Жилищни райони в Киев под руски артилерийски обстрел

Руските военни части се разполагат все по-близо до украинската столица
Обновена: 12 мар 2022 06:52 | 12 мар 2022 06:35, Елка Василева
178
Жилищни райони в Киев под руски артилерийски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Атаките на руските сили в Украйна продължават, написа днес украинската армия във Facebook, предаде ДПА.

Продължава настъплението към Киев, най-вече около северната част на украинската столица.

Частната американска спътникова компания Максар (Maxar Technologies) посочи, че на сателитни кадри, разпространени вчера, се вижда, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони, информира Ройтерс.

Още по темата
На кадри се виждат също така дълги колони с автомобили, с които хората се опитват да напуснат Киев, а на други кадри се виждат продължаващи пожари на летище Антонов.

Вой на сирени за въздушна тревога се чува рано тази сутрин в много украински градове, съобщават местните медии, цитирани от Ройтерс.

Сирените се чуват в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.

В опит да блокират град Чернихов от югозапад руските части се стремят да превземат градовете Шестовится и Михайло-Коцюбинске, разположени на около 15 км разстояние от Чернихов, посочва ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че при обстрел е бил повреден важен водопровод близо до Чернихов, което означава , че градът с население 280 000 жители може да остане без вода.

САЩ смятат, че руските удари в Западна Украйна през последните 24 часа са били с цел да попречат на украинските сили да използват летищата, съобщи вчера американски военен представител, предаде Ройтерс.

Кметът на град Луцк в Западна Украйна съобщи, че четирима души са били убити и шестима са били ранени при нападение срещу летище в района.

Руските военни рядко нанасят удари в Западна Украйна (далеч от бойните полета в северната, източната и южната част на страната).

Украйна все още има 56 изтребителя, които може да се използва, каза още американският представител.

Общо 7 144 души са били евакуирани от четири украински града в петък, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Броят на евакуираните граждани вчера е много по-нисък от броя на хората, евакуирани предишните два дни.

Зеленски обвини Русия, че отказва да позволи на хората да бъдат евакуирани от обсадените градове като Мариупол и посочи, че Украйна ще опита отново да достави храна и лекарства в града днес.

Близо 40 хиляди души напуснаха редица градове в четвъртък, а в петък евакуираните бяха около 35 хиляди, съобщиха украинските власти.

Зеленски посочи, че жители на Чернигов, Енергодар, Хостомел и Козаровичи са успели да избягат в петък.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза вчера, че евакуацията на цивилни от обсадените градове в Украйна продължава относително бавно. Тя посочи, че в петък са били евакуирани 3800 души, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Властите по-рано съобщиха, че ситуацията в Мариупол е критична, а броят на загиналите при обстрела в обсадения от руските военни град е почти 1600.

Руските войници не позволяват да бъде доставена нашата помощ в града и продължават да измъчват нашите хора, в събота ще се опитаме отново да изпратим храна, вода и лекарства, каза Зеленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази снимка не ми прича на гъсто застроен жилищен квартал, а на голо поле....
125
1
 
5
 
! Отговори
До 153 преди 2 години
И как са ги хванали, с космически кораб ли? Снимки на Земята отдавна се правят със спътници...
124
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж Русия понесоха огромни загуби, нямаха гориво, тактиката им била лоша... а пък те само напредват. Нещо в тези новини не е както трябва.
123
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бяха хванали 3 руски офицери от космическите им сили да дават конференция пред чуждите медии и подполковника призна, че при последните си мисии е получил заповед да атакува цивилни населени места без венни обекти в тях. Всичките признаха че са ги лъгали и се срамуваха от това, което са сторили на цивилните.
122
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мордор се появи от пепелта след 45та . Но тоя път Сащ не е на тяхната страна да им спасява задницитее.
121
15
 
21
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Зелю сам си ги обстрелва, после го били нападали. Клоун!...
120
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера като слушах нашия президент ме хвана срам. Той отвово си каканижеше любимата приказка Русия ще спечели войната но няма да спечели мирът. Не знам каква информация получава от външното разузнаване но този човек е съвсем неадекватен в изявите си. Изглежда че нашето разузнаване следи само Гаворит Масква и пише доклади до президента.
119
2
 
18
 
! Отговори
Reptile преди 2 години
Само да кажа на безказармените страшилища тука. Когато видите руската колона около Коев да започне да се изтегля, е, тогава става страшно, да знаете.
118
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата държава, която ще последва съдбата на Украйна е България. Даже няма и на кого да се оплачиш, защото повечето офицери и дансаджии са вербувани от Русия и само чакат заповед да освободят поробените от нато и ес братски русофилски българи. Дано поне дочака края на войната в Украйна, ама едва ли. Сега е идеалният момент да разбие нато, чрез троянския си кон.
117
3
 
20
 
! Отговори
иво преди 2 години
Вече и тук има военни действия-за олио в Кауфланд.Тази сутрин се разиграха батални сцени в София.
116
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От материала на Е. Василева излиза че Путин печели войната. Но действителността е съвсем друга. Колоната която беше 64 километра вече е 20 км всичко друго е в хендеците. Вчера е убит четвърти руски генерал майор Коношеев. Настъпващите към Киев танкове горят като кибритени клечки, а руските загуби пред столицата са непоносими. Въпреки усилията на Путин Киев не е обграден и най важните пътища на юг от Киев към вътрешността на Украйна са отворени.
115
20
 
11
 
! Отговори
тодор живков преди 2 години
Американците да си влизат в ролята и за 10 дена да разчистват Украйна от агресора .
114
4
 
16
 
! Отговори
Йово преди 2 години
Защо никой не пише за гражданската война на територия България която започна преди 2 години с битките при Кауфланд и Метро за тоалетна хартия и продължава до днес. В четвъртък имаше стълкновения в Била а днес битката за олио в Кауфлант е още по ожесточена. Очаква се другата седмица бойните действия за олио да се пренесе и в Лидл.
113
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Носят се едни слухове тъдява и май съвсем скоро бълрарските путинолюбци ще имат възможността с калашник в ръка да отстояват любовтта си към него, без дори да напускат махалата си. То почти няма съмнение, че ще успеят, ама въпросът е след това какво? Да не се надяват да му станат олигарси?
112
8
 
11
 
! Отговори
Рейгън преди 2 години
Загубите на РФ стават големи. Опитите да не се атакува цивилна инфраструктура припаднаха. Следват опит за разчистване на огневите точки със стандартно оръжие. След това идват термобаричните заряди... и ядреният бутон е на една ръка разстояние! Всичко заради слабоумнят отказ от преговори за Украйна и оръжията, които могат да се разполагат там.
111
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . повреден важен водопровод близо до Чернихов, което означава , че градът с население 280 000 жители може да остане без вода. . . ми ще остане без вода или законите на физиката не важат в Украйна? Украинския ненормалник си мисли, че като му разрушат инфраструктурата той ще бъде още на власт! Не може безнаказано да мародерстваш малцинства от собственото си население! Заради тях ни спряха южен поток, въпреки, че не са в ЕС! Такива са нашите партньори!
110
9
 
9
 
! Отговори
самоков преди 2 години
Селянчета прости вие видяхте ли с очите си дали тези части са от Русия на Путин или от Донецк и Луганск които също са с руски униформи и руски самолети защото цялото оръжие се произвежда в Украйна или позволявате да ви лъжат най нагло както ви избраха канадските *** и пуснаха Натовци да ви "пазят" или да се заселват тука.
109
9
 
14
 
! Отговори
Я преди 2 години
Сценарият на Кремъл за България е идентичен с украинския, само без официалното участие на руски войски, а чрез вагнеровци и местни русофили. Планът вече е задействан.
108
8
 
7
 
! Отговори
Урсула Фон Дер Лайен преди 2 години
Путин, липсваш ми!
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
срдно са 11 годушни цикюи вариращи лт 7 до 17 г. тъй че няма да е точно 2036 г.