташе, и много експерти споделяха това мнение, че тя много бързо ще постигне пълно въздушно превъзходство. Очевидно не е постигнала такова превъзходство. Ил-76 е свален от изтребител. Така че Украйна, макар и с много по-малка авиация, с много по-малки бройки успява да изпълнява всички видове задачи- свалени самолети от противовъздушната отбрана, далеч не е унищожена така, както претендираше Русия и далеч Русия няма свобода на действие във въздуха, и това си е сериозен проблем за тях," каза проф. Тагарев.

Според международния анализатор Мартин Табаков ако Украйна успее да докара този конфликт до позиционен, това вече е страхотен успех за Киев. "Защото това означава, че руските въоръжени сили вече изостават от своя план. Те са смятали, че много по-лесно ще успеят да установят контрол и ще изпълнят своите цели на украинска територия. Нещо, което не виждаме на този етап и в този смисъл времето не работи за Владимир Путин," смята Табаков.
"Хипотезата е, че някъде между 60 някъде около 70% вече са влезли в бой. Тоест Русия вече използва много голяма част от ресурса, струпан около границата. И видимо Киев е определен като център на тежестта за руската атака. Ако Русия успее да вземе Киев, развитието ще бъде в една посока, а ако украинците удържат, може да видим развитие в съвсем друга посока вече," коментира Тодор Тагарев.          

"Военната активност на Русия на южния фланг също не трябва да се подценява. Едно от възможните решения на Руската федерация при подобен тип военна активност на южния фланг, е обединяването от Донбас през Мариупол през Крим до Одеса да бъде блокиран по този начин целия достъп на Украйна до Черно и Азовско море. Ако това се случи допълнително ще промени дисбаланса в цяло Черно море в полза на Руската федерация. Но ако падне Киев и там бъде инсталирано някакво проруско правителство, това така или иначе ще доведе до подобен сюжет.

Изваждането на Украйна, която все пак е партньор на НАТО, от това партньорство, допълнително ще натежи в контекста на съществуващите регионални дисбаланси," коментира Табаков. "Далеч сме от мисълта, че украинснкия народ може да се адаптира лесно към една такава нова реалност - на марионетно правителство, и ние го виждаме и до ден деншен по улиците. Изключително висока мобилизация се наблюдава сред украинското население. Дори Руската федерация да установи пълен контрол  върху Украйна, това не означава, че военните действия ще спрат. Те просто ще променят своето военно изражение. Ще станем свидетели на един тип партизанска война. Нещо, което го има в Афганистан," заяви Мартин Табаков.

"Ако се стигне до там, аз все още се надявам, че няма да е такъв изходът, но ако се стигне до там Русия да окупира част от територията и да сложи марионетно правителство, моята хипотеза, изказвана публично е, че Афганистан ще им се стори като разходка за бране на гъби в гората. Просто ще видят такъв отпор от украинците и жертвите ще са такива, че никой няма да е доволен от това, че са взели Украйна. Украинците са готови да дадат всичко, за да защитят родината си," смята Тагарев.

"Това е мащабна война. Целта на Кремъл е цяла Украйна, може би ако успее и извън Украйна, примерно Молдова (б.р. - на чиято територия се намира самообявилата се Приднестровска република, призната само от Кремъл). Путин беше много ясен в дългото си слово как Ленин е създавал тези републики и няма нищо историческо в тях, как са били историческа грешка," коментира проф. Тагарев. "А това, че няма непосредствена заплаха за нас (президентът го каза два пъти), до голяма степен го дължим на украинската армия, която се бие храбро, дължим го на мъжете и жените в униформа, които са готови да дадат живота си, за да защитят своята родина. И това дава сигурност и на нас в момента," коментира бившият министър на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България отново е от грешната страна.
21
16
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Бял чаршаф никой няма да взима, защото Путин само разиграва циркове. Ще се дърви и ще отваря-затваря шахтите, докато НАТО му го втъкне отзад и тогава ще почне да скимуца.
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя поамериканчен глyпaк не може да си изпържи едни яйца, а тръгнал да дава акъл дето няма. Не давайте трибуна на такива мръcни подстрекатели и кръвопийци.
19
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доларовци горете в Ада! 81% от войните в света след Втората световна война са започнати от САЩ.
18
20
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Самият Путин е историческа грешка. Това, което иска, е да върне времето 120 години назад и да направи от украинците обратно покорни малороси. И то насила.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не искаш ли Путин да си свали гащите ??? Не май са ти дали някой долар
16
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
референдум за излизане или оставане в нато и ес иначе загиваме зарадибезкраините ам интереси и печалби
15
0
 
16
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Още един, слушал украинските новини! Как ще направиш зона забранена за полети? Питай Русия?
14
1
 
23
 
! Отговори
Брат Вурст преди 2 години
"Зона забранена за полети" означава че всеки самолет в тази зона се сваля.Ако натовски самолет или ПВО, свали руски самолет (или пък руски свали натовски), на всички хора им остава да вземат един бял чаршаф и да тръгнат бавно към гробището. Аман от пишман-експерти.
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХОРА ВЯРНО ЛИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЗАЩО НЕ ВЛИЗАТ - НЯМАТ ПРАВО НИКАКВО ПРАВО ДА ПРАЩАТ ВОЙСКИ ТАМ- ГОВОРИМ ЗА ЗАКОНОВО ТАКОВА.УКРАЙНА НЕ Е РЕГИСТРИРАЛА ГРАНИЦАТА С РУСИЯ И КАТО ЧАСТ СССР СЕ ВОДИ БИВША АДМИНИСТРАТИВНА ТЕРИТОРИЯ НА СССР .ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ САМО С РАЗРЕШЕНИЕТО НА РУСИЯ,А ДО ТОГАВА ТАМ ИМА ДУМАТА САМО РУСИЯ И ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ.ВСЯКА ВЪТРЕШНА НАМЕСА БИ БИЛА НАМЕСА СРЕЩУ РУСИЯ! ЗА ТОВА ГЛЕДАТ ОТ СТРАНИ ,НАСТРОЙВАТ СВЕТА ЗАЩОТО САМО ТОВА ИМ ОСТАВА.ЦИРКА Е ПЪЛЕН! ВЛЕЗНАТ ЛИ- КРАЙ!
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проблема за руските тролейбуси е, че от утре нема да могат да си взимат заработените деньги:)
11
4
 
21
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Русия заяви че всеки транспорт с оръжие за Украйна ще бъде унищожен.
10
4
 
18
 
! Отговори
9689 преди 2 години
Този *** от де се пръкна?
9
8
 
19
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Тия хоре са или много 1повърхностни1, или са платени, да говорят такива 1простотии1 публично. Нато било наясно, какво да прави---тогава що гледа през оградата и не знае кво да прави?? Щели да помогнат с оръжия--нали някой трябва да стреля с тях бе, не виждате ли че се предават масово! Украйна вече е 1изгорял1 1бушон1, свиквайте с тая мисъл. Там 1джихад1, като в Авганистан няма да има, защото са християни!!! Колко са 1нацитата1 в киев и др.големи градове--2-3млн. а останалите 40 млн искат мир!
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам кво са разсъждавали.Армията НИ ЗАДЪЛЖИХА ДА Я НАМАЛИМ ЗА ДА СМЕ В НАТО,ТЕ ЩЯЛИ ДА НИ ПАЗЯТ.НАЙ ВИНОВНИ ЗА РАЗПУСКАНЕТО И СА ВСИЧКИ ОНЕЗИ КОИТО СА СЪГЛАСИХА СЪС СКАПАНИТЕ УСЛОВИЯ НА НАТО.МОЖВШЕ ДА СМЕ В НАТО И С МНОГО ПО ГОЛЯМА АРМИЯ,НО ТОГАВА ПРЕГОВАРЯЩИТЕ БЯХА НЕОПИТНИ,СТРАХЛИВИ И НЯКОИ ОТ ТЯХ ВЕРБУВАНИ ОТ ЗАПАДА ЗА ПАРИ.Е ТОВА Е ИСТИНАТА
7
27
 
10
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Русия отдавна плаща на българските предатели-комунистите от БСП/АБВ/Възраждане/Атака и президента Грипен Радеф, и подобни за да защитават руските интереси в България.
6
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво ! Добър коментар.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, браво, и на тебе,, и на украинската армия, дето благодарение на вас, няма опасност за нас!? Благодарение на кой те пуснаха на телевизора?
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауу не не през България ,ние сме най удобни като външна граница на алианса и черно море.Правителството да внимава!
3
6
 
11
 
! Отговори
Тоя кпутляк явно ги преди 2 години
Разбира нещата, сигурно си е играл на"баба бере губи" с некой украинец