Зеленски поиска съвременни системи за противоракетна отбрана

ООН: Произволни задържания на граждани в контролираните от Русия зони
6 юли 2022 07:51, Елка Василева
134
Зеленски поиска съвременни системи за противоракетна отбрана
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска отново от Запада да предостави още оръжия на страната му, в частност съвременни комплекси за противоракетна отбрана, за да защити украинските градове. Той направи това в традиционното си вечерно видеообръщение, предаде ДПА.

Украинското ръководство има изключително важната задача до края на годината да бъде в състояние да защитава страната от руските ракетни нападения, каза Зеленски. "Но изпълнението на тази задача зависи не само от нас, но и от това нашите партньори да разберат нашите фундаментални нужди."

Още по темата
Зеленски заяви, че от известно време в Киев и много други градове не е имало вой на сирени за въздушна тревога, но добави: "Не бива да търсите логика в действията на терористи. Руската армия не прави никакви почивки".

Руската армия има само една задача, заяви украинският президент, "да отнема живота на хората, да сплашва хората - така че дори няколко дни без въздушна тревога вече да се усещат като част от терора".

Произволните задържания на граждани са станали масова практика в районите на Украйна под контрола на руската армия и свързаните с нея въоръжени групи, документирани са 270 случая, заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет и обяви намерения за засилване на наблюдението в Украйна, предаде Ройтерс.

Констатациите се основават на информация от посещение на наблюдатели на терен и събеседвания, направени с малко над 500 жертви и очевидци на нарушения на човешки права, както и на други източници на данни, каза Бачелет пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

"Въпреки ограниченията в достъпа документирахме 270 случая на произволно задържане и принудително изчезване. Осем от жертвите са открити мъртви", каза Бачелет в доклад за обстановката в Украйна между 24 февруари и 15 май.

В реч на същото заседание украинският заместник външен министър Емине Джапарова обвини Русия в масови отвличания, включително на кмета на Херсон Игор Колихаев, и призова за незабавното и безусловното им освобождаване.

Руският делегат Евгений Устинов заяви, че докладът на Бачелет е част от дезинформационна кампания срещу страната му, имаща за цел "да прикрие престъпленията на режима в Киев". Москва отрича да е нападала умишлено цивилни след нахлуването си в Украйна на 24 февруари.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
43. Защо си позволяваш да си слагаш за ник името на Чернишевски, човек който отдавна е починал и не може да се защити ако някой му приписва някакви цитати, които може да не са негови или да са извадени от контекста
46
2
 
1
 
! Отговори
Тургенев: преди 1 година
"руснака е най-големия и най-наглия лъжец в целия свят"
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
43 защо слагаш в скоби руснаците защо не оставиш хората сами да преценят кого визира Чернишевски в "цитата" който му приписваш. Хората не са глупави. Защо слагаш пояснение че се отнасяло за руснаците. Така мислиш ти но вадиш думи от контекст все едно са срещу руснаците но това е твоя интерпретация.
44
2
 
1
 
! Отговори
Мачкай рашките преди 1 година
Руските нацисти трябва и ще бъдат изтребени! Колкото по-скоро толкова по-добре за всички честни и достойни хора по света!
43
2
 
1
 
! Отговори
До: руските тролове преди 1 година
Безродна русофилска отр _ пко - ние българите не сме пияния руски електорат на дегенерата Путин дето целува коремчетата на момченцата, нито сме доведените до животинско пиянство руски мужици - така че на пошлите пропагандни руски лъжи ние не вярваме! Руснаците всички ги видяхме що за изм _ т са а начина по който Путин ни извива ръцете за да ни превърне в Задунайска Губерния показва и на последния глуп _ к кой ни е враг и кой ни е приятел! Захари Стоянов: "Най-големий ни неприятел днес е...русия"
42
3
 
1
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
Ако НАТО найстина воюваше в Украйна с русия, то русия отдавна щеше да придобие лунен пейзаж, хихихи! След война с НАТО русия ще има ново име - ЯдренКратер, хихихи
41
3
 
2
 
! Отговори
Лъжепророци преди 1 година
Комунистите са лъжепророци! Сто години вече комунистите лъжепророчестват че капитализма щял да падне, пък той падна комунизма, хихихи. Цял живот слушам русофилите да лъжепророчестват как САЩ щял да се разпадне пък той се разпадна СССР, хихихи. Сега пък лъжливите русофили от петнайсет години всеки месец лъжливо прокобяват как щял да се разпадне ЕС, хихихи, пък той ЕС си е жив и здрав на пук на всичките му врагове! Добре че русофилите записват глупостите си за да им се посмеем след години, хихихи
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските медии са се превърнали в трибуна на Зеленски. Зеленски пък е рупор на Фондерлаен и Столтенберг /какви странни фамилии/. Войната е между НАТО и Русия. Украйна ще загуби т.е. НАТО ще загуби. Всичко си дойде на мястото. Това е пророческо видение от тази сутрин. Днешния ден е такъв, за пророчества и предсказания. Това е самата истина.
39
4
 
2
 
! Отговори
Никога руско робство преди 1 година
русия е причинявала на другите народи само зло - кръвопролития, войни, робство, тирания, страдания, бедност, тероризъм, братоубийства! Самите руснаци също никога не са живели добре затова разрушават тези държави които не искат да живеят с тях или като тях! Няма народ който е видял нещо добро от руснаците! Само българите боготворят своите руски поробители! Затова България е най бедната държава. Каквито поробителите - такива и робите! Захари Стоянов: " Най-големий ни неприятел днес е...русия"
38
3
 
2
 
! Отговори
Чернишевски: преди 1 година
"Мизерна нация (руснаците) нация на роби от горе до долу все роби" Робите мразят най много свободните хора и тези които се борят за свободата си, така както евнусите мразят истинските мъже! Украинците са свободни и ще останат свободни. Но русоробите искат от украинците да се предадат на руснаците за да станат роби като тях. Ама няма да стане! Затова руските роби изпитват дива омраза към украинците заради смелостта им да се борят за свободата си и отказват да бъдат руски роби! Слава Украйна!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По долния пиши от свое име а не от името на Бг народ защото той не мисли така. Бг народ е умен факт.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден му пускат гласа по радиото в ефир. Все едно тука сме украина. Не пускат бг президента но за сметка на това пускат зеления, но ефекта ще бъде обратен. Няма начин.
35
5
 
3
 
! Отговори
Слава Украiна преди 1 година
Пълна победа за братска Украйна! Съпротивата ще продължи до елиминирането и на последния руски нацист! Всички нормални българи са с вас господин Зеленски. От името на тази нормална част от българската нация имате пълна подкрепа за героичната съпротива на братска Украйна която води неравна битка като Давид срещу Голият. Скоро украинският Давид ще обезглави кремълският Звяр. Бог е с Украйна срещу руския агресор. Мачкай руските нацисти президент Зеленски, ние нормалните сме с теб и Украйна!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Модерраторра защо нарочно вече два пъти само за днес ми пускаш карета без цифри. Аз не пиша за пари, но явно някой се страхува от моите коментари и ми стои на врата ми от зад чете и ми пречи. Това няма да помогне на Украйна. Дори Русия да загуби Украйна няма как да спечели, факт.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна защо обстрелва жилищна инфраструктура в Донецк който не иска да е част от нея. И няма да бъде. Не можеш да задържиш насила никого.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що пък един път не поиска преговори или помощ за населението!!!
31
2
 
4
 
! Отговори
Готово,н@рко! преди 1 година
Къде да ти ги пратят, дай си координатите...
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кармен Златарева Рядко грозен"мъж".... да не ти го е вкарал в грешната дyпка, че си недоволна мa oвцо?
29
12
 
2
 
! Отговори
334 преди 1 година
Швеции и Финландия в НАТО; Дания също се присъединява към европейската отбранителна система. Къде ли първо трябва да изпрати ядрените си ракети човечето от Кремъл?
28
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
сядаи на масата за преговори и мир не ти трябват оръжия всеки ден загиват младихора финансов одит на украи на