В Мариупол: Видях ада и най-тъжните детски очи

Продължават усилията за евакуация от "Азовстал"
7 май 2022 16:26, Елка Василева
75
В Мариупол: Видях ада и най-тъжните детски очи

Продължават усилията за евакуация от завода "Азовстал" в Мариупол. През вчерашния ден едва 50 цивилни успяха да напуснат стоманодобивния комбинат. Киев обвини руските сили, че постоянно нарушават временното прекратяване на огъня, което прави евакуацията много трудна и бавна.

САЩ обявиха отпускането на нова военна помощ за Украйна, за да се бори срещу руската агресия, предаде Bulgaria ON AIR.

Взели със себе си най-необходимото, около 50 жени, деца и възрастни хора, придружени от хора от Червения кръст и ООН, напуснаха "Азовстал" и поеха към чакащите ги автобуси. Евакуацията обаче е затруднена заради непрестанния обстрел от страна на руските сили, твърди Киев.

Още по темата
Игор и кучето му Жужа също са сред напусналите Мариупол. Двамата са извървели разстоянието от над 200 км до Запорожие за пет дни. По пътя ги среща шофьор на камион, който им помага и така спасява живота им.

"Аз и моето куче тръгнахме пеша. Тя тежи 8 килограма. По пътя можех да правя само чай. Кучето се изтощаваше от ходенето, но нямахме друг избор, за да останем живи", коментира Игор.

Той споделя, че е взел решението да напусне Мариупол, защото не иска да бъде роб на руския режим.

"Всичко е унищожено, има само отломки. Няма свобода вече в моя Мариупол", допълни той.

А последните украински военни, останали в завода, засега удържат руските атаки.

"Повече от 70 дни мариуполският гарнизон е подложен на многобройни удари от противника. Горд съм с войниците, които полагат свръхусилия, за да се противопоставят на противника. Ситуацията е изключително трудна, но въпреки всичко ние засега удържаме", допълни командирът на полка "Азов" Денис Прокопенко.

Президентът Зеленски заяви, че се работи и по дипломатически път за подпомагане на евакуацията на останалите военни в "Азовстал". Стотици деца също прекараха седмици наред в тъмните тунели на "Азовстал".

Катерина е доброволец в Мариупол - градът, в който живее от 30 години. Разказва, че е видяла много болка в детските очи.

"Видях с очите си най-тежките истории. Видях Ада на Земята. Моят град е напълно разрушен. Убийства, бомбардировки, измъчвания на цивилни - в това се превърна градът. Това трябва да спре сега, а не утре", категорична е тя.

Битката за град Харков също продължава. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната казва, че украинците скоро могат да освободят Харков от заплахата на руската армия. Украинските власти предупреждават, че руските сили може да зачестят ракетните удари през уикенда, преди Деня на победата.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Как цивилните да напуснат завода,след като нацистите не им разрешават?Стига писахте небивалици.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧугунаБезсмъртен полк значи друго, вярно си *** !
55
6
 
4
 
! Отговори
Чугуна преди 2 години
Русия имала своя безсмъртен полк (всички там вече ги няма по биологични причини), голяма част от които са вършили нечовешки, неописуеми неща! Ми *** е въплъщение на сатаната, кви християни бе, алоо, на Великден, тоя сатрап нареди обстрел! Тва християнско ли е!? Господ, решава кой какво заслужава!
54
9
 
4
 
! Отговори
Гош преди 2 години
Баба ми,(лека и пръст) ми казваше, че през войната когато дошли немците я качили на джипа и са возили и са и дали бонбони, но като дошли руснаците, изнасилил комшийката, откраднали на баща и инструментите и убили някакъв мъж който отишъл да се разправя с тях за нещо! Тя ми казваше, не вярвай на писаното в учебниците, аз го видях с очите си! Ми оттогава, нищо не се е променило. Лъжеха ни в училище, че са ни освободили от немците, но не е било така.Окупираха ни. Сега в Украйна,положението е същото
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли кой да напише за тъжните детски очички по време на блокадата на Ленинград или за тези в концлагерите на Хитлер. Как се забравят тези неща ! Над 20 милиона жертви е дала Русия, това не се забравя !
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Например - крият се от бомбите, отдолу е бомбоубежище, 8метра бетон, ако не греша
51
8
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
Черна енергия, зли сили.. да не правите проруски заклинания на съветския паметник олтар, вещерско звучи и плашещо написаното от вас. Като оставим това ще спомена Буча разказите на свещенника и местните жители, кадировците и издевателствата. Там Азовци май няма? По повод азовците, че не били християни - проверете числеността им преди войната, има ли рускоговорящи сред тях. Сигурно смятате че те сами изравниха Мариопол със земята? Бомбандираха театър с деца. Тепърва ще се видят издевателствата.
50
8
 
8
 
! Отговори
до 48 анонимен преди 2 години
Азовец не е християнин . Ако твърдите обратното , значи сте много заблудени . А мюсюлманите не избиват християни в Мариупол , а Азовци , които са взели християни за заложници и се крият зад тях . И се разкарайте с вашата *** пропаганда за агресора . Вие не се интересувате от страданието на хората , вие просто си търсите обект , когото да мразите най яростно и да нахраните с черната си енергия злите сили . О-о, изненада .
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
та нали той го организра за 9ти масква прайда, та момчето да не тъжи за мариопол, да ходи в москва.
48
9
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Ще има гей паради, не се безпокойте:) Западът не оставя току-така нещата да се решават от един диктатор. Не съм от LGBT общ., но знам как стоят нещата и знам, че на Путин няма да му позволят да забрани правата на тази общност. По-скоро ще направят революция в Русия.
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ада наближава за цяла Украйна.
46
11
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 2 години
Не тъжи, ще има след 2 дни в Москва.
45
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече няма да има гей паради в Мариупол. Мъка!
44
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Като Путин нападне България и явно много червени *** ще го посрещнат с цветя, и ще се радват на убитите българи. -___- така ще бъде и даже ща подбутват напред жените и дъщерите си да ги онождатм нали са братушки!
43
2
 
9
 
! Отговори
msm преди 2 години
Време е за сериозна журналистика по БТВ - свидетелства от Буча! В момента тече
42
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедните да умират като кучета оставиха,а богатите или повече имащите са туристи по морето. Е за това не ги жаля тия тук
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
profetey, то пише и за хиляди насилствено извозени в Русия, и че им отнемат документите и не се знае къде ги пращат после. Истината е по средата.Искаше ми се някой русофил да ми каже едно да или не, дали им е кеф, че мюсюлмани убиват християни но уви мълчание.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая тактика не става вече... да пишеш за деца и да чакаш електората да ревне и след това го обръснеш с едни мангизи...
39
6
 
17
 
! Отговори
profetey преди 2 години
Замислете се сте ако сте цивилен дали ще има значение дали ще отидеш в територията на аргресора или в своя територия. Ако на украинските управляващи им пукаше за цивилните щяха да кажат - евакуирвайте ги, дори в Русия, но да са живи и здрави. Неее. Само е Украйна. Някой замисля ли защо е това. 2 причини - първата е цивилен щит. Втората е ако могат да евакуйрат военни с цивилните. Четох че Русия е докладвава украинската армия за военни престъпления в ООН. Няма статия за това.
38
7
 
15
 
! Отговори
нато преди 2 години
всичките тия блокове разрушените Азовците ги разрушиха