Украйна търпи болезнени загуби, нуждае се от противоракетни оръжия

Продължават боевете в град Северодонецк и в района на Харков
15 юни 2022 07:00, Елка Василева
403
Украйна търпи болезнени загуби, нуждае се от противоракетни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили понасят болезнени загуби в боевете срещу руските войски както в град Северодонецк, така и в региона на Харков, предаде Ройтерс, цитирайки изказване на украинския президент Володимир Зеленски.

Още по темата
В своето вечерно обръщение той също така каза, че в този момент Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия и добави, че не може да има оправдание за страните партньорки да забавят доставките.

Някои руски ракети успяват да избягнат отбраната и причиняват жертви, каза Зеленски.

Украйна каза, че нейните сили все още се опитват да евакуират цивилни от Северодонецк, след като Русия унищожи последния мост към града. "Най тежките сражения, както преди, са в Северодонецк и други близки градове и селища. Загубите, за жалост, са болезнени", каза Зеленски.

"Но ние трябва да се държим здраво - да се държим здраво е от такова критично значение за Донбас. Колкото повече загуби понесе врагът там, толкова по-малко сили ще му останат, за да продължи със своята агресия", добави той.

Украйна също понася "болезнени загуби" в региона на Харков, източно от Киев, където Русия се опитва да заздрави позициите си, след като наскоро беше отблъсната, каза Зеленски. "Сраженията там продължават и трябва да продължим да се бием, да се бием здраво", добави той, цитиран от БТА.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува досегашната подкрепа за Украйна, която отново и отново призовава да ѝ бъде изпратено повече и по-тежко въоръжение. "Не сме направили достатъчно, за да защитим Украйна, да подкрепим украинския народ, да защитим тяхната свобода и суверенитет. И ето защо ви призовавам, моля ви да направите много повече за доставките на оръжия и артилерия на Украйна", каза Моравецки. "Къде ще е доверието в нас, ако Украйна падне? Можем ли да си представим, че Украйна ще падне и ние ще се върнем обратно към всичко по старо му? Надявам се, че не можем", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените енергии се оказаха пълен провал.
211
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 271 "Не ми давайте пример с Осм. империя, защото преди да се намести тук, е имало българско царство." А преди това е имало Империя на Александър Македонски и Римска империя, значи, кой да си поиска територията от нас, РСМ или Италия? :))))
210
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Запад все по-силно се чуват гласове за неизбежността на поражението на Украйна и необходимостта киевските власти да направят отстъпки на Русия. Но тези евтини номера не минават пред Москва. Украйна е само междинна цел. Целите бяха поставени през декември 2021 г с предложенията за сигурност към САЩ и НАТО и Русия няма да спре докато тези цели не бъдат постигнати.
209
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленото човече явно е намалило колумбийските витамини и лека-полека се връща в реалността ...
208
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не са взимали чужда територия, а на украинците са им подарили руска територия. Поне източната част си е открай време руска, а другата част, макар че от там е образувана руската държава, е минавала ту към Пола, ту към Унгария и там отдавна не са руснаци вече. Така че по-кратко и час по-скоро трябва да има преговори. Не ми давайте пример с Осм. империя, защото преди да се намести тук, е имало българско царство.
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинских артиллеристов в плен не брать.
206
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вдигай белите знамен Не всички имат моралния дефицит на русофилите, че да правят като тях.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 266 "Ако се ликвидира Русия, както си мечтаят някои, тя няма кротко да си стои и ще метне ядреното оръжие." Не разбрахте ли, че на Запада му е не по-малко все тая, ако е застрашен? :)
204
0
 
3
 
! Отговори
158 преди 1 година
Този ще завърши на бесилото. Предаде собствения си народ..
203
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ако се ликвидира Русия, както си мечтаят някои, тя няма кротко да си стои и ще метне ядреното оръжие. Ако войната продължава дълго, то колкото и да сте сигурни в некадърността на руските войници, то най-малкото те са доста повече и какво, да се трепят години наред, ли що ли? А това, че вземали били чужда територия, не е така, защото се образуват нови държави и се самоопределят, стига да са многочислени. То и Калифорния и Тексас искаха да се отделят......
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 263 Правя същото, което и ти, тъй че описваш себе си. :)))
201
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украина търпи тежки загуби поради липса на дипломати с качества.Моля ,помогнете на Украина!
200
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 261 "Вдигайте белите знамена" Не всички имат моралния дефицит на русофилите, че да правят като тях.
199
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 259 "Путин е възложил на Шойгу строителството на нови модерни градове в Сибир" Първо да сделат канализацията на Комсомолск на Амур, че о-ха тайгата. :)))
198
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е възложил на Шойгу строителството на нови модерни градове в Сибир, градове от съвременен тип и логика на разполагане, чието развитие ще се свърже с природните ресурси. В Русия ще има много работа за дългосрочно, освен това Русия им нужда от повече население. С оглед мизерията която се задава в ЕС все по препоръчигелно е да се учи руски, разрешение за работа в Русия се издава след изпит по руски език.
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 257 "Руската икономика измести германската от мястото и на пета световна икономика" А Путин е най-красивия мъж в Русия. :)
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 252 "150 хиляди беше редовната им армия на украинците, а с мобилизираните мъже между 18-60 години може и към милион да са в момента." Сега е момента да ти кажат да ползваш търсачка. :))))
195
0
 
2
 
! Отговори
До 246 преди 1 година
"Президент: Украну сьогодн захища 700 тисяч вонв" - 21 Май 2022, Украинска Правда. Къде отидоха останалите 550,000?
194
1
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Че за какво са им противоракетни оръжия ? Нали казаха че на Русия ракетите са им свършили :)
193
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 250 "И на тях им казвам- ползвайте търсачка." Странно, че за всичките пъти, когато съм чел такива излитания, не съм прочел някой русофил да се намеси и да каже, "ползвайте търсачка". Явно наум си "казвал", или, което е реалното, си оставял просто да си лъжат, щото така устройва господарите ти. :)