Какви уроци научи Северна Корея от войната в Украйна?

Анализатори твърдят, че тя може да спечели от близостта си с Русия
15 май 2022 18:20, Нели Христова
42
Какви уроци научи Северна Корея от войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Ако Северна Корея търсеше друго извинение, за да продължи напред с програмата си за ядрени оръжия, тя току-що намери такова в лицето на инвазията на Русия в Украйна.

Това, че една от малкото държави, които доброволно са се отказали от ядрен арсенал, сега е атакувана от същата страна, на която е дала своите бойни глави, няма да остане незабелязано от Пхенян.

Всъщност, действията на Москва дават на уединената азиатска нация "перфектната буря" от условия, при които да засили програмата си. Северна Корея не само ще използва тежкото положение на Украйна, за да подкрепи разказа си, че има нужда от ядрени оръжия, за да гарантира оцеляването си, но лидерът Ким Чен Ун може да открие, че с всички очи, насочени към войната в Европа, всичко може да му се размине повече от всякога.

Разединена по отношение на Украйна, международната общност вероятно няма да има голям апетит за санкции срещу отшелническото кралство; наистина, дори единното осъждане на скорошно изпитание на севернокорейска ICBM остава неуловимо. Нещо повече, бойкотът на руския петрол и газ може дори да отвори вратата за енергийни сделки за понижаване на цените между Пхенян и Москва – идеологически съюзници, чието приятелство води началото си от Корейската война от 50-те години на миналия век.

В най-лошия сценарий експертите дори се чудят дали това е началото на някога немислима верига от събития, която може да завърши с връщане към междукорейския конфликт, може би дори с нахлуването на Севера в Юга – макар че повечето смятат това за много малко вероятно.

Както казва професор Андрей Ланков от университета Кукмин, урокът, който Северна Корея е научила от руската война в Украйна, е прост: "Никога, никога не предавайте ядрените си оръжия."

Ядрен урок от Украйна до Саддам и Кадафи

Нахлуването на Москва в съседката й засили посланието, което живее в съзнанието на Пхенян от десетилетия, казва Ланков, цигиран от CNN.

Когато Украйна беше част от СССР, тя притежаваше хиляди ядрени бойни глави, но доброволно ги предаде на Русия, след като Съветският съюз се разпадна през 1991 г., като част от споразумение от 1994 г. със Съединените щати, Обединеното кралство и Русия, което ще гарантира сигурността на Украйна, сделка, известна като Будапещенския меморандум.

Сега Украйна се оказва под брутална атака от същата страна, която подписа споразумението за защита на нейния суверенитет - тази, която сега многократно се позовава на своя ядрен арсенал, за да предупреди Запада да не се намесва.

Щеше ли Москва да нахлуе, ако Украйна беше запазила бойните си глави?

Повечето експерти - и най-вероятно и в Пхенян - не мислят, че Русия щеше да предприеме действия.

"Сега севернокорейците получиха още едно потвърждение на този урок след Ирак, след Либия", обяснява Ланков.

Пхенян редовно използва опита на Саддам Хюсеин и Моамар Кадафи, бившите лидери на Ирак и Либия, за да оправдае ядрената си програма както пред собствения си народ, така и пред света. И двамата силни лидери загубиха хватката си върху властта - и в крайна сметка собствения си живот - след като собствените им ядрени амбиции спряха.

Руската инвазия ще подсили този разказ, но по този начин може да има и "много негативно въздействие" върху съзнанието на лидера на Северна Корея, според Лий Санг-хюн, президент и старши научен сътрудник на института Sejong. Той казва, че Ким вероятно ще отговори само по един начин: като стане "още по-обсебен от своите ядрени оръжия и ракетни способности".

Карт бланш за Пхенян

Още преди инвазията Северна Корея показа признаци на засилване на ядрените си амбиции.

В събота тя проведе своето 14-то изстрелване на ракета за годината – спрямо само четири теста през 2020 г. и осем през 2021 г. Смята се, че една от ракетите, тествани тази година, е ICBM (междуконтинентална балистична ракета), за която се предполага, че може да порази континенталната част на САЩ. Това беше първият тест на ICBM от 2017 г. и  се смяташе за предвестник на предстоящите тестове.

На военен парад на 25 април Ким заяви ясно намерението си да продължи с ядрената си програма. А комерсиалните сателитни снимки показват, че Пхенян се опитва да възстанови достъпа до своя подземен тестов обект Punggye-ri, според южнокорейски служители и мозъчни тръстове.

Американски служители казват пред CNN, че Северна Корея може да е готова да възобнови ядрените опити по-късно този месец.

На този фон руската инвазия - и последвалите международни санкции - създадоха "перфектна буря" от условия, в които Пхенян може да действа, казват анализатори.

"Има някои интересни, може би непредвидени последици за западния отговор по-специално срещу Русия, а именно, че Русия е напълно изолирана от световната икономика и е подложена на огромен санкционен натиск. Мисля, че има много малко стимули да налага санкции срещу Северна Корея", казва Анкит Панда, старши сътрудник в Програмата за ядрена политика в Фондацията на Карнеги за международен мир.

Ясното разделение между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН – Русия и Китай от една страна, Обединеното кралство, САЩ и Франция от друга – означава, че всяко единно решение за наказване на Северна Корея е невъзможно.

"Ясно е, че Китай и Русия ще блокират допълнителниге санкции, а и, честно казано, не е съвсем ясно какво друго можете да санкционирате", каза Ланков.

Дори седмият ядрен опит може да не предизвика обичайния отрицателен отговор от Пекин: "Китай няма да се зарадва на ядрените опити, но ще го преглътне", казва Ланков.

Връзка със стар приятел

Ако не друго, Северна Корея може дори да се възползва финансово, тъй като други страни бойкотират руския петрол и газ. Страната, лишена от пари, би била повече от щастлива да поеме част от останалите енергийни източници, потенциално с отстъпка, и да се справи с Русия, която вече не е ограничена от водените от САЩ санкции срещу Севера.

"Мисля, че Русия ще предостави повече икономическа подкрепа и енергийна подкрепа на Северна Корея", на мнение е Рамон Пачеко Пардо, председател на KF-VUB Корея в Института за европейски изследвания на Университета Врие в Брюксел. "Нефт и газ, разбира се, но може да включва и храна... торове, може да е всякаква икономическа помощ, която Северна Корея иска."

Това, че Пхенян ще застане на страната на Москва в един нов световен ред, не е изненада.

Отношенията между двете страни са изградени от Корейската война от 1950-1953 г. Двете споделят комунистическа идеология в продължение на десетилетия.

Бившият Съветски съюз беше основен благодетел за Северна Корея, подкрепяйки финансово режима на Ким. Въпреки че тази задача вече е прехвърлена на Китай, връщането на Русия под властта на президента Владимир Путин придаде нов блясък на отношенията.

"Пхенян бяха някак отвратени от съществуващата демократична и либерална или полудемократична, полулиберална Русия и всъщност поздравиха Владимир Путин като лидер, който движи страната в правилната посока", обяснява Ланков.

Мимолетният танц на Ким със САЩ – провеждането на три срещи с бившия президент Доналд Тръмп, които в крайна сметка дадоха малко резултати – само му напомни, че по-естествените и доходоносни намерения остават с Китай и Русия.

Пхенян от своя страна изясни къде хвърля вината за войната в Украйна. "Основната причина за кризата в Украйна се крие изцяло в хегемонистичната политика на САЩ и Запада, които се отдават на високомерие и произвол спрямо други страни", заяви външното министерство.

Ще нахлуе ли Северна Корея в Южна?

След нахлуването на Русия, реториката на Северна Корея към Южна Корея се промени.

Миналия месец сестрата на Ким, Ким Йо Че предупреди, че ако Южна Корея трябва да се изправи военно срещу Севера, нейната армия ще бъде изправена пред нещастна съдба - пълно унищожение и разруха.

Заплашителният език от Пхенян не е нищо ново.

Новото е, че след инвазията, експерти като Ланков питат дали Северен Корeя отново ще обмисли инвазия на Юг - повече от седем десетилетия след нашествието й през 1950 г., което предизвика Корейската война.

Този въпрос от години е отхвърлян като несъстоятелен. Повечето експерти все още виждат промените като незначителни, но фактът, че тази тема започна отново да се обсъжда, заслужава внимание.

"Севернокорейците вероятно отново мечтаят за нещо, което те приемаха сериозно, но през последните десетилетия почти забравиха. Това е завладяването на Юга", казва Ланков.

Засега идеята изглежда фантастична. Но бъдещето е друг въпрос.

"Може би американският президент на 2045 или 2055 година няма да рискува Сан Франциско, за да спаси Сеул", казва Ланков. Дотогава севернокорейците биха могли да използват МБР, може би и ядрени подводници, за да ужасяват американците и да ги изнудват да стоят далеч от конфликта.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.