Ужасът в Украйна от първо лице: Бягахме през границите в страх

Бежанци разказват, че са напуснали заради децата си
Обновена: 6 мар 2022 22:27 | 6 мар 2022 22:25, Веселина Йорданова
174
Ужасът в Украйна от първо лице: Бягахме през границите в страх
Снимка: БГНЕС, архив

Албина Арабаджи идва в България от бесарабско село край Одеса. Оставя съпруга си и брат му. Взима със себе си майка им, своите деца и племенника си.

Още по темата
"Дойдохме преди два дни. Пристигнахме в 6:00 часа сутринта. Дойдохме с кола на доброволци, които ни посрещнаха на границата и ни транспортираха до тук. Преминаването през границите беше страшно. Не сме слизали от колата. Карахме наведени от страх. С три деца вътре беше много трудно", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

"Сполетя ни голяма беда, започна война и трябваше да избягаме. Избягахме от домовете си заради децата, за да не слушат изстрели", каза Мария Арабаджи.

Бягат сами - две жени с три деца. Албина оставя на фронта мъж, Мария - дете.

"Моите двама синове останаха там. Мобилизираха ги да защитават Украйна", обясни Мария.

"В момента те са в Одеса. Стоят и чакат, подготвят се за нападение, тъй като военните приближават от Николаев. Има атаки, тревоги, евакуация. Децата са в бомбоубежища и гладуват. В Мариупол има много наши приятели, които не излизат вече 5-6 дни навън. Може би вече не са живи, защото нямаме връзка с тях", разказа Албина.

Сега всичко, което им остава, е да чакат и да се надяват, че това ще се случи.

"Надяваме се да дойдат тук легално, а не като предатели на Украйна. Чакаме всичко това да свърши, военното положение да бъде прекратено, за да могат да напуснат страната, както много мъже направиха в началото. Защото път назад няма. Прогнозата беше, че всичко ще приключи за една седмица. Сега, на 11-ия ден казват, че това ще продължи дълго, защото голяма войска отива от Русия към Украйна", каза още Албина.

Сега двете жени и децата им живеят в хотел в София. Приютява ги безплатно, докога обаче не знаят.

"Благодарим на всички хора, които ни помогнаха и ни приютиха. Но не знаем какво се случи с нас утре", сподели Мария.

"Имаме нужда от помощ, за да се устроим тук - да си намерим работа, да запишем децата си на училище и детска градина. Аз имам две дъщери. Едната е на 3 години, другата е в 4 клас. Дойдохме заради децата. Ако бях само аз, нямаше да напусна дома си", призна Албина

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
17
 
10
 
! Отговори
Данке съР преди 2 години
Наистина е тъжно, че има невинни хора, които бягат от домовете си заради война.Но реално Русия отдавна трябваше да си защити сънародниците в Украйна.И това е доста лека атака с оглед на мащабите на Украйна, спонсорите и радикалите вътре.Путин е изключителен миролюбец, минимални цивилни жертви за сметка на хиляди руски войничета.
96
9
 
9
 
! Отговори
Божее... неам думи преди 2 години
Ами значи рашаните са невинни и прави щом са намерили БОВ за да правят операцията, защото в Ирак ЯНКИТЕ показаха шишенце с газирана вода вместо БОВ и никой не ги вини и съди дето разораха целата държава и избиха сума ти невинен народ, жени, деца.
95
15
 
13
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
Русия може да възбуди дело срещу Украйна за създаване на биологично оръжие...
94
14
 
15
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
До Христина---Трябва сами да се питате защо всички мразят българите. В странство някой срещне ли българин веднъж, на втора среща отива препасен с чифте ятагани и боздуган, нарамил картечница, огнехвръгачка, сандък ръчни гранати и моторна резачка. Защо ли?!
93
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите и украинците най-мъжкари излезнаха. Те единствени се опънаха на САЩ и Русия - двете суперсили. На тези две нации господ здраве да им дава - заслужават. И докато едните загубиха (с уточнението че имаха по-тежката задача да воюват със САЩ, които са по-силни от Русия), то другите са на път да победят!
92
3
 
4
 
! Отговори
до 136 преди 2 години
Ех Христинче, Христинче, я кажи нещо относно отношението на македонците към българите, все пак говорим на един език с тях - без преводач.
91
18
 
13
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Да и аз съм гледал в огриш точка ком как украинци убиват българи и им оскверняват трупа и си правят селфи, такова варварство не бях гледал и в клиповете на главорезите на Ислямска държава ! Дано господин Путин и Великата Руска Армия ги накажа за всички убийства и издевателства !
90
5
 
6
 
! Отговори
Росен преди 2 години
Ужас, ужас колко да е ужас ? Ядат , пият и *** без пари по цял ден
89
20
 
15
 
! Отговори
Христина преди 2 години
Украинците са мръ.сен народ и мразят българите до смърт, виждала съм как горят български знамена.....никакво съжаление за тях ! Адски изчадия !
88
13
 
12
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
АРЕ ДА СПРЕТЕ ДА МУ ЗАНИМАВАТ С ТИЯ ГНУС.НИ УКРАИНЦИ ???? ЯСНО ЛИ Е ? ДА СЕ ОПРАВЯТ !!!!!!!! КОГАТО ПАЛЕХА ЖИВИ ДЕЦА И МАЙКИ И ГИ РАЗПЪВАХА НА КРЪСТ НЕ РЕВАХА, СЕГА СЪЖАЛЕНИЕ ТЪРСЯТ , АЙ СИКТИР !!!!!
87
4
 
7
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Има ли друг начин да се евакуираш през граница от война? Например "Бягахме през границите в радостно настроение" или "Бягахме през границата за забавление" или "Бягахме през границата за здраве" ???? хахаххахахах
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tая тема ми опресни спомените отпреди 15, когато бях за 3г по работа в Укр.Отивам за една бира в кръчмата след работа, а останалите 10 маси накачулени като гроздове само с млади хубавици, изядоха ме с поглед, а после стана каквото стана...
85
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото безплатно нещо на този свят са курабийките в капана за украинци.
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците са по-ваксинирани от българите като %. По-скоро ние ще ги заразим, отколкото те нас.
83
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези не са българи ,като са българи да си скъсат долния украински паспорт.Техните укри убиват мирни жители.Има вече много факти от Молдова и Полша колко са нагло всички са им длъжни,за какво? За Донбас или за убийствата в Киев и други градове където няма руска армия.
82
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дами и г-да западни пропагандатори, проблема е, че за разлика от западно европейският гражданин, половин Бг знае руски език!!!!! А, една трета от тази половина, владее руски език перфектно или много добре! Така, че Фейк пропагандата ви не върви! Ние имаме възможност да слушаме и гледаме, и другата гледна точка, която е блокирана на Запад!
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да идват повече украинки че да си оправим генофонда
80
2
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Газът,ще се плаща в рубли.Честито.В Руски банки.Иначе има ковид.
79
4
 
8
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Пропагандата не спира,в безсилието си,е все по-ожесточена,но,ще дойде видов ден...и,слепите,ще прогледнат.
78
6
 
11
 
! Отговори
Европа преди 2 години
Ако не бяхте избивали в Донецк, сега немаше да се оплаквате!