САЩ няма да дават на Украйна ракети, които да бъдат използвани за удари срещу Русия

Киев настоява да получи оръжия с голям обсег
Обновена: 30 май 2022 18:40 | 30 май 2022 18:40, Анисия Иванова
151
САЩ няма да дават на Украйна ракети, които да бъдат използвани за удари срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма да изпрати на Украйна ракетни системи, които могат да поразяват цели на руска територия, въпреки спешните молби на Киев за оръжия с голям обсег.

"Няма да изпратим на Украйна ракетни системи, които могат да поразяват цели на територията на Русия", заяви Байдън пред репортери във Вашингтон.

Прозападна Украйна получи широка военна помощ от САЩ, откакто Русия нахлу в страната в края на февруари, но твърди, че се нуждае от ракети с голям обсег, еквивалентни на тези, които използват силите на Москва.

Киев е поискал от САЩ мобилни батареи за ракети с голям обсег на действие - ракетна система за многократно изстрелване M270 и M142 Himars с обсег на действие до 187 мили (300 км), което е осем и повече пъти повече от разстоянието, на което се намира артилерията в полеви условия.

Това би могло да даде на украинските сили възможност да достигат с голяма точност цели далеч зад руските линии, макар че не е ясно дали това е тяхното намерение.

"Ако Западът наистина иска победата на Украйна, може би е време да ни даде ракетна система за многократно изстрелване с голям обсег на действие?" написа наскоро в Туитър съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк.

"Трудно е да се биеш, когато те нападат от 70 км (43 мили) разстояние и нямаш с какво да отвърнеш".

По-рано през май Съединените щати обявиха още един пакет с помощ в размер на 40 млрд. долара на фона на спекулации, че той включва именно такива оръжия.

След като не успя да превземе Киев в ранните етапи на войната, руската армия стесни фокуса си, нанасяйки непрестанни артилерийски и ракетни удари по градовете, като се стреми да затвърди контрола си.

Силите на Москва продължават да настъпват в източнатачаст на Донбас, като засилват натиска върху градовете Северодонецк и Лисичанск.

През уикенда украинските сили отстъпиха в южния регион около Херсон, докато Зеленски се опитва да увеличи и силния международен натиск върху Москва. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
До трол: grle преди 1 година
САЩ не нападат никого, те не са си избрали за противници тия държави, нарочно защото са били по слаби, за да ги победят, обратно тия мизерници подстрекавани от СССР избират да се дразнят с Америка. САЩ не е нападал С.Виетнам и С. Корея обратно тия двете са агресори. СССР чиято маша е С. Виетнам напада Ю. Виетнам по чиято молба САЩ се намесват. СССР насъсква С. Корея да окупира Ю. Корея тогава САЩ с мандат на ООН освобождава Ю. Корея от комунистическа окупация. В дъното на всяко зло стои Русия.
123
1
 
0
 
! Отговори
gele преди 1 година
До Путин загуби войнатаамерика какво напада - виетнам, корея, иран ирак либия. те от нейния ранг ли са?
122
0
 
1
 
! Отговори
Чехов: преди 1 година
"руският човек е голяма ***"
121
5
 
1
 
! Отговори
Зеленски е герой преди 1 година
Пълна и категорична подкрепа за героя Зеленски и братска Украйна. Съпротивата трябва да продължи до елиминирането и на последния руски нацист! Доброто (Украйна) винаги побеждава злото. Цяла България е с вас господин Зеленски. От името на цялата българска нация, още веднъж пълна подкрепа за героичната съпротива на братска Украйна и братския украински народ. Бъдете здрав и благословен господин Земенски! Помнете Украинската кауза е справедлива, защото Бог е с миротворците срещу злото на агресора.
120
4
 
3
 
! Отговори
Тургенев: преди 1 година
"руснакът е най-големия и най-наглия лъжец на света"
119
5
 
4
 
! Отговори
В.М. Боткин: преди 1 година
"...смятам за голямо нещастие за себе си, че съм роден в Русия...не веднъж се срамувах, че принадлежа към дива нация"
118
5
 
3
 
! Отговори
Академик Павлов: преди 1 година
"трябва да изразя тъжната си гледна точка за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не е във състояние да възприема реалността като такава"
117
7
 
3
 
! Отговори
Путин загуби войната преди 1 година
Победа над по-слаб противник е позор. Все едно Арнолд Шварценегер да победи дете. Победа над дете е позор за победителя, ако пък детето успее да победи, за победения срама ще бъде безкраен. Независимо от крайния изход Русия изгуби тази война защото воюва с по-слаб противник. Русия изглежда силна защото винаги напада по-слаби, които понякога дори побеждават Русия. Путин е прилежен ученик на Гьобелс който съветва: тайната на победата е винаги нападай слаби противници така победата ви е гарантирана
116
7
 
4
 
! Отговори
педеРассия капут преди 1 година
След война с НАТО педеРассия ще има ново име: ЯдренКратер, хихихи
115
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е боксов мач в който единия боксьор Русия играе с две ръце, а другия трябва да играе само с една ръка. Русия има право да играе нечестно да убива цивилни граждани и да извършва всякакви военни престъпления, а Украйна няма това право. Въпреки огромните предимства които се дават на побойника Русия виждаме че той става все по жалка картинка на ринга. Дори и при нечестна борба Русия губи катастрофално. Въпрос на няколко месеца е Русия да издъхне окончателно на ринга. Слава на Украйна.
114
3
 
7
 
! Отговори
За бавните, повтарям преди 1 година
Никой не вярва на САЩ и НАТО.
113
0
 
7
 
! Отговори
Мъртво Пиян преди 1 година
И мене да ме сложат пред толко голям герб и няколко микрофона с трибуна от картон, сигурно и на мене ще ми прават евала, каквото и да говоря.
112
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая холограма й дойде мозъка в главата ... Може би ... Ако бяха дали ракети, САЩ нямаше да ги има повече ...
111
9
 
4
 
! Отговори
Жив и Здрав преди 1 година
Г-н Байдън е по-дрът от Путин, ама се държи. Евала. Като български гражданин, само респект за нашите партньори от САЩ. С вас сме!
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще дадат?! В прав текст им казаха, че целите ще са извън Украйна. Стадо маймуни и се разпищяха от възбуда. Трагично смешно е.
109
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както ми писна короната, така взе да ми писва Украйна. Както вирусът е измислен, така и тази война е замислена.
108
2
 
2
 
! Отговори
Komentar1 преди 1 година
Само срещу Полша много умно. Хората искат някой да ги освободи от агресор на територията им.
107
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя на снимката ли че плаши Русия )те там се стрелят всики час ,и без война
106
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ракети ще дойдат с американските войници .
105
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак искат, пак пискат. А оръжие им се дава само колкото да отстъпват по-бавно. Хахаха. Ние се шегувахме че ще се бият до последната Укра, но САЩ май са го възприели буквално - на тях не им дреме че укритата дават фира, те просто целят да изтощят потенциала на Рашша.