Ужасът в Украйна от първо лице: Бягахме през границите в страх

Бежанци разказват, че са напуснали заради децата си
Обновена: 6 мар 2022 22:27 | 6 мар 2022 22:25, Веселина Йорданова
174
Ужасът в Украйна от първо лице: Бягахме през границите в страх
Снимка: БГНЕС, архив

Албина Арабаджи идва в България от бесарабско село край Одеса. Оставя съпруга си и брат му. Взима със себе си майка им, своите деца и племенника си.

Още по темата
"Дойдохме преди два дни. Пристигнахме в 6:00 часа сутринта. Дойдохме с кола на доброволци, които ни посрещнаха на границата и ни транспортираха до тук. Преминаването през границите беше страшно. Не сме слизали от колата. Карахме наведени от страх. С три деца вътре беше много трудно", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

"Сполетя ни голяма беда, започна война и трябваше да избягаме. Избягахме от домовете си заради децата, за да не слушат изстрели", каза Мария Арабаджи.

Бягат сами - две жени с три деца. Албина оставя на фронта мъж, Мария - дете.

"Моите двама синове останаха там. Мобилизираха ги да защитават Украйна", обясни Мария.

"В момента те са в Одеса. Стоят и чакат, подготвят се за нападение, тъй като военните приближават от Николаев. Има атаки, тревоги, евакуация. Децата са в бомбоубежища и гладуват. В Мариупол има много наши приятели, които не излизат вече 5-6 дни навън. Може би вече не са живи, защото нямаме връзка с тях", разказа Албина.

Сега всичко, което им остава, е да чакат и да се надяват, че това ще се случи.

"Надяваме се да дойдат тук легално, а не като предатели на Украйна. Чакаме всичко това да свърши, военното положение да бъде прекратено, за да могат да напуснат страната, както много мъже направиха в началото. Защото път назад няма. Прогнозата беше, че всичко ще приключи за една седмица. Сега, на 11-ия ден казват, че това ще продължи дълго, защото голяма войска отива от Русия към Украйна", каза още Албина.

Сега двете жени и децата им живеят в хотел в София. Приютява ги безплатно, докога обаче не знаят.

"Благодарим на всички хора, които ни помогнаха и ни приютиха. Но не знаем какво се случи с нас утре", сподели Мария.

"Имаме нужда от помощ, за да се устроим тук - да си намерим работа, да запишем децата си на училище и детска градина. Аз имам две дъщери. Едната е на 3 години, другата е в 4 клас. Дойдохме заради децата. Ако бях само аз, нямаше да напусна дома си", призна Албина

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
7
 
! Отговори
мак преди 2 години
Това са човешки трагедии, спор няма. Но някой замисля ли се, че щом Европа отвори широко врати, освен украинци ще започнат да идват и тези, които покани лудата танте. А те вече се промъкват. И тогава кой ще ги спре, щом пуска украинци? И тях ще ги пуснат. И още колко милиона ще е в състояние да приеме добрата стара Европа?
76
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е единствената държава в света, която вероломно е нападала всичките си съседи.
75
7
 
11
 
! Отговори
до 111 преди 2 години
Режима в Америка и Режима в САЩ за виновни за това което прави в момента Режима в Русия !
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинките наистина са много добри в секса - потвърждавам. Който е бил с украинка знае. Не като нашите чували дето за нищо не стават.
73
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е виновен за тази война ? Путин ? Байдън ? И двамата ?Народът на Украйна ?
72
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктаторът Путин се оказа и отявлен русоФоб след, като изпрати на заколение в Украйна хиляди руски войничета. Бог да го убие!
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Неграмотен Ти не си "България". Маргиналите в България нищо не могат да "казват".
70
2
 
6
 
! Отговори
Неграмотен преди 2 години
украинофилец няма работа тук в България
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 105/106 Казах ти, не приемам съвети от неграмотни путинофили.
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 101/104 Не приемам съвети от неграмотни путинофили. Друго нещо има ли?
67
4
 
9
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
Като е било руско"лицемерие", то що не ходиш в украина и да се биеш срещу тях като си толкова ербаб? Нали за теб са много "лоши" руснаците?
66
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички русофили и путинофили трябва да бъдат изтребени до крак...
65
7
 
13
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
А за мирно и невинно убитите руснаци ( което включва и старци, жени, бременни жени и деца от руски произход и с руско самосъзнание) от бандеровската терористична шайка в Украйна и Донбас? Нещо за тях ще кажеш ли, лицемерецо? За какво ще кажеш за обесените от същите тия украинци Българи в Одеса?
64
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 99 "Фалш и лицемерие." Путинофили да говорят за морал е пълен цинизъм.
63
15
 
9
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Защото има много промити с украински псевдонационализъм украински мозъци, а псевдонационализма на украинците се състои в това да мразят само и само Русия. Руската армия обаче ще озапти бандеровците
62
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 2 години
аз само да питам...до преди 10 дена вървеше кампанията все още, че КОВИДА е много страшен и умриаме без ваксина...а всичките тези пришълци, тествате ли ги ? Или като има война, Ковида не разболява?
61
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте само, колко много нещастие причини на милиони хора кремълския пcиxoпат... За Господ ли се мисли тоя изперкал/
60
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русия е за мир в "Украйна, Владимир Путин и руската армия не са против обикновените украинци, а са против Зеленски и шайката му неонациски убийци и терористи" Брех, ами защо така "освободените" бягат на Запад, а не към "освободителите" си? Защо така украинските градове се съпротивляват яростно? Защо в "осовбодените" от руските фашисти градове има демонстрации да изчезват от страната им?
59
2
 
9
 
! Отговори
ооtt преди 2 години
Страшни продаж ници са ншите политици и медии също, когато умираха от ракетен огън сириичета, либиичета, иракчани, сърби ..... драма нямаше цитира се сухо във едно каре и тва е ! А сега при все, че не е пълномащабна война и става ясно че самите националисти нараняват своите укр. сънародници се реве с на умряло... но , както се казва има Видов ден, нас ще излъжете , но онзи не !
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 72 /77 Абе пич, ТИ каза, че не искаш да студуваш, така че какво ми обясняваш за баба ти и дядо ти. Сигурен съм че са били свестни хора. Като гледам внука им как защитава един отявлен масов убиец и превъртял диктатор психопат, съм сигурен, че ако знаеха какви ги вършиш щеше да се срамуват от теб. Ти не си баба си и дядо си, а си каквото ТИ си направил.