Украйна раздава йодни таблетки на хората край АЕЦ "Запорожие"

През нощта централата отново бе обстрелвана
29 авг 2022 11:48, Нели Христова
34
Украйна раздава йодни таблетки на хората край АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Йодни таблетки се раздават на цивилни близо до АЕЦ "Запорожие" в Украйна, след като подновеният обстрел предизвика опасения за изтичане на радиация. Вече се извиха и опашки за ценните хапчета.

Александър Старух, губернаторът на Запорожка област, каза пред украинската телевизия, че на жителите се казва как да използват калиев йодид. Те са предупредени да не ги използват превантивно и че таблетките се раздават "в случай на бъдещо изтичане на радиация, след което правителството ще инструктира хората да ги приемат."

Хапчета се раздават на хора, живеещи в радиус от 50 километра от централата в Енерходар, каза говорител на регионалната военна администрация в Запорожие пред NBC News. Хапчетата се "раздават в случай на бъдещо изтичане на радиация", допълни той, когато правителството ще инструктира хората да ги приемат.

Около 25 000 таблета са доставени в Енергодар от регионалния резерв, каза кметът на града. В случай на ядрена авария приемането на доза калиев йодид помага да се блокира усвояването на радиоактивен йод или йод-131 от щитовидната жлеза, когато хората го вдишват. Една доза обикновено осигурява защита за 24 часа.

Нивата на радиация са нормални в района на централата, но Украйна и Русия се обвиниха взаимно в обстрел в близост до нея, рискувайки сериозен инцидент.

"Енергоатом", украинската държавна ядрена компания, заяви, че руските войски отново са обстрелвали територията през последните 24 часа и че щетите се оценяват. В събота бе съобщено, че инфраструктурата на завода е била повредена. "Съществуват рискове от изтичане на водород и разпръскване на радиоактивни вещества и опасността от пожар е висока", се казва в съобщението.

Руското министерство на отбраната заяви от своя страна, че украинските сили са обстрелвали комплекса два пъти за 24 часа, като някои снаряди са паднали близо до блокове, съхраняващи реакторно гориво и радиоактивни отпадъци. В събота министерството каза, че четири украински снаряда са ударили покрива на сграда, съхраняваща "168 комплекта ядрено гориво на фирмата Westinghouse" и че още десет снаряда са детонирали на 30 метра от хранилище за отработено ядрено гориво.

Украйна подписа споразумение през 2019 г. с американската ядрена енергийна компания Westinghouse за доставка на гориво за всички свои атомни електроцентрали, намалявайки зависимостта от руския уран.

Държавният инспекторат за ядрено регулиране на Украйна предупреди, че в случай на авария в централата вятърът ще изтласка радиоактивен стълб на югоизток, към Русия. Руските сили превзеха ядрената централа, най-голямата в Европа, скоро след като нахлуха в Украйна.

Украйна държи десния бряг на Днепър, срещу завода, включително градовете Никопол и Марханец. И двата града бяха обстрелвани през нощта, като райони на Никопол останаха без електричество и най-малко дузина домове бяха повредени от ракетен обстрел в Марханец. Запорожие също беше ударено, като двама души бяха ранени.

Екип от Международната агенция за атомна енергия към ООН се стреми да посети централата тази седмица, за да оцени ситуацията. Разговорите продължават и не е ясно кога може да се състои посещението.

Заводът се държи от руски войски, но се управлява от украински работници под руски надзор. Твърди се, че руските войски са разположили артилерийски и ракетни системи на мястото.

Експерти твърдят, че големи експлозии могат да освободят радиоактивни вещества, а продължително прекъсване на захранването би застрашило водната система, необходима за охлаждане на реакторите и отработеното гориво.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да раздадат не йодни , а противозачатъчни таблетки , щото като дойде Kagupoв ,не само ще ги бие , ами и ще ги *** ...
29
1
 
3
 
! Отговори
Абсурди преди 1 година
Укронацистите хем обстрелват АЕЦ, хем раздават йодни таблетки протива радиация. Зеленски заслужава златен скункс от Румен Бахов.
28
1
 
4
 
! Отговори
Зеления има бял прах преди 1 година
Eстественно за Зелениятглист ще има парса за това че от 3-4 седмици плямпа за неотминалата-повишаващасе опасност отавария вЗАЦ,като подкрепя твърдениятаси сбомбени украинскиатаки потериторията наАЦ.Сега фармацефтическа компания щешмръкне отхилавия украинскибюджет едно7-8мильона долара занищо Освентова украинското населенеие щесезайодира,жлезата щеим сеиздуе защото щеим предписват не по 1а а по 101 таблетки и щебазедясат което сепознава поизфръкналите имочи и торбестагушата пълна спросо законете
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 - Сичкото е медийни партенки. Да се жужи за нещо различно от непрекъснатото отстъпление на укр.армия, която е много добра, ама срещу нея не е грузинската армия, а руската! Да не се говори за неуспешния опит за контранастъпление поред Николаев, такива неща.... Иначе, нищо опасно! Най-много укрите да гръмнат хранилището за ядрени отпадъци и да се поразмирише малко, да се вдигне радиационния фон в радиус до 1 км (цитирам съорветните екесперти какво са оценили и казали)
26
0
 
6
 
! Отговори
Пак укроциркове преди 1 година
Смятат отново да стрелят по централата ли? Или става дума за едни игри на заден план за едни уестингхаус далавери в тъмното, директно в чекмеджето на зельоньй нар*ком*ан... А фащ пак ни лук яли, ни мирисали!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен едно не мие ясно!Навсякъде се подава информация че централата е под Руски контрол но се управлява от украински състав и руснаците са разположили там установки и техника.Защо тогава ще им е да си обстрелват сами себе си както твърдят от Украйна??Само това не ми става ясно в цялата суматоха. Постоянно се дава информация включително от украинска страна за дадени региони контролирани от руснаците и в същото време обстрелвани от същите??Има нещо криво в цялата работа!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, не! Тези са неспасяеми. Дали ще ги облъчи радиацита не е сигурно, ама, че ще ги изтровят е сигурно! Пийте на екс! Наздраве! Това и русаците не могат да ви го причинят! Хаха!.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе вие нас за ид..ио..ти ли ни мислите? Как окрайна раздава таблетки около централата, след като тя е в зоната на руските войски?
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Илийчо - Нема никакъв друг начин Зеления да разбие реакторите, освен с ядрен взрив, пък то и това НЕ Е сигурно, щото в съветски времена се строяха АЕЦ-ите както трябва. Това бе потвърдено вече от руски и френски експерти по АЕЦ-и. То нашата АЕЦ издържа на ядрена бомба, какво остаза за НАЙ_ГОЛЯМАТА АЕЦ в Европа?! Ерго: споко.... Дишайте, не дишайте... Спете спокойно )))
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обстрелваме, а после раздаваме йогни таблетки! По-добре направо със снадядите пращайте таблетките.... Ако сте си изпили ваите, незадължително йодни таблетки
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилните в близост до АЕЦ-а се намират в Енергодар, който е под контрола на руснаците. Интересно как Зеленски ще раздава каквото и да е в чуждата територия... За толкова ли п.ро.сти имате читателите си?!?!?
19
2
 
14
 
! Отговори
Йода преди 1 година
Амфетите свършиха ли?
18
1
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Правете си син йод, не се разсейвайте. Четете в нета, лесно е. Умират неподготвените.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви таблетки раздават укранци в руска земя бива бива но толкос лъжи не бива ние читатеолите пасем трева
16
1
 
3
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Какви таблетки, това са мини Листопад
15
0
 
20
 
! Отговори
Тони преди 1 година
а кой я обстрелва, че не разбрах?
14
1
 
5
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Старух, дай и на мен една таблетка, оти ако ти останеш жив - и аз ще съм жив да ти гледам сеира
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то йода СЕ използва превантивно почне ло да изтича радиация и чао
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква ирония на съдбата - руски военни стрелят срещу руски военни и се самоизбиват не е за вярване
11
1
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Миналата седмица украински министър заяви' че се готви открита намеса на НАТО в Украйна. Европеидните про'с'таци, дано ви мобилизират децата да мрът за евроатлантизъма! Нали за това гласувате?!