Три седмици под обсада, без ток и вода... Защо Путин толкова иска Мариупол?

Градът има стратегическо местоположение
23 мар 2022 11:58, Александър Попов
220
Три седмици под обсада, без ток и вода... Защо Путин толкова иска Мариупол?
Снимка: GettyImages

За Москва превземането на индустриалния и пристанищен град Мариупол има и стратегическо, и символично значение.

От три седмици той е под обсадата на руските сили. Между 100 000 и 200 000 души остават в капан в града, който продължава да бъде подложен на непрестанни бомбардировки.

Местните власти твърдят, че 80% от инфраструктурата на града е разрушена, а част от нея е непоправима. Градът е останал без вода, електричество и отопление и е невъзможно да се преброят труповете.

Тази седмица Украйна отхвърли ултиматума на Русия да предаде Мариупол.

"Мариупол има практическо и символично значение за Русия", разказа пред "Гардиън" Андрий Яницки, ръководител на Центъра за икономическа журналистика към Киевското училище по икономика.

"Той е голям пристанищен град и база на украинските въоръжени сили. Така че ако руснаците искат да имат сухопътен коридор от Донбас към Крим, те трябва да контролират града".

Още по темата
По-малко от 30 км делят Мариупол от контролираните от Русия сепаратистки територии в Донбас.

Мариупол е металургичен център за производство на желязо и стомана, тежко машиностроене и ремонт на кораби. В Мариупол са разположени най-големите стоманодобивни заводи в Украйна, собственост на водещата металургична група в страната - Метинвест. Един от тях, "Азовстал", беше сериозно повреден от руски обстрел тази седмица.

Яницки заяви, че руската армия е взела на прицел не само гражданската, но и икономическата инфраструктура, с цел да нанесе възможно най-големи щети.

В Мариупол се намира и най-голямото търговско пристанище в Азовско море, от което Украйна изнася зърно, желязо и стомана, както и тежки машини. През 2021 г. основните дестинации на украинския износ от пристанището в Мариупол бяха европейски и близкоизточни държави като Италия, Ливан и Турция.

След анексирането на Крим Русия построи мост, свързващ полуострова с континенталната ѝ част и едностранно наложи ограничения за корабите, преминаващи през Керченския проток.

Мариупол не само се намира на територията, за която претендира т.нар. Донецка народна република - област, призната от Русия преди пълномащабната инвазия, но е и част от визията на Владимир Путин за "Новорусия" - територия, простираща се в Източна и Южна Украйна покрай бреговете на Черно море, която се разглежда от Путин като "исторически руски земи".

Превземането на Мариупол би било и огромна победа за кремълската пропаганда, която представя Украйна като управлявана от нацисти, а войната - като "денацификация". Градът някога е бил база на батальон "Азов" - бивша паравоенна част с корени в крайно десни и неонацистки групировки. Въпреки че те съставляват най-малката част от националната гвардия на Украйна, руската пропаганда твърди, че бойците от "Азов" са отговорни за убийствата на цивилни и разрушенията в Мариупол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
5
 
! Отговори
като нямат ток? преди 2 години
къде зареждат телефоните?
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писаха,че основателя на Азов бил студент и създал национално-патриотично движение не е имал такова нацистко-хитлеристко намерение,затуй как видял,че много комунисти маскирани налазили в сдруженоето с патриотично-икономическо значение за участие на младежта и желаещи да помагат за икономическото развитие с предназначение за увеличаване на производството с производителността и строителството на обекти в региона го изоставил и продължил да помага с други обществени инициативи към обществени съвети.
90
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Защо Путин толкова иска Мариупол?" - на нас кво ни пука? Само ни занимавате с новини от чужди сържави, а никой не казва, че Веско Маринов изкара книга.
89
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 102 Твъдят го отвлечените от Путин в Русия мариопулци защото иначе ще ги разстрелят заедно с децата им.
88
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"твърдят, че Азов ги е държал като жив щит" - Четеш твърде много "Комсомолская правда".
87
9
 
6
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Този Мариупол трябва да е поне метър дълъг и дебел като бедро, щом пияното можжик вече цял месец милиметър по милиметър го взима, и ве още не е успял да го вземе целия.
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да сринат Мариопул, защото там е една от основните бази на "Полк Азов". Нарочно бавят мирните преговори, за да могат да доунищожат Украйна. Въобще не се интересуват от цивилните жертви. За тях всички там са нацисти.
85
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирните жители, успели да избягат от града по хуманитарните коридори, твърдят, че Азов ги е държал като жив щит и че неговите бойци са взривили театъра по време на отстъплението. Въпреки твърденията, че театърът е изгорял до основи поради предполагаем масиран руски въздушен удар, всички цивилни изглежда са успели да избягат. Те останаха живи, отбелязва изданието
84
8
 
15
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Театърът в Мариупол, украинските власти лъжат целия свят - Авторът на The Grayzone се опита да разбере доколко верни са украинските твърдения за руската атака срещу театъра в Мариупол. Има несъответствия във версията на украинската страна. Още повече, че още преди инцидента местни жители предупреждаваха, че батальонът Азов готви провокация. Така Украйна се опитва да постигне намеса на НАТО, счита журналистът.
83
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета коментарите, разговарям с приятели и колеги и виждам как истината не може да бъде задушена и при най-свирепата русофобска пропаганда. Дори си мисля, че в крайна сметка пропагандата ще има обратен резултат - няма по-гневен човек от този, който е осъзнал, че го лъжат и водят за носа. Нашите медии полека ще стават все по-мразени и хората ще търсят алтернативна информация. В епохата на Интернет, да скриеш истината е предварително загубена кауза.
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 95 Поляците и литовците ще влезнат, ако Беларус нападне Украйна както притиска Путин васала си Лукашенко. Лукашенко не желае да се изправя пред съда в Хага заедно с Путин и засега успява да се изплъзне от клещите на Путин, но терориста Путин има шанс да принуди Лущашенко към тази отчаяна стъпка защото любимия син на Лукашенко Коля е заложник в Москва на Путин от няколко месеца.
81
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако утре се вземе решение да влязат поляци в Западна Украйна нещата стават катастрофални. Кому са нужни тези простотии, явно са решили да се избие куп народ. Доказа се, че една ракета и цял град го няма. Нещата отиват на зле
80
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дечицата, дечицата на комуномутрите. понеже не могат да работят им се плаща да лаят. А
79
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 88 - защо изобщо има блокирани телевизии, за да пазим свободата и демокрацията ли? Кога друг път при война (в която не участва България, нито никоя държава от ЕС) е имало блокирани телевизии? Не го ли намираш за странно? Защо не блокирахме сайтове и телевизии, когато например Саудитска Арабия нападна Йемен? С какво тази война между трети страни е по-специална и кое налага цензура с цел "защита на демокрацията"? Блокирането означава, че ще се лее яко пропаганда от официалните медии.
78
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мариупол е Руски както и Крим , Луганс и Донецк също , слава Росии
77
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин искаше да завладява Украйна щеше да направи точно това което очакваха Амриканците: масови бомбандировки, едновремен десант по целият фронт, прорив към централна Украйна, поне 400 000 войници. Това което руснаците правят е да обкръжават и унищожават украинските военни и паравоенни формирования. Това което най-много иска Путин от Мариопул е заклещените там части на батальон Азов. Войната се води като анти-терористична операция, както в Сирия.
76
11
 
16
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Оф, аман от повтаряне на опорки от безмозъчни същества.Блокирани са руски телевизии, риа новорси, итар-тасс и други online ресурси са си налични за всички, които искат да четат. Ама чукча не читател, пък било то и на руска пропаганда.И Азов, дето някога са били фашисти, ама повлияни от руските неофашисти. Т.е. на практика с обръщането си срещу Русия, късат и с неофашистката си ориентация, ама чукча... всеки сам си знае. А джуджето през това време разби живота на милиона хора...
75
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин иска Мариупол, защото там е Азов и, ако превземе града може да каже, че целта на операцията е постигната... За съжаление няма да му се сбъдне желанието..
74
16
 
6
 
! Отговори
L. преди 2 години
Относно блокирането на тасс.ру и другите, си спомням че едно време народът само заглушавани и забранени станции слушаше. Само му кажи на нашия, че нещо е забранено и гледай секунда после как го прави. Голяма грешка!
73
3
 
3
 
! Отговори
Феноменът на света преди 2 години
Защо аз трябва да живея зле , кои хора ще ми помогнат да живея добре, трябват ми пари и любов ?!