Жилищни райони в Киев под руски артилерийски обстрел

Руските военни части се разполагат все по-близо до украинската столица
Обновена: 12 мар 2022 06:52 | 12 мар 2022 06:35, Елка Василева
178
Жилищни райони в Киев под руски артилерийски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Атаките на руските сили в Украйна продължават, написа днес украинската армия във Facebook, предаде ДПА.

Продължава настъплението към Киев, най-вече около северната част на украинската столица.

Частната американска спътникова компания Максар (Maxar Technologies) посочи, че на сателитни кадри, разпространени вчера, се вижда, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони, информира Ройтерс.

Още по темата
На кадри се виждат също така дълги колони с автомобили, с които хората се опитват да напуснат Киев, а на други кадри се виждат продължаващи пожари на летище Антонов.

Вой на сирени за въздушна тревога се чува рано тази сутрин в много украински градове, съобщават местните медии, цитирани от Ройтерс.

Сирените се чуват в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.

В опит да блокират град Чернихов от югозапад руските части се стремят да превземат градовете Шестовится и Михайло-Коцюбинске, разположени на около 15 км разстояние от Чернихов, посочва ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че при обстрел е бил повреден важен водопровод близо до Чернихов, което означава , че градът с население 280 000 жители може да остане без вода.

САЩ смятат, че руските удари в Западна Украйна през последните 24 часа са били с цел да попречат на украинските сили да използват летищата, съобщи вчера американски военен представител, предаде Ройтерс.

Кметът на град Луцк в Западна Украйна съобщи, че четирима души са били убити и шестима са били ранени при нападение срещу летище в района.

Руските военни рядко нанасят удари в Западна Украйна (далеч от бойните полета в северната, източната и южната част на страната).

Украйна все още има 56 изтребителя, които може да се използва, каза още американският представител.

Общо 7 144 души са били евакуирани от четири украински града в петък, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Броят на евакуираните граждани вчера е много по-нисък от броя на хората, евакуирани предишните два дни.

Зеленски обвини Русия, че отказва да позволи на хората да бъдат евакуирани от обсадените градове като Мариупол и посочи, че Украйна ще опита отново да достави храна и лекарства в града днес.

Близо 40 хиляди души напуснаха редица градове в четвъртък, а в петък евакуираните бяха около 35 хиляди, съобщиха украинските власти.

Зеленски посочи, че жители на Чернигов, Енергодар, Хостомел и Козаровичи са успели да избягат в петък.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза вчера, че евакуацията на цивилни от обсадените градове в Украйна продължава относително бавно. Тя посочи, че в петък са били евакуирани 3800 души, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Властите по-рано съобщиха, че ситуацията в Мариупол е критична, а броят на загиналите при обстрела в обсадения от руските военни град е почти 1600.

Руските войници не позволяват да бъде доставена нашата помощ в града и продължават да измъчват нашите хора, в събота ще се опитаме отново да изпратим храна, вода и лекарства, каза Зеленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
12
 
11
 
! Отговори
Z преди 2 години
Стреляме само по: болници, училища, градини и жил. райпни. Даваме по 2,000 наши войници жертви на ден, украинската армия не закачаме. Напът сме да почнем да ядем живи хора. Но, нямаме особен успех, оказва се, всичко това е пропаганда.
85
18
 
10
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
ЛилиПутин трябва да е закъсал яко, щом иска от Сирия 16000 наемници да се бият за него. Явно пияният мужик не си е взел поука от историята. Авганистанската им авантюра завърши с разпадането на великата и нерушима СССР. Украинската ще завърши с разковаването на российската федерация на республики и республички, автономии и области, дъски и пирони. Хем му казах на дребосъка лилиПутин да не се вживява в наполеончо, ама не слушка.
84
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се радват украйнците , че не са ги нападнали американците защото до сега всичко да е в развалини
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 106 АнонименТи гледай тебе да не смачкат, че доста ти е отворена устата та всичко може да стане
82
1
 
21
 
! Отговори
До Ястрблият преди 2 години
И как си преставяш да превземат Украйна за 2 седмици, третата по численост армия в Европа и 8 години обучавана да води война срещу Русия!? Скритите танкове и оръдия в жквартали само с авиация могат да се унищожат.. А ти виждал ли си война без авиацията да бомбардира... За колко време превзеха Ирак прехвалената войска на САЩ с масирани бомбардировки!?
81
1
 
23
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен Някой казват, че ще има бомби по улиците и градовете на България, ехо, излезте навън и вижте как изглежда България, разрушени села, порутени градове. Ние все едно сме Украйна.
80
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намерете го тоя Путин и го смачкайте ве
79
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко приключва в мига в който признаят териториалния буфер, който вече е превзет. Дадат му статут на независими републики и признаят Крим за руски. Това е което искат руснаците сега. Преди искаха само признаване на Крим, но това можеше да стане по дипломатически път. Ако ЕС беше приела Украйна без задължително членство в НАТО, това никога нямаше да се случи. Който надроби попарата да я спира. Но вместо това налива още горещ чай в нея и се чуди защо прелива!
78
3
 
11
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Фейк нюз
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувай олио за да подкрепим заедно украинската съпротива.
76
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само аз ли имам усещането че западнопрезокеанските и техните *** драпат да превърнат тая териториална война в един световен конфликт? Ехо, умници, като затрещят бомбите, ще падат в Европа. В домовете ни в България, в домовете на приятелите ни в Англия, Франция и Германия. Няма къде да бягаме, а и няма къде да се скрием. Няма и кой да ни помогне, защото немците няма да събират помощи за нас, ще ги събират за себе си. А помощта зад океана ще е само заеми и заеми. Та, хайде по-кротко.
75
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избият ли нацистите, всичко приключва. Лошото е, че те държат мирно население, като щит и се крият зад него.
74
15
 
16
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Ако това е прехвалената могучая и непобедимая красная армия ... От 2 седмици се мъчат като свфиння с тиква около градчето Мариупол. Градът е почти напълно разрушен, населението без продоволствия, вода и електрици, но въпреки това яко ритат пияния мужик по дзуурллата му. Смелостта и самоотвержеността на украинците да си защищават страната срещу руските фашисти е примерен. Поклон пред тези смели мъже и жени! Аллах да ги закриля в борбата им срещу московската тирания! Амин!
73
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
89 не е вярно. Явно не познаваш руснака изобщо. Те не са съдисти. Не са от тия дето им доставя удоволствие да си правят снимки с голи арестанти в унизителни пози. Руснака е пей сърце по душа. Но е смъртоносен убиец, ако се почувства в опасност. Не нарушавате ли територията на руснака, ще имате най-готиния пич за съсед. Нарушите ли я... няма какво да ти обяснявам, вижда се в Украйна.
72
14
 
17
 
! Отговори
Слава Україні БРАТЯ преди 2 години
ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!
71
5
 
13
 
! Отговори
серсем преди 2 години
До 77.Имаш ли идея в какво ще се превърне света ,ако всички проявят претенции към територия населена с етически групи на чужда територия.(турците към нас,ние към Македония и т.н.).Но си прав за едно,винаги става въпрос за пари.Колкото до какво правят американците сега и преди ..същите ***.
70
9
 
13
 
! Отговори
Д-р Челинджър преди 2 години
От сега знам отговорът на Русия: "В жилищните райони имало нацисти които стреляли по тях, и ползвали мирното население за жив щит" ... и един мармот завивал ...
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
84 знаем че си Яст,ребчето дето хвърчи тука. Неуспешен опит да се измъктлнеш. Пробвай пак да насъскваш хората от различни религии един срещу друг и ще те изпапкам. В моята държава, хората ще живеят в мир. Без значение от религията им и политическите им пристрастия.
68
12
 
3
 
! Отговори
ви преди 2 години
мое мнение -Изобщо путин няма думата ,цялата Русия е завзета навсякъде от ФСБ-бившето КГБ ,там едно олио неможеш да купиш без ФСБ да знаят ,та тук играта е КГБ срещу полово неурентирани ,това не е равностойна игра и не е чесна
67
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аллах агбар!