Руските военни сили превзеха Северодонецк

"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви кметът Олександър Стриук
25 юни 2022 22:00, Красимир Ангелов
226
Руските военни сили превзеха Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след седмици на сражения, заяви кметът му. Ако това може да се приеме за факт, това е важна стратегическа победа за Москва, която се стреми да установи пълен контрол над източната част на Украйна.

Индустриалният център Северодонецк беше арена на продължили седмици наред сражения, но в петък украинската армия заяви, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, за да защитят по-добре съседния град Лисичанск.

Още по темата
"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти заявиха, че руски войски и техни съюзници са навлезли в Лисичанск, който се намира срещу Северодонецк от другата страна на реката.

"В момента се водят улични боеве", заяви в Телеграм представител на сепаратистите Андрей Марочко - твърдение, което обаче не може да бъде независимо проверено.

Четири месеца след като руските сили нахлуха в Украйна, те се съсредоточиха върху източния регион на Донбас, като постепенно постигат успехи въпреки ожесточената съпротива.

Превземането на Лисичанск би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна, отбелязва БГНЕС.

По-рано днес Украйна съобщи, че сутринта е била подложена на "масиран обстрел" от съседна Беларус - руски съюзник, който обаче не участва официално в конфликта.

Двадесет ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха", са насочени към село Десна в северната Черниговска област, съобщи северното военно командване на Украйна.

Засегната инфраструктура, но все още не се съобщава за жертви.

"Днешният удар е пряко свързан с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна", заяви украинската разузнавателна служба.

В събота следобед руският президент Владимир Путин заяви, че до няколко месеца Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

"Ще прехвърлим на Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични или крилати ракети, в конвенционалните им и ядрени версии", каза той по време на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата е "силна"... а стоките в магазините три пъти по-скъпи... Ха-ха-ха. Лукашенко също отказа да плаща газта в рубли... Ха-ха-ха!
39
1
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
Е,еее то голяма работа някакъв си град по пътя ами ще падне ами те не знаеха ли ,че така ще стане !
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците правят жертвоприношения с укрите за Баал и Молох.
37
1
 
7
 
! Отговори
Серьожа Херсонски преди 1 година
Ахмад сила!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е като прекрачиха линията в пясъка на Русия.
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40 чакай ботуша нещо закъса в донбас ... доста далече от Брюксел :))) с това темпо Брюксел ще го видят само на снимки. Хахаха А след Украйна идва НАТО :))) Доста голяма хапка за малката им уста
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Оо много е силна 54 рубли са 1 долар, а преди войната беше 32. Така се вдигна, че световните пазари треперят." Хахах, чакайте бе русофобите нали войната започна преди 6 месеца? Или 8 години докато ни показваха фашаги от АЗОВ по BBC, The Times, 24france, БНТ, VICE - НАТО бяха на страната на Русия? Хайде уточнете си вече историята. На коя страна сте, от кога сте така, коя година разбрахте за войната, какво я започна и т.н. че вече тва Вашто бие на шизофрения по Холивудски шаблон
33
4
 
1
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Докато кметът на Лисичанск дрънка глупости,оная лисца кметицата хубаво се подми,отде да знае човек...
32
9
 
9
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
След укропия наминете насам да ни освободите от ФАЩ и Кирчо кокорчев!
31
7
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Според теб къде ще спре Путин? Като започне да се възстановява след победа на Русия, по-добре ли ще заживеят украинците, или ще се сринат до нивото на руските граждани?
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогнозирам, че този път руски ботуш ще марширува в Брюксел в ариж и Берлин вече са били.
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е. Русия всеки ден губи територия, а Украйна навлиза все по-навътре в Русия.
28
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Града е разрушен... Какво са превзели вaтниците?
27
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31 предния път САЩ им даваше оръжие и храна. :)) Сега САЩ са отдругата страна. Малко си неук.
26
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 19-ти век руснците бяха на екскурзия до Париж, през 20-ти век бяха на ваканция в Берлин, ще видим през 21 век къде ще вакнцуват.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен заглавието на новината е грешно. В крак с европейският тон трябваше да напишете; Украйна превзе Москва и сега се насочва кум Далечния изток на Русия.
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа каталяса! Европа се деиндустриализира. Инфлацията в Германнистан е над 10 процента. Във френската арабска джамахирия гони 20 процента. Голям го вадят на приказки, но без руски газ им спира цялата икономика. А алтернатива няма. Има само на думи. Осъзнаха колко са зле и сега ще натиснат Зеления да отстъпва територии. И оня ще слуша, няма къде да ходи.
23
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна колкото по-скоро капитулира толкова по-малко територии и животи ще изгуби и ще започне да се възстановява.
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предния път стигнаха до Берлин
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"а по руските медии призовават да се избият милиони украинци" - тва по БТВ, след като ти спряха руските телевизии, ли го чу? Хахаха. Щото като гледам въпреки наличието на всякви ракети, Русия седи на град по 1 месец, ако искаха да избият всички украинци защо не метнат 100 бомби в 1 град и да приключват цирка? :}