"Гардиън": Менталното здраве на Путин поставя все повече въпроси

Това не е същият човек, каза Макрон след последната си среща с Путин
26 фев 2022 20:45, Елка Василева
982
"Гардиън": Менталното здраве на Путин поставя все повече въпроси
Снимка: архив, БГНЕС

„Решението за нахлуване в Украйна предизвиква въпроси за „усещането за реалност“ на Владимир Путин“, пише вестник „Гардиън“.

Решението на руския президент да започне катастрофична война в центъра на Европа в съчетание с явната странност на неговите неотдавнашни изяви предизвика на Запад въпроси за психическата устойчивост на лидера на страната с 6 000 ядрени бойни глави.

Още по темата
69-годишният руски президент, чиято склонност към изолация беше засилена от мерките за сигурност срещу коронавируса, изглежда все по-откъснат от съвременния свят, предпочитайки да дълбае в историята и да подхранва личния си стремеж към величие.

Вестникът цитира френския президент Еманюел Макрон, който се познава с Путин отдавна.

През лятото на 2017 г. Макрон вози Путин из градините на двореца Версай на малка електрическа количка за голф, а следващото лято го приветства в резиденцията си на средиземноморския бряг, където Путин пристигна с вертолет с букет цветя и прави комплименти за тена на семейство Макрон.

След последните 5-часови преговори на Макрон с руския лидер в Москва от двете страни на 5-метрова маса, той каза пред журналисти -  „напрежението беше осезаемо“.  

По думите на Макрон това не е бил онзи Путин, с когото за последно се е срещал в Елисейския дворец през 2019 г.

Евродепутатът Бернар Гета каза на сутринта след началото на военното нахлуване пред радио „Франс ентер“: „Мисля, че този човек губи чувството си за реалност, меко казано“.

На уточняващ въпрос дали това означава, че той смята, че Путин е „полудял“, Гета отговори: „Да“.

Милош Земан – президентът на Чехия, който от дълго време е един от най-твърдите привърженици на Владимир Путин, след нахлуването в Украйна нарече Путин „луд“.

„Всички наши наблюдатели, които следят Русия, смятат, че той все повече се плъзга към деспотично мислене“, каза още един европейски дипломат.

По оценка на федерацията на американските учени Русия има 5 997 ядрени бойни глави. Това е повече от САЩ – нейния главен съперник в тази област.

Путин често споменава огромния арсенал, включително и когато говореше за началото на военната операция в Донбас.

Експерти казаха пред „Гардиън“, че се безпокоят, че това оръжие е в непосредствена близост до хора, които могат неправилно да интерпретират действията на другите.

Както и президентът на САЩ, и президентът на Русия има достъп до „ядреното куфарче“ с кода за изстрелване на ядрено оръжие. Но един човек не може просто да натисне копчето – това може да се направи в присъствието и със съгласието на министъра на отбраната и началника на щаба на армията.

Но в случая с Путин вече не е ясно може ли някой да го възпре, пише изданието, цитирано от Би Би Си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


982
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
730
0
 
5
 
! Отговори
Ноубъл преди 2 години
Луд е, но не само. Освен че е луд, той е изпълнен с много злоба към света, към другите, към различните - смята всички други за лоши, за врагове. Вярва, че нещо са му отнели. Чувства се обиден и иска да отмъсти, че Съветския Съюз загуби надпреварата със запада. Ако беше просто луд, нямаше да може да задържи властта. Егото му го мотивира още по-силно да преследва целите си. Не е първия такъв в историята, и на тези преди него всички им знаем имената, но няма улици кръстени на тяхно име...
729
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за Байдън какво ще кажат услужливите СМИ? Той пращи от ментално здраве. Риториката му е винаги е била много крайна и агресивна към руснаците. Още когато беше сенатор зовеше за война с Русия. Сега той е президент и ето ви война. Имперските амбиции на Америка
728
5
 
14
 
! Отговори
Точно па Макарона преди 2 години
Да оценява нечие ментално състояние! :DВсе едно луд да диагностицира доктора си!А случайно да обърна внимание на Байдън? За него какво можем да кажем, ам?
727
10
 
12
 
! Отговори
До КОКО преди 2 години
защото случилото се тази седмица е най-значимото и фундаментално събитие в следвоенната история на Европа, т.е в близките 70-80 години. Ииии не на последно място, какъв отвъд океан бе човек?!?Американците ли нахлуха с военна техника в суверенна Украйна и те ли бомбардират мирни граждани?!Къде са стотиците хиляди "освободени" от така наречения нацистки режим украинци, които да посрещат братушките с хляб и сол, и да хвърлят високо във въздуха гербери и минзухари в знак на благодарност
726
2
 
11
 
! Отговори
До КОКО преди 2 години
Колко див народ?!?!Първо пандемията започна силно да замира, не знам дали случайно забелязваш, но вече от месеци стадионите в Западна Европа са пълни, а от тази седмица дори в мъдрата и неваксинирана България отпаднаха сертификатите. Пандемия вече няма, няма как да се говори за нея. Бъди сигурен, че на всички им е писнало от ковид, сигурно най-много на журналистите.НООООООО, дори да беше започнала преди три месеца и сега да бяхме в тоталния пик, пак никой нямаше да говори за пандемията, защото
725
9
 
8
 
! Отговори
До Коко преди 2 години
Я кажи Коко. Хитлер като нападна цяла Европа, тогава кой го предизвика
724
17
 
15
 
! Отговори
Коко преди 2 години
До813 може да се глух и гениален като Бетовен може да си сляп и гениален като Стиви Уондър но не може да си прос и гениален всеки изразява становище и не си ти този който дава диагнози още повече на хора като Путин задай си и един друг въпрос как толкова бързо се излекувахме от ковид защо толкова рязко се спря броенето на болни оздравели и починали и ако имаш и капчица мозък ще си отговориш и на въпроса за Украйна войната е лошо нещо но кой я предизвика ??? може би не е Путин а някой зад океана
723
5
 
11
 
! Отговори
do 819 преди 2 години
тези доктрини явно са писани преди Чернобил.След 1963-т азабраняват надземните ядрени опити. Защото радиационното ниво се е повишило няколко пъти. След Чернобил още.Та този който нанесе сега пръв ядрен удар ще се моли да има ответен за да загине по бързо.Иначе неминуемо пак ще загине бавно и мъчително от собствените си действия.Прави са хората които казват,че Путин е променен! Вече не е същият,станало е нещо с него!
722
1
 
15
 
! Отговори
аз съм 813 преди 2 години
Ще си позволя да не чета любимите ти трудове и/или доктрини. Не искам да се образовам по твоите препоръки, за това как се води ядрена война. Защото мен ме интересува Мирът на планетата.
721
4
 
10
 
! Отговори
ДО 813 преди 2 години
Мога само да ти препоръчам да прочетеш повече за Хирошима и Нагазаки, а после може би доктрината на САЩ за изпреварващо нападение. Тези разговори са за образовани хора.
720
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи викате в сравнение с оня дементиралият,Путин направо си е ментален инвалид?
719
11
 
18
 
! Отговори
Аз съм 813 преди 2 години
Аз казвам, че не искам някой ЛУД да ме заплашва а Ядрени ракети. Защото така заплашва целия свят и теб включително. Теб кат ти харесва Путин или Слободан Милошевич --въри се запиши при тях доброворец и бий жени и деца. ЯСНО ЛИ Е СЕГА
718
1
 
13
 
! Отговори
Im-дртиВайТБ0Й преди 2 години
Специално тук повтарям текста на великата Рок-балада, както следва: Deep Purple - Child in TiMEСладко дете на нашто време / ти ясно ще прозреш линията / прокарана м/у доброто и злото / Виж Слепеца-хвърлящ бомби по света /И снарядите свистят,отнемайки животи/ И ако ти си зъл, господарю на Света, / обзалагам се твърдо, че си точно такъв / То и ти ще бъдеш - рано или късно / покосен, пометен от летящото олово / По-добре, затвори очи и склони главата си.../ И очаквай рикошета да те връхлети!
717
8
 
13
 
! Отговори
ДО 813 преди 2 години
Казваш САМО ЛУДИТЕ ИСКАТ ВОЙНИ. Не разбрах кого имаш предвид - тези, които нападнаха и бомбардираха Югославия през 1999 и от тогава водят войни във всяка точка на земното кълбо, или страната, която е обградена от всякъде с бази на тези същите миролюбци? Рано или късно всички очаквахме това да стане. Нямаше накъде повече. Украйна е само прокси - там воюват Русия и Миролюбците от по-горе. Украйна избра сама да бъде прокси. В сметката на Зеленски има 1.2 милиарда. Къде е лудостта на Путин тук?
716
6
 
12
 
! Отговори
Фройд преди 2 години
Ако Путин е луд, Труман какъв е бил?
715
7
 
23
 
! Отговори
до 812 преди 2 години
Успокой се. Ще направиш масиран инфаркт. Тук казваме, че Путин наистина е луд. Само един факт. Общоизвестно е на целия свят, че 2020 Путин направи поправка в Конституцията на Русия, която му дава право до 2036 да управлява. С поправката той "занули" предишните и сегашните си мандати. Само тази схема е достатъчен факт относно свободата на слово и свободата на избор от руския народ. Никой никога не бива да защитава война -където и да е, с когото и да е. Само лудите искат войни.
714
22
 
18
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ преди 2 години
До всички, които казват КАК НИКОЙ ТУК НЕ СЪЖАЛЯВА НАПАДНАТАТА УКРАЙНА. Украйна правеше всичко възможно да бъде нападната. Това е истината. Украйна след 2014 не е Украйна преди 2014. От почти 9 години тя е взета под аренда от САЩ и се използва от тях като инструмент срещу Русия и срещу ЕС. Затова! Внимавайте, защото България е в същата позиция. НИЕ СЕ ДАДОХМЕ ПОД АРЕНДА. В момента сме на един косъм разстояние от съдбата на Украйна. Никакави арсенали на НАТО на наша територия. Стоп с промивките.
713
4
 
20
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Гледах клипове ка е изглеждал Путин преди и как сега.Как е разговарял с други политици,с журналисти.Оставам с впечатлението ,че са го подменили!Сякаш преди няколко години е бил съвсем друг-хладнокръвен,точен,много бързо мислещ.Сега не е същият.Лошото е,че в момента е президент на Русия,а не редови гражданин.
712
5
 
21
 
! Отговори
Вторият Сталин жужак преди 2 години
страда от Наполеонов синдром
711
7
 
23
 
! Отговори
Тоя е луд преди 2 години
за какво ментално здраве говорят.Иска да натиска ядреното копче.Тоя е луд.Само бесене помага.