Украйна търпи болезнени загуби, нуждае се от противоракетни оръжия

Продължават боевете в град Северодонецк и в района на Харков
15 юни 2022 07:00, Елка Василева
403
Украйна търпи болезнени загуби, нуждае се от противоракетни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили понасят болезнени загуби в боевете срещу руските войски както в град Северодонецк, така и в региона на Харков, предаде Ройтерс, цитирайки изказване на украинския президент Володимир Зеленски.

Още по темата
В своето вечерно обръщение той също така каза, че в този момент Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия и добави, че не може да има оправдание за страните партньорки да забавят доставките.

Някои руски ракети успяват да избягнат отбраната и причиняват жертви, каза Зеленски.

Украйна каза, че нейните сили все още се опитват да евакуират цивилни от Северодонецк, след като Русия унищожи последния мост към града. "Най тежките сражения, както преди, са в Северодонецк и други близки градове и селища. Загубите, за жалост, са болезнени", каза Зеленски.

"Но ние трябва да се държим здраво - да се държим здраво е от такова критично значение за Донбас. Колкото повече загуби понесе врагът там, толкова по-малко сили ще му останат, за да продължи със своята агресия", добави той.

Украйна също понася "болезнени загуби" в региона на Харков, източно от Киев, където Русия се опитва да заздрави позициите си, след като наскоро беше отблъсната, каза Зеленски. "Сраженията там продължават и трябва да продължим да се бием, да се бием здраво", добави той, цитиран от БТА.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува досегашната подкрепа за Украйна, която отново и отново призовава да ѝ бъде изпратено повече и по-тежко въоръжение. "Не сме направили достатъчно, за да защитим Украйна, да подкрепим украинския народ, да защитим тяхната свобода и суверенитет. И ето защо ви призовавам, моля ви да направите много повече за доставките на оръжия и артилерия на Украйна", каза Моравецки. "Къде ще е доверието в нас, ако Украйна падне? Можем ли да си представим, че Украйна ще падне и ние ще се върнем обратно към всичко по старо му? Надявам се, че не можем", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краят на ситата епоха! Заедно с евтината енергия, Западът губи всичките си устои. Оказа се (за пореден път), че вградената система за удобство и просперитет се основава на енергийни носители, които просто трябва да са евтини - в противен случай прогресът свърши.
231
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 290 "Русия успя да овладее инфлацията" Инфлацията в Русия е по-висока от където и да било в Западния свят. :)
230
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доларът падна под 56 рубли.
229
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 288 "20% инфлация при храните." При руснаците е между 70 и 200% :)
228
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия успя да овладее инфлацията, докато САЩ и ЕС се хващат за всяка възможност да спрат покачването на цените. От втората половина на май растежа на инфлацията в Русия е нулев.
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 287 "Путин: Една страна може да бъде или суверенна, или колония. Колониите нямат перспективи" Дори нагнетателните компресори по руските газови тръби са германски. :))))
226
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20% инфлация при храните. Зимата ще бъде страшно. Хляба може да стигне 20 лева, парното със сигурност поне 1000 лева.
225
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин: Една страна може да бъде или суверенна, или колония. Колониите нямат перспективи
224
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия гради нов свят. С унищожението на стария Западът ще се справи сам.
223
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 280 "Украинските бежанци в ЕС надхвърлиха 7 милиона." Украинските бежанци в България вече намират работа, защото за разлика от туземните русофили, им се работи и имат умения. С други думи, такива бежанци директно работят за развитието и просперитета на ЕС. Ами, да има повече такива емигранти. Така по естествен начин туземните русофили ще бъдат маргинализирани още повече, тъй като няма да могат да намират и по-елементарна работа. ДВОЙНА ПОЛЗА! :)
222
0
 
4
 
! Отговори
Косово преди 1 година
Фашистите от Брюксел поставят условия на Сърбия да признае Косово за да влезе в ЕС. Защо фашистите от Брюксел на настояват на същото и за Украйна. Украйна кога ще признае Косово?
221
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Империята на А. Македонски е просъществувала само 20 - 30 години поради междуособици, така че примерът ви е неуместен. Идеята е, че никой няма право да отнема земи с утвърдена вече държавност, обособен народ със собствена култура, институции и пр. То и прабългарите са дошли тук отнякъде, но е нямало поне държава. Но възникват разни ситуации, дето решава силния - пример Косово.
220
1
 
3
 
! Отговори
До 271 преди 1 година
Това са Османската империя и Българското царство е абсурден довод. Нали и ние сме я взели тази територия от някой. По твоята логика Гърците могат да кажат, че е тяхна защото са наследниците на Византия, а може и италианците заради Римската империя. А туко виж се пръкнал от някъде някой тракиец и гледай какво стана тогава
219
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 276 "Путин вече каза,че свят без Русия няма да има." Запада знае, че свят без Запада няма да има. Без да заплашва. Стигне ли се дотам, направо ще действа. :)
218
2
 
8
 
! Отговори
Апокалипто преди 1 година
Отдавна стана ясно,че краварите стоят в сянката на този конфликт...години наред подстрекаване,финансиране,манипулиране,затваряне на очите за зверствата след майдана...Укрите получиха точно това,което искаха.
217
0
 
5
 
! Отговори
<><> преди 1 година
Както има цитат от великия филм 'Кръстникът" - Истинския враг още не си е показал истинското лице ! Всеки знае Русия та Путин та ала бала .......
216
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до анонимен 266____ Губещата страна в конфликта ще ползва ядрено оръжие.Войната е за хегемонията на САЩ,която Русия оспорва.Путин вече каза,че свят без Русия няма да има.Сега е ред на милиардерите в САЩ да кажат ще воюват ли,докато светът се затрие.
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нидерландия подготвя жителите на провинция Гронинген за евакуация порати нуждата от увеличаване на добивите на природен газ което повишава риска от земетресения в района.
214
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 273 Значи е време да посъветваш другарчетата си, които настояват за "преговори", да се спрат, защото според теб така или иначе целта на Русия не е да овладее само Украйна. :)
213
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Въпрос до русофобите, по-точно до патологичните - а ние, поне в по-голямата си част защо смятаме, че Западните покрайнини, че и Македония са наши земи и са ни отнети, но за отнетите на руснаците земи това не се брои? Защото са си точно отнети от селя.ндури като Хрушчов напр.