Нина Хрушчова: За Русия войната ще е втори Афганистан

Украйна ще издържи, вярва правнучката на Никита Хрушчов
24 апр 2022 21:30, Красимир Ангелов
226
Нина Хрушчова: За Русия войната ще е втори Афганистан
Снимка: БГНЕС

В интервю за DW правнучката на Никита Хрушчов обяснява, че бившият съветски лидер не е подарявал Крим на Украйна и прави прогноза, че войната на Русия ще я покрие с позор, също както инвазията в Афганистан.

Нина Хрушчова е професор по международни отношения в нюйоркския университет New School, занимава се с политология и пише книги. Правнучката на Никита Хрушчов заминава да учи в САЩ в края на 1980-те години, получава докторска степен по философия в Принстънския университет и остава в Америка. Пред DW тя изразява несъгласието си с популярната версия, че Хрушчов е подарил Крим на Украйна, но отказва да предскаже колко бързо ще се срине властта на Путин.

Още по темата
Никита Хрушчов е заемал ръководни длъжности в съветска Украйна по време на Втората световна война и след това. Дали тогава е могъл да си представи, че Русия ще нападне Украйна?

Н. Хрушчова: Мисля, че не би могъл. От друга страна е въплъщавал политиката на Сталин – например, когато през 1939 година се обединяват Западна и Източна Украйна. Всичко това е ставало по много твърд и жесток начин, а той го е организирал. Затова вероятно за него не би било изненадващ фактът, че Русия е убедена, че може да диктува желанията си на Украйна и да определя украинската политика.

Мога да кажа обаче защо той би бил против такава война. Защото дори когато е провеждал политиката на Сталин, много се е възмущавал – това е известно, има документи. Той е смятал, че Украйна е независима, много важна и забележителна страна. Между другото, през 1947 година точно след войната Сталин е бил много недоволен от това, че Хрушчов е започнал да се "украинизира" и дори е пращал свои сътрудници да го очистят. Слава богу, не са го "очистили".

В Русия твърдят, че с анексията на Крим Москва си е върнала нещо свое, което Хрушчов бил подарил на съветска Украйна. Как ще коментирате това?

Н. Хрушчова: Никита Хрушчов никога не е предавал Крим на съветска Украйна. Той е бил ръководител на Комунистическата партия на Съветския съюз, но не и на съветското правителство. Под документите от онова време подписи на Хрушчов няма – след смъртта на Сталин през 1953 година ръководството е било колективно и именно то е решавало всички важни въпроси.

След това решават да стоварят отговорността на Хрушчов, защото винаги е удобно да обвиниш някого или да кажеш, че властта е била еднолична. Хрушчов не е бил едноличен ръководител до 1958 година, затова не е могъл и да предаде Крим през 1954 година – това е дело на съветското ръководство.

А как да се отнесем към държавната позиция, че с анексията на Крим Москва си е върнала нещо свое?

Н. Хрушчова: По същество това е било предаване на Крим в друга съветска република – в този смисъл промяната е извършена в пределите  на Съветския Съюз. А онези, които са подписали въпросното решение – Клим Ворошилов и Георгий Маленков в днешна Русия ги смятат за герои. Путин също обвини Хрушчов, че е предал Крим на Украйна, а в същото време твърди, че много обичал историята. В такъв случай би трябвало да знае, че това не е вярно, но твърдението му е удобно от пропагандна гледна точка.

Според Вас как ще завърши за Русия сегашната война   в Украйна?

Н. Хрушчова: Ще завърши ужасно. Ще стане като в Афганистан. Ще се наложи или позорно излизане, или позорно признаване – или пък непризнаване – на грешките. От моя гледна точка това, което започна на 24 февруари, е едно от най-страшните и най-ужасни решения, които Кремъл би могъл да вземе. Това ще свърши зле за бъдещето на Русия. Мисля, че Украйна ще устои, ще издържи и ще бъде по-добре, отколкото е била преди.

А как мислите, колко бързо може да рухне популярността на Путин?

Н. Хрушчова: Не знам, не мога да кажа. Засега тя само расте – вече е стигнала 83 процента, макар че тези цифри може и да са преувеличени. Но в тази атмосфера на страх е възможно много хора да не се решават да кажат това, което мислят наистина. И да се съгласяват, че това е велика операция, макар да са на друго мнение.

Но популярността расте именно поради това, че Западът като че ли спусна нова Желязна завеса. Така че Путин има популярност, но тя ще се задържи само дотогава, докато не започнат реално да се усещат икономическите санкции. Ще започнат да изчезват продукти, няма да има възможност за избор на дрехи. Нали помните каква беше ситуацията в Съветския съюз? А когато се появи дефицит, недоволството започва да расте – след две, три или четири години котелът отново ще започне да кипи. Но не мога да предскажа точно кога ще се случи това.

Нека да си спомним как свалят Хрушчов от власт – то става напълно неочаквано – макар и да е знаел, че ще го свалят, той не се е борил да го предотврати. Все пак и за него, и за апарата, и за цялата страна това става неочаквано. По същия начин стоят нещата и с Путин – всичко може да се случи във всеки един момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега прочетох, че тази негова внучка е глобалистка и работи за глобалистите.
123
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НРБ-СССР 1300 Вечна дружба. Живи сме, мамка ви, и ако не ни уважавате ще си имате проблеми с нас.
122
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойче изпърделе, някога ще напише ли някоя истина изобщо? Само лъжи и манипулации!
121
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПростака Хрушчов е можел да изпари който си иска , но не го е направил, даже е направил големи отстъпки, оттегляйки руските войски и бази от Албания и Средиземноморието, на което албанците отговарят, че Хрусчов е предател, даже са докладвали в Русия на хора за това, че има много предатели, но руснаците не са обърнали внимание на думите на албанците, оттегля и ракетите от Куба!
120
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНяма евронацисти, всички европейски държави са равни и с равни права, това разделение, други го измислиха, за да разделят Германия от Русия и по още много причини.
119
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЩирлицНе само бандеровците, а и всички криминали и убийци е пуснал от затвора Хрушчов, станал е английски шпионин и затова. Преди време , много интересни документални филми даваха за развитията на събитията в Русия в миналото, много вътрешни предатели е имало, много! Анличаните хитро примамват евреите чрез своя шпионка-еврейка и обръщат дори евреите срещу освободителите си руснаци, да не говорим, че и държавата си дължат на Сталин евреите,ако не беше Сталин, щяха да се скитат без държава
118
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Макрон Евронацистите са с Русия срещу Ес. Укронацистите са с Ес срещу Русия.
117
7
 
13
 
! Отговори
Макрон преди 2 години
Моля някой ташун на *** да ми обясни как подкрепяш нацисти във всички европейски държави, а пък в Украйна искаш да избиеш нацистите. Да не стане накрая, долу европейските ***, да живеят руските ***...
116
5
 
7
 
! Отговори
Карабах и Донбас преди 2 години
Първата голяма война през 21-ви век беше войната на т.н. коалиция на желаещите срещу Ирак. В тази коалиция на желаещите водещи бяха САЩ, поддържаща роля имаше Великобритания, а всички останали бяха пионки, необходими да придадат международен фасон на агресията, отнела живота на поне 600 хиляди (а според други данни, около един милион) иракчани. Една от последните войни беше през 2021 г. между Азербайджан и Армения, при която азерите смазаха съпротивата на Нагорни Карабах, тамошния Донбас.
115
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако другарят Хрушчов и другарят Сталин бяха сега на власт, щяхте да сте втора Хирошима. Те затова са създали буферната зона Източна Европа, за да изпарят всички империалистически войски, дръзнали да припарят до СССР.
114
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете, че баща и Хрушчов е английски шпионин, също като Бандера, който е бил и немско-нацистки и английски шпионин, това е по-интересно! Хрусчов е направил всичко каквото са искали от него вербувачите му и пак са го убили, около това семейство витаят много тайни.Гледах, че и балерината Мая Плисецкая , също е била английска шпионка, опитала се да убие Сталин, тези направо са си английско-руско семейство, пълни са с английски шпиони в Русия.
113
7
 
8
 
! Отговори
52 преди 2 години
Хрушчов беше най-простият от съветските ръководители. Дори и Черненко и Косигин не бяха толкова прости. Другият му конкурент в простотията беше Горбачов, комуто видяхме пагубните действия за целия източен лагер.
112
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щирлиц Самозабравила се е.
111
15
 
0
 
! Отговори
Кунспиратур преди 2 години
Хората от Елитът знаят, че Русия е новия земен рай, защото климата се измества и за това е войната. Искат да превземат цяла Русия и ще го направят и за Китай и Индия има обежища там, защото след няколко стотин годинки в Русия ще е земен природен рай. Вижте Месопотамия = преди няколко хиляди години е била най-плодородната земя сега е пустиня. Целият свят е срещу Свещената Руска Блатная хехе
110
11
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Дядо й освобождава от затворите всички бандеровци,прекратява преследването на терористичните им банди 1955година,и бандюгите се разтварят сред населението,като някои се укриват на запад.За капак предава Крим на изфабрикуваната от чи.фут.чето Ленин Украйна.И сега се загрижила за бъдещето на Русия!?Та тя е прикрит бандеровец като дядо си.
109
1
 
1
 
! Отговори
Дометиан преди 2 години
Тайните споразумения за нов световен ред след плана Рибентроп *** . Вървят по план.
108
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133 Да тя първо не прави разлика между СССР и Русия и че Украйна е била в СССР и ако е вярни че СССР губи войната следва и Украйна губи. Тя се е измешала с американци и поляци е станала яничер срещу Русия
107
5
 
4
 
! Отговори
Адска комедия преди 2 години
То си е продължаване на плана от втората световна война. Ликвидиране на славянските народи и надмощие на свръхрасите.Един друг да се затрием. И за сега всичко върви като обикновен фашизъм. Кои се пекаха и се пекат на огън? Бившите сръбски републики . Украйна, Русия ,Беларус ,България цъфна с бедност и нещастие и изчезващо население.
106
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Афганистна няма да е последната война на Русия. Ще има още ако ги има и двете като държави. С Украйна е същото само че Украйна дължи независимост точно на СССР а не на Русия и сега ще стане руска република или ще има още войни.
105
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата е, че сега вземат територии населявани от руснаци. Дали ще е втори Авганистан?