Китай се противопоставя на икономическото "откъсване" от Русия

Си Дзинпин отново заяви, че са против санкциите срешу Москва
21 апр 2022 21:22, Йоана Цонева
35
Китай се противопоставя на икономическото "откъсване" от Русия
Снимка: БГНЕС

В речта си в четвъртък китайският президент Си Дзинпин отново заяви, че Китай се противопоставя на едностранните санкции и "юрисдикцията на дългата ръка", без да споменава пряко наказателните действия на Запада срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Китай многократно е критикувал западните санкции, включително тези срещу Русия, но също така е внимавал да не предоставя помощ на Москва, която би могла да доведе до налагане на санкции на Пекин, предаде "Ройтерс".

Във видеоречта си пред годишната среща на Форума за Азия в Боао, който се провежда на южния китайски остров Хайнан, Си предупреди, че икономическото "откъсване" и тактиките за оказване на натиск, като например прекъсване на веригите за доставки, няма да дадат резултат.

Още по темата
"Китай би искал да предложи инициатива за глобална сигурност", която да поддържа "принципа на неделимост на сигурността", заяви Си.

"Трябва да отстояваме принципа на неделимост на сигурността, да изградим балансирана, ефективна и устойчива архитектура на сигурността и да се противопоставим на изграждането на национална сигурност въз основа на несигурността в други държави."

Русия настоява западните правителства да спазват споразумението от 1999 г., основано на принципа за "неделима сигурност", според който никоя страна не може да укрепва собствената си сигурност за сметка на други.

Китай и Русия стават все по-близки и Китай отказа да осъди руското нахлуване в Украйна, което Москва нарича "специална операция". Китай обвини за кризата в Украйна разширяването на НАТО на изток.

Си заяви, че са необходими усилия за стабилизиране на световните вериги за доставки, но също така заяви, че китайската икономика е устойчива и че дългосрочната ѝ тенденция не се е променила.

Икономиката на Китай е изправена пред насрещни ветрове от въздействието на агресивните й усилия за спиране на разпространението на COVID-19, особено в икономическия й център Шанхай. По време на речта Си не спомена кризата с пандемията в Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Китайците винагиса били жалки и подли двуличници - всички трябва да ги отхвърлят и да ги гонят като мръсни котета.
28
8
 
2
 
! Отговори
Кире преди 2 години
Абе тука всякакви мъпети се изказват хвалебствено за някакви държави, в които самото население не иска да живее и гледа да емигрира към западна европа и САЩ. Чудя се защо ли стоят тук, а не отидат да живеят в тези велики държави като им харесва. Оф, верно бе, там не могат да пишат проостотии?
27
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия вика "Никоя страна няма право да увеличава собствената си сигурност за сметка на друга" междувременно искат увеличаване на собствената си сигурснот, като са сигурни, че всичките им съседи няма да увеличат тяхната. Тоест Русия иска увеличаване собствената си сигурност за сметка на всичките си съседи, защото се пocиpaт от страх да не би бякой да се съюзи със САЩ. Ами съседите ви нямат ли право на сигурност от вас? Или само вие имате право на сигурност от САЩ? Това важи и за Китай!
26
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПУТИН ТРЪГНА ДА ЗАЩИТАВА РУСНАЦИТЕ В УКРАЙНА КАТО ИЗБИВА НАРЕД, ДАЖЕ ХИТЛЕР СИ ПРИБРА ГЕРМАНЦИТЕ.
25
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКА КАТО ГЛЕДАМ СВЕТЪТ СТАНА ДВУПОЛЮСЕН И РУСИЯ СИ ИЗБРА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ КИТАЙ. НЯМА ЛОШО, ЗАЩОТО СЕГА НА 'ВЕЛИКАТА' РУСКА НАЦИЯ ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ДА ПОРАБОТЯТ НА ПОЛЕТО И ЗАВОДА СЛЕДВАЩИТЕ 100 ГОДИНИ.
24
17
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименКакво не спазват Китай ? Китайските компание за добив на газ се изтеглиха от Русия. Всички Искандери, Калибър, дрони и модернизирани t72 използват електроника, която не се произвежда в Русия. Китай отвхърли молбата на Русия да им даде резервни части за самолетите и електронни компоненненти за "новите" им разработки.
23
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайци, сега е моментът да превземете Раша! Никой не им пази гъ.. за
22
28
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Китайците са бита карта.Те осъзнават,че глобализацията започнала преди 40г и направила ги супер икономическа и военна сила си отива.Богатия запад изтегля инвестициите си от Китай и се завръща в къщи.Само след 10 г Китайците ще пърдяят от глад,не че сега не го правят,но тогава ще видят кон боб яде ли?
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представих си, ако бяхме във война, накъде щяхме да бягаме? Е, не в Китай. Не в Русия. Не в Турция, Не в Македония. Не в Сърбия. Гърците няма да ни дадат хотелите си. Къде? В морето?
20
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия им внесе ковида, ми да си го държат, щом им харесва. Всъщност нямат избор. Русия стои между тях и Европа.
19
3
 
28
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Най-важното от изказването му е,че не приема установения световен ред на сигурност,а това е заявка на най-мощната икономика и армия в света и за равностойно място в политиката със САЩ.Позицията им за санкциите и тя е в разрез с досегашното им осъждане на промяната на границите по насилствен път.Не виждам и въздействие от заплахите на Байдън за санкции срещу Китай и предупрежденията на Урсула за дела в търговията им с ЕК.И за санкциите споменава нещо,а Ройтерс да си помпи егото на САЩ,че са 1.
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 я пак ? Кое спазвал китай? Китай ясно се обяви против санкции и не ги е подкрепял. Хващай си опорките и се махай. Русия продава оръжие на китай, а не обратно.
17
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индия, Бразилия и Южна Африка с право на вето в ООН. Великобритания и Франция - без!
16
51
 
25
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
Китай не подкрепя санкциите, но ги спазва. Китайските компание се изтеглят от руския пазар, Китай не даде резервни части за армията и Китай не позволи на Русия да използва финансовата им система за да избегнат санкциите. Китайците са умни, не са балами като русофилите.
15
17
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само Китай се противопоставя на икономическото "откъсване" от Русия. Противопоставя се и Индия. Русия, Китай и Индия са си съюзници в БРИКС.
14
23
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя укронагляр дето неканен дойде на гости Куйлеба ли е какъв е,да ходи да държи същия тон на Си заради направените изявления както държи тон на нашите продажни политици. Ама смее ли
13
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Поднебесната !!!!
12
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КНР - средно ай кю : 105 ; САЩ : 75
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Илон Мъск като каза, че земаята може да поеме много повече от 7 милиарда население, ако се действа умно.
10
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само говорят срещу санкциите, но ги е страх от последващи срещу тях. Спряха проекти и финансирането им в Русия