Ужасът в Украйна от първо лице: Бягахме през границите в страх

Бежанци разказват, че са напуснали заради децата си
Обновена: 6 мар 2022 22:27 | 6 мар 2022 22:25, Веселина Йорданова
174
Ужасът в Украйна от първо лице: Бягахме през границите в страх
Снимка: БГНЕС, архив

Албина Арабаджи идва в България от бесарабско село край Одеса. Оставя съпруга си и брат му. Взима със себе си майка им, своите деца и племенника си.

Още по темата
"Дойдохме преди два дни. Пристигнахме в 6:00 часа сутринта. Дойдохме с кола на доброволци, които ни посрещнаха на границата и ни транспортираха до тук. Преминаването през границите беше страшно. Не сме слизали от колата. Карахме наведени от страх. С три деца вътре беше много трудно", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

"Сполетя ни голяма беда, започна война и трябваше да избягаме. Избягахме от домовете си заради децата, за да не слушат изстрели", каза Мария Арабаджи.

Бягат сами - две жени с три деца. Албина оставя на фронта мъж, Мария - дете.

"Моите двама синове останаха там. Мобилизираха ги да защитават Украйна", обясни Мария.

"В момента те са в Одеса. Стоят и чакат, подготвят се за нападение, тъй като военните приближават от Николаев. Има атаки, тревоги, евакуация. Децата са в бомбоубежища и гладуват. В Мариупол има много наши приятели, които не излизат вече 5-6 дни навън. Може би вече не са живи, защото нямаме връзка с тях", разказа Албина.

Сега всичко, което им остава, е да чакат и да се надяват, че това ще се случи.

"Надяваме се да дойдат тук легално, а не като предатели на Украйна. Чакаме всичко това да свърши, военното положение да бъде прекратено, за да могат да напуснат страната, както много мъже направиха в началото. Защото път назад няма. Прогнозата беше, че всичко ще приключи за една седмица. Сега, на 11-ия ден казват, че това ще продължи дълго, защото голяма войска отива от Русия към Украйна", каза още Албина.

Сега двете жени и децата им живеят в хотел в София. Приютява ги безплатно, докога обаче не знаят.

"Благодарим на всички хора, които ни помогнаха и ни приютиха. Но не знаем какво се случи с нас утре", сподели Мария.

"Имаме нужда от помощ, за да се устроим тук - да си намерим работа, да запишем децата си на училище и детска градина. Аз имам две дъщери. Едната е на 3 години, другата е в 4 клас. Дойдохме заради децата. Ако бях само аз, нямаше да напусна дома си", призна Албина

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
3
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
И да е вярно, едва ли украинка би се хванала с китаец. Украинките обичат големите размери, а знаем с какво са известни котайците.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77 А баба ти като е произвеждала и продавала мед плащала ли е данък печалба на държавата както са правели работниците или в онези години всичко е оставало за нея. И като е имало режим на тока какв е трябвало да направят хората. Да си построят централ,за да си произвеждат ток ли?
55
4
 
3
 
! Отговори
Ами преди 2 години
До Верно ли е?: Може и да е верно! След войната в тези бивши украйнски територии ще има много вдовици за които някой трябва да се грижи! Защо това да не са китайци!
54
2
 
12
 
! Отговори
Русия е за мир в преди 2 години
Украйна, Владимир Путин и руската армия не са против обикновените украинци, а са против Зеленски и шайката му неонациски убийци и терористи, последните виновни за смъртта на хиляди невинни руснаци с руско самосъзнание. Украински неонацисти са тормозили и убивали българи в Украйна
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 "72, нали не казваш, че в Русия има комунизъм? Там където са едни от най-богатите олигарси. Там където благата са крайно несправедливо разпределени, да има комунизъм? Това е абсурд." Ами, другарю, запознай се с историята на Комунизма, като не си го преживял лично: във варианта "проповядван" от съветските другари той беше само едно средство за олигархична върхушка, прикрита зад уж някаква идеология на равенството. Политическата върхушка се къпеше в ЗАПАДЕН лукс. В България и в СССР
52
2
 
5
 
! Отговори
Верно ли е? преди 2 години
10 000 000 китайци се канят да воюват за Путин в украйна. Путин им е обещал, че всеки от тях ще може да си вземе като трофей по една украйнка и да си я заведе в Китай!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евгени Минчев е ходил в казарма ни пак е обратен
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 76 Напълно си прав. Няма комунизъм в Русия. Няма и демокрация обаче. Реално са на близо до фашистка диктатура. Джуджето променя конституцията няколко пъти,за да управлява цял живот. Напада който иска. Арестува свободно протестиращи. Цензурира медиите. Типичен фашист.
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарите сложна дума научили-денацифицират,да но нацисти сега са руснаците.
48
0
 
12
 
! Отговори
До 123 преди 2 години
Прав си, всички институции в бЪлгария се заемат сериозно с украинските бежанци, но такава благотворителност към смаите българи не са проявявали! Бълагрските хотелиери не са приютявали безплатно българи, останали без дом! Бдж не е превозвала безплатно българи, но сега ще превозва безплатно украинци! МОН изтормози покрай ковида всички български деца, но сега грижовно ще се погрижи за образованието на украинците! Бълагрските болници ще лекуват бежанците безплатно, докато българите чакат за помощ!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро сигурно и в казарма не е ходил.
46
1
 
8
 
! Отговори
Да, България ще преди 2 години
помогне на бежанците от Украйна - на възрастни хора, жени и деца. Солидарни сме към жервтите, убити от украинските бандеровци, престъпни терористи. Дано този конфликт да бъде спрян. Не трябва да се обвинява Русия, тя 8 години търпя убийците, тероризирали мирното руско население в Украйна и Донбас
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 59/68 "Нямам нищо против украинците, те са вид руснаци." Това е все едно да кажеш на един швейцарец, че е "вид германец". Най-много да си изпросиш боя.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 "..демек от солидарност със Зеленски, ще тръгнем пеш, вкъщи ще е студено и тъмно, но магазините ни ще се изпразнят? Аре нема нужда." Обаче от солидарност към Пууутлер си готов да се наведеш и това да ти бъде ЦЕЛИЯ живот. Щото за разлика от такива като теб ние поживяхме в комунизма. Преживяхме и празните магазини, и ходенето пеш и тъмното и студеното, щото имаше режим на тока.
43
1
 
14
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
Войната е оправдание за това, че се вдигат цените! А цените ви се вдигат за да могат крадливите западни правителства да си ликвидират дълговете чрез печатане на пари. За съжаление освен вие, сметката ще я платят и тези които гледат от този автобуса!!!
42
3
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Нямам нищо против украинците, те са вид руснаци. Украинците и руснаците са бели хора, европейци и славяни, от Българска страна е редно да им помогнем, понеже ги чувстваме близки. И те са добре дошли в Родината ни. Но шовинистическото при украинците не се приема за добре дошло в България.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Койлкото по-бързо се денацифицират толкова по-бързо ще свалят оръжията!Който налива масло в огъня,значи иска смътр и за собствения си народ.
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жужи няма как да бъде хулиган, да спре да се прави на какъвто не е
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистите ги заключиха насила нали !
38
2
 
8
 
! Отговори
Добре де преди 2 години
няма лошо в това да се помогнат на бежанците от Украйна, бели хора и славяни сте, изповядвате и Православното Християнство, всичко с епраив и от човещина, по- добре на вас, отколкото на тъмнокожи "бежанци". Само недейте, украинци да развявате украинското знаме на територията на България, нито да крещите "слава на украйна". Ако сте толкова шовинистично настроени, то..