Зеленски поиска съвременни системи за противоракетна отбрана

ООН: Произволни задържания на граждани в контролираните от Русия зони
6 юли 2022 07:51, Елка Василева
134
Зеленски поиска съвременни системи за противоракетна отбрана
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска отново от Запада да предостави още оръжия на страната му, в частност съвременни комплекси за противоракетна отбрана, за да защити украинските градове. Той направи това в традиционното си вечерно видеообръщение, предаде ДПА.

Украинското ръководство има изключително важната задача до края на годината да бъде в състояние да защитава страната от руските ракетни нападения, каза Зеленски. "Но изпълнението на тази задача зависи не само от нас, но и от това нашите партньори да разберат нашите фундаментални нужди."

Още по темата
Зеленски заяви, че от известно време в Киев и много други градове не е имало вой на сирени за въздушна тревога, но добави: "Не бива да търсите логика в действията на терористи. Руската армия не прави никакви почивки".

Руската армия има само една задача, заяви украинският президент, "да отнема живота на хората, да сплашва хората - така че дори няколко дни без въздушна тревога вече да се усещат като част от терора".

Произволните задържания на граждани са станали масова практика в районите на Украйна под контрола на руската армия и свързаните с нея въоръжени групи, документирани са 270 случая, заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет и обяви намерения за засилване на наблюдението в Украйна, предаде Ройтерс.

Констатациите се основават на информация от посещение на наблюдатели на терен и събеседвания, направени с малко над 500 жертви и очевидци на нарушения на човешки права, както и на други източници на данни, каза Бачелет пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

"Въпреки ограниченията в достъпа документирахме 270 случая на произволно задържане и принудително изчезване. Осем от жертвите са открити мъртви", каза Бачелет в доклад за обстановката в Украйна между 24 февруари и 15 май.

В реч на същото заседание украинският заместник външен министър Емине Джапарова обвини Русия в масови отвличания, включително на кмета на Херсон Игор Колихаев, и призова за незабавното и безусловното им освобождаване.

Руският делегат Евгений Устинов заяви, че докладът на Бачелет е част от дезинформационна кампания срещу страната му, имаща за цел "да прикрие престъпленията на режима в Киев". Москва отрича да е нападала умишлено цивилни след нахлуването си в Украйна на 24 февруари.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
0
 
! Отговори
Най преди 1 година
"русия е най-престъпната държава която историята познава. Престъпленията на русия надхвърлят човешкото въображение"
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рускокомунистическата политика е най-престъпната политическа система която историята познава! Престъпленията на руските комунисти надхвърлят човешкото въображение. Ако света е оцелял, то е защото не само те имат атомни бомби"
65
2
 
1
 
! Отговори
Лъжепророци преди 1 година
Руснаците са лъжепророци. Лъжеха че щели да завладеят за четери дена цяла Украйна! Пък то пияните рашки тъпчат на едно място вече четери месеца, хихихи
64
2
 
1
 
! Отговори
Петър Първи преди 1 година
"руската пропаганда е най-мизерното проявление на човешката мисъл. Имаме работа не с хора, а с животни, които няма да се превърнат в хора" хихихи
63
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 година
"рускокомунистическата политика е най престъпната политическа система която историята познава. Престъпленията на руснаците надхвърлят човешкото въображение! Ако света е оцелял, то е защото не само те имат атомни бомби"
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието ме подсети за оня виц дето бизнесмен пратил един да му продава водката. Оня се върнал безславно и шефа го пита: Где водку?- Въйпил...Целую?- Полтара...Где остольнъе?- Продал...Где денег?- Въйпил...Че и нашия човек. Колкото пари и оръжие да му дават всичко потъва някъде...
61
1
 
1
 
! Отговори
Ти: преди 1 година
До Аз: Англосаксонската политика е най престъпната политическа система която историята познава! Престъпленията на англосаксонците надхвърлят човешкото въображение". Ако светът все още е оцелял, то е защото не само те имат атомни бомби.
60
1
 
1
 
! Отговори
Аз: преди 1 година
"руския комунизъм е най престъпната политическа система която историята познава! Престъпленията на руските комунисти надхвърлят човешкото въображение,"
59
2
 
1
 
! Отговори
Аз: преди 1 година
"русия е най-престъпната държава която историята познава! Престъпленията на русия надхвърлят човешкото въображение"
58
1
 
2
 
! Отговори
И.А. Илин: преди 1 година
До И.А. Илин: "Британската империя е най-престъпната държава в човешката история".
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори да си счупя таблета или телефона, лайковете които се опитвам да сложа обикновено не се отразяват. Мъча се но не се хващат. Що тъй...
56
2
 
0
 
! Отговори
Петър Първи преди 1 година
До Петър Първи: "Западната пропаганда е най-мизерното проявление на човешката мисъл. Имаме работа не с хора, а с животни, които няма да се превърнат в хора".
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно, освен турската, няма друга по-голяма и по-добре въоръжена армия в Европа от тази на Украйна. Факт е, че каквото са й давали досега, каквото да й дават още, посоката на движение на фронтовата линия не се променя.
54
1
 
1
 
! Отговори
Петър Първи: преди 1 година
"С другите европейски народи целите могат да бъдат достигнати с човеколюбиви методи! С руснаците не е така...Имах работа не с хора, а с животни, които искам да превърна в хора"
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувството че троловете слагат лайкове само на други ***, но не слагат лайкове на своите самишленици, които обаче не са ***. Аз не съм и може би затова не мога да си го обясня, защо се получава така...
52
2
 
0
 
! Отговори
И.С. Шмелев преди 1 година
До И.С. Шмелев: "САЩ са най-престъпната държава която историята познава. Престъпленията им надхвърлят човешкото въображения".
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак тръгна БОТА с "цитати" уж на руските писатели и философи.Този бот ли е троль ли е всъщност работи в полза на Русия защото със сорросоидни пари разнася Славата на Русия защото това са Велики Руски писатели, Велики Руски философи, Велики Руски мислители, Велики Руски компо зитори, Велики Руски художници, Велики Руски културтрегери и Велики Руски личности, прославили Великата Русия по целия свят во веки веков.
50
1
 
3
 
! Отговори
Лъжепророци преди 1 година
Западняците са лъжепророци. От месеци разправят че Украйна щяла да победи а украинската армия продължава "смело" да отстъпва.
49
1
 
1
 
! Отговори
И.С. Шмелев: преди 1 година
"руснаците са народ, който мрази свободата, обожествява робството, обича оковите на ръцете и краката си, обича своите кървави деспоти, не чувства никаква красота, мръсен е физически и морално, живее векове в мрак, мракобесие и не е вдигнал пръст към нещо човешко, но винаги готов да завладее, да подтисте всички и всичко, целия свят. Това не е народ а историческо проклятие на човечеството"
48
1
 
2
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Луганск е вече изчистен. Ред е на Донецк. Време е укронацистите да си платят за ежедневният обстрел на жилищни квартали в Донецк и населени места край него. В ДНР смъртната присъда не е отменена. Това ги чака.