Жилищни райони в Киев под руски артилерийски обстрел

Руските военни части се разполагат все по-близо до украинската столица
Обновена: 12 мар 2022 06:52 | 12 мар 2022 06:35, Елка Василева
178
Жилищни райони в Киев под руски артилерийски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Атаките на руските сили в Украйна продължават, написа днес украинската армия във Facebook, предаде ДПА.

Продължава настъплението към Киев, най-вече около северната част на украинската столица.

Частната американска спътникова компания Максар (Maxar Technologies) посочи, че на сателитни кадри, разпространени вчера, се вижда, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони, информира Ройтерс.

Още по темата
На кадри се виждат също така дълги колони с автомобили, с които хората се опитват да напуснат Киев, а на други кадри се виждат продължаващи пожари на летище Антонов.

Вой на сирени за въздушна тревога се чува рано тази сутрин в много украински градове, съобщават местните медии, цитирани от Ройтерс.

Сирените се чуват в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.

В опит да блокират град Чернихов от югозапад руските части се стремят да превземат градовете Шестовится и Михайло-Коцюбинске, разположени на около 15 км разстояние от Чернихов, посочва ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че при обстрел е бил повреден важен водопровод близо до Чернихов, което означава , че градът с население 280 000 жители може да остане без вода.

САЩ смятат, че руските удари в Западна Украйна през последните 24 часа са били с цел да попречат на украинските сили да използват летищата, съобщи вчера американски военен представител, предаде Ройтерс.

Кметът на град Луцк в Западна Украйна съобщи, че четирима души са били убити и шестима са били ранени при нападение срещу летище в района.

Руските военни рядко нанасят удари в Западна Украйна (далеч от бойните полета в северната, източната и южната част на страната).

Украйна все още има 56 изтребителя, които може да се използва, каза още американският представител.

Общо 7 144 души са били евакуирани от четири украински града в петък, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Броят на евакуираните граждани вчера е много по-нисък от броя на хората, евакуирани предишните два дни.

Зеленски обвини Русия, че отказва да позволи на хората да бъдат евакуирани от обсадените градове като Мариупол и посочи, че Украйна ще опита отново да достави храна и лекарства в града днес.

Близо 40 хиляди души напуснаха редица градове в четвъртък, а в петък евакуираните бяха около 35 хиляди, съобщиха украинските власти.

Зеленски посочи, че жители на Чернигов, Енергодар, Хостомел и Козаровичи са успели да избягат в петък.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза вчера, че евакуацията на цивилни от обсадените градове в Украйна продължава относително бавно. Тя посочи, че в петък са били евакуирани 3800 души, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Властите по-рано съобщиха, че ситуацията в Мариупол е критична, а броят на загиналите при обстрела в обсадения от руските военни град е почти 1600.

Руските войници не позволяват да бъде доставена нашата помощ в града и продължават да измъчват нашите хора, в събота ще се опитаме отново да изпратим храна, вода и лекарства, каза Зеленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 защо намесваш религии? Вие Яст*ребите мразите мюсюлманите ли? Че то мразейки руснаците, явно мразите и православните. А с тоя конфликт в Украйна и с това, че искате да го превърнете в световна война, явно мразите и евреите. И въпросът е - кой е вашият Бог? Защото очевидно не е нашият Бог, който съди хората по чистотата на душите им, а не по името с което го наричаме. На кой точно Бог служите яст*реби?
65
19
 
22
 
! Отговори
Биби преди 2 години
Повечето хора нищо не разбирате. Путин е трезво мислещия, тази война ще сложи на мястото си нещата. Иначе никой не иска война, но Запада направи да се случи това. Пак няма да разберете, какво ли да обясняваш.
64
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
71 не превземат Украйна. Не я искат. Взимат пояс, който превръщат в неутрални републики, които са с руско население. Американците правят това от години по различни точки на света. Не трябваше Украйна да кандидатства за НАТО. Сега щеше да е цяла и просперираща, защото Путин я искаше в ЕС за да прави търговия с ЕС през нея. Щеше да стане икономически тигър. Минало свършено. Сега да му признаят превзетите територии и войната спира мигновено.
63
2
 
9
 
! Отговори
ви преди 2 години
сега е времето да купувате тристайни в киев по 2000 хиляди евро -след време милионери :)
62
3
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Аллах да опази всеки един народ по лицето на плоската земя да бъдат демократизирани от американците и да бъдат освобождавани от руснаците! Амин! Амин! Амин!
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 72....... Моралистите по онова време ходеха на манифестации под цветовете на дъгата, за да защитават своите ценности..
60
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски, зер. Ако беше краварски, щеше да е демократичен и щеше да си трайкате.
59
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
62 никой не оправдава убийство на деца. Това е сатанинско. Само се питаме къде бяхте вие моралистите, когато убиваха деца в други точки на света, но косичките им бяха тъмни, а не русички? Питаме се къде бяхте, когато хиляди бягаха от войната и молеха великия запад за помощ, а те ги хвърлиха в покрайнините на ЕС и си избираха от тях лекарите, инженерите, все едно си купуваха *** на пазара. Къде бяхте моралистите тогава?
58
13
 
8
 
! Отговори
серсем преди 2 години
До Анонимен 45.Ок,не искат да граничат с НАТО.Превземат Украйна и какво? Отказват се с пет пъти по голяма граница до НАТО.До сила прибягват само индивидите с ограничен интелект.Не съществува каквото и да е извинение да започнеш война.....(да удариш шамар на детето).
57
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския неофашизъм ще бъде спрян навреме и няма да нанесе толкова много мизерия колкото нацизма. Въпреки това Путин=Хитлер, само на найпростите не им е ясно, че това е така!
56
14
 
17
 
! Отговори
do 54 преди 2 години
Трепят фашаги, които избиват своето население и строят биолаборатории за ковид. Понял?
55
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Миротворци"..както в Грузия и Сирия...
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
55 и аз се моля за това всичко да се върне един ден. Ала на всички. На всекиму заслуженото. В Украйна умират деца, в Сирия умира ха деца, в Ирак умираха деца, в Иран умираха деца. Да, те бяха мюсюлманчета. Но пак си остават деца, пак си остават човешки същества, пак кръвта е по ръцете на убийците. Невинните нямат религия, нито цвят на косата, нито на кожата. Имат само невинна светла душа. Не е зле като сте толкова вярващи да си припомните това.
53
11
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
БлиZZкригът на кагебистите нещо буксува.
52
11
 
15
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 години
По още непотвърдена информация от Москала, около 10 висши офицери от руския генерал щаб са отстранени от длъжност. Трима генералчета са телепортирани в отвъдното. За четвъртия убит (Андрей Колесников) чакаме потвърждение от руското Министерство на Истината. Загуби на русНАЦИте в жива сила - около 4,000 убити и 9,000 ранени. Тези загуби са шокиращи. Още повече да се има предвид, че тези цифри може да са много по-високи. Според украинците само убитите са над 12,000. Путин ще го стяга примката.
51
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски убийци и военнопрестъпници.
50
13
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
За колос на глинени крака е нормално да има неадекватен диктатор и разградена армия. Истината за Русия лъсна, допотопно въоръжение, некадърни командири и малуумни войници.
49
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само комунисти могат да виждат как деца загиват и да оправдават садиста Пукнин да продължава. Засрамите се. Позор за форумните плъхове убийци
48
8
 
18
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Тя никога не е била велика
47
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците така се изложиха пред целия свят с тая разградена армия, рухна мита за великата червена армия, сбирщина пияни ***.