Жилищни райони в Киев под руски артилерийски обстрел

Руските военни части се разполагат все по-близо до украинската столица
Обновена: 12 мар 2022 06:52 | 12 мар 2022 06:35, Елка Василева
178
Жилищни райони в Киев под руски артилерийски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Атаките на руските сили в Украйна продължават, написа днес украинската армия във Facebook, предаде ДПА.

Продължава настъплението към Киев, най-вече около северната част на украинската столица.

Частната американска спътникова компания Максар (Maxar Technologies) посочи, че на сателитни кадри, разпространени вчера, се вижда, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони, информира Ройтерс.

Още по темата
На кадри се виждат също така дълги колони с автомобили, с които хората се опитват да напуснат Киев, а на други кадри се виждат продължаващи пожари на летище Антонов.

Вой на сирени за въздушна тревога се чува рано тази сутрин в много украински градове, съобщават местните медии, цитирани от Ройтерс.

Сирените се чуват в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.

В опит да блокират град Чернихов от югозапад руските части се стремят да превземат градовете Шестовится и Михайло-Коцюбинске, разположени на около 15 км разстояние от Чернихов, посочва ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че при обстрел е бил повреден важен водопровод близо до Чернихов, което означава , че градът с население 280 000 жители може да остане без вода.

САЩ смятат, че руските удари в Западна Украйна през последните 24 часа са били с цел да попречат на украинските сили да използват летищата, съобщи вчера американски военен представител, предаде Ройтерс.

Кметът на град Луцк в Западна Украйна съобщи, че четирима души са били убити и шестима са били ранени при нападение срещу летище в района.

Руските военни рядко нанасят удари в Западна Украйна (далеч от бойните полета в северната, източната и южната част на страната).

Украйна все още има 56 изтребителя, които може да се използва, каза още американският представител.

Общо 7 144 души са били евакуирани от четири украински града в петък, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Броят на евакуираните граждани вчера е много по-нисък от броя на хората, евакуирани предишните два дни.

Зеленски обвини Русия, че отказва да позволи на хората да бъдат евакуирани от обсадените градове като Мариупол и посочи, че Украйна ще опита отново да достави храна и лекарства в града днес.

Близо 40 хиляди души напуснаха редица градове в четвъртък, а в петък евакуираните бяха около 35 хиляди, съобщиха украинските власти.

Зеленски посочи, че жители на Чернигов, Енергодар, Хостомел и Козаровичи са успели да избягат в петък.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза вчера, че евакуацията на цивилни от обсадените градове в Украйна продължава относително бавно. Тя посочи, че в петък са били евакуирани 3800 души, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Властите по-рано съобщиха, че ситуацията в Мариупол е критична, а броят на загиналите при обстрела в обсадения от руските военни град е почти 1600.

Руските войници не позволяват да бъде доставена нашата помощ в града и продължават да измъчват нашите хора, в събота ще се опитаме отново да изпратим храна, вода и лекарства, каза Зеленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
5
 
! Отговори
Перчо преди 2 години
Зеления като казва,че руснаците обстрелвали жилищни райони и конвоите за изтегляне на цивилните граждани ,защо не поиска от ООН около тези градове да се разположат сини каски и тогава ще се разбере кой пречи на цивилните да се евакуират.
145
4
 
12
 
! Отговори
РАЧКО ПРЪДЛЕТО преди 2 години
МАЧКАИ ВОВА ФАШИСТИТЕ ТЕХНИТЕ ЕВРОГЕИСКИ ГОСПОДАРИ
144
8
 
18
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 2 години
Слава на Путин!Дано Господ да го дари със здраве и дълголетие,за да наложи мир на Земята!Сега бой по фашистка *** в Киевска Рус, а утре - бой двата Краварника,развъдници на Злото!
143
7
 
17
 
! Отговори
УдряйтеБратушки преди 2 години
Там се крият краварски снайперисти и бандеровци- фашисти.
142
7
 
17
 
! Отговори
Евтина пропаганда преди 2 години
Никой не обстрелва града с тежки оръжия. За това не бързат руските войски, за да няма цивилни жертви. Ако беше Юесей, досега да бяха сринали града ! Попитайте хората във Виетнам Югославия Ирак Либия Сирия...няма да ми стигне страницата. Целта на спец. Операцията е нацистите от батальона Азов последователи на офицера от СС нацисткия военнопрестъпник Степан Бандера и чуждите фашисти наемници, които осем години избиваха цивилни граждани защото говорили на руски ?! А сега се крият в детските градини
141
4
 
16
 
! Отговори
До Чапаев преди 2 години
Точно толкова както осем години нацбатальоните обстрелват Донецк и Луганск, но сега всички са забравили, просто там нищо не се е случило
140
1
 
1
 
! Отговори
Еееее, преди 2 години
До много си *** 34 Как ли няма да извъртите нещата, само и само да не е от минджа!
139
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При война първата жертва е истината. Все се сещам затова като чета новини като тази.
138
15
 
10
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
РАШКИТЕ НЯКАК СИ МИРНО И ОСВОБОДИТЕЛНО ОБСТРЕЛВАТ ЖИЛИЩНИТЕ СГРАДИ НА КИЕВ! КАКВИ ДОБРИ ХОРА?
137
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това може да се опише само с една дума и тя е "геноцид" - за него ще си платят подобаващо поколения наред.
136
4
 
6
 
! Отговори
д0 № 46 преди 2 години
В Белене бяха затворени и много геъове и *** , и откровени извратеняци, нали. Може и да си много малък и да не ги знаеш тия неща.
135
4
 
8
 
! Отговори
много си прост № 34 преди 2 години
Името Путин идва от думата путь , което се превежда път . Не с е излагай така публично .Само ти си го знай какъв комплексар си .
134
9
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Това не е руската армия, ако беше руската армия -''освободителка'', Киев щеше да е паднал за два дни, както беше казал преди 8 години президентът Путин по повод присъствеието на руски войски в Донбас. Лавров каза, че не са нападали Украйна. Нацистите сами се обстрелват. Шойгу е заразен с биологичното оръжие -''американска дизентерия'' и не излиза от едното място за да обясни че е така.
133
8
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Какво стана? Взеха ли Киев? .....а пак ли се отлага
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Йово - Браво, браво! Битките за олио са битки за докопване на смърт от холестерол и склероза, вследствие употреба на лошокачествена мазнина! Но-о, Ум царува, ум робува, ум може да не стигне до паша на патките! Убийствено е като страстната либоф и блянове по Путин!
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тодор живков - Браво, само така Тато!
130
17
 
11
 
! Отговори
адолф преди 2 години
Къде го е сега ония крастав кон Лавров пак да се изтъпани и да каже че не били нападнали Украйна.Да каже пак че не нападали цивилни цели и граждани.Все повече се убеждавам че тия старци в Кремъл са тотално психясали и само бесилото ще отърве света от тия сатрапи останали без капка мозък.За съжаление тия вкараха и Руския народ в едно блато от което няма излизане,ама явно руснаците самни са си виновни шом ги търпят тия ***.
129
3
 
15
 
! Отговори
мдаааа преди 2 години
В историята няма осъдени победители!!!! Победителите пишат историята и чертаят бъдещето!!!Това е. Каквото и да мрънкате...
128
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста от "истинските руснаци" на Путин ще получат дълги присъди за геноцид и престъпления срещу човечеството.
127
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските психопати се крият в жилищните квартали и ползват хората като жив щит. ***!