Украинците в Киев: Путин никога няма да ни постави на колене

Не можем да се уплашим, казват те
10 окт 2022 20:29, Нели Христова
160

Снимка: БГНЕС

Пред университета "Тарас Шевченко" в центъра на Киев главното кръстовище е осеяно с кратери от взрив от ракета, която е унищожила три коли, убивайки няколко пътници. Изображения от непосредствените последици от атаката, показващи горящи коли и хора, оказващи първа помощ на ранените.

Секунди по-късно друга ракета удари съседен парк и детска площадка, срещу университета, разоравайки паветата, огъвайки катерушките и счупвайки близко дърво.

Още по темата
Наблюдавайки разчистването пред университета, Виктория Морозова, на 17 години, казва, че е вървяла към близкия колеж, когато е извършена атаката.

"Тъкмо излизах от дома си и тръгвах към университета, когато чух експлозиите. Върнах се там, където живея, и се качих на покрива на моя блок, за да видя какво става", разказва тя. "Баща ми живее много близо до парка с брат ми, но за щастие те не бяха вкъщи. Това е зверство. Терористичен акт. Това не трябва да се случва. Не знам какъв е смисълът от всичко това. Може би това е техният отговор за Кримския мост."

Тетяна Кононир, на 58 години, която живее наблизо, наблюдава почистването след атаката

"Ужасно е. Не знам какво да кажа. Кой знае какво мисли Путин? Дори не мога да кажа дали е болен или се опитва да ни плаши или не", споделя тя. "Не знам какво му е в главата, какво му е на сърцето. Това се случи точно по средата на пиковия час. И други места също бяха ударени. Удариха и бизнес център недалеч от дома ми, до гарата. Не можем да се уплашим. Това само ни сплотява още повече. Той никога няма да ни победи. Той никога няма да ни постави на колене."

На кратка разходка, през близкия парк с неговите чинари и вече повредени павилиони за кафе, Дмитро Олизко и дъщеря му Камила, на осем години, са били на посещение в близката детска болница, когато ракетите са ударили.

"Родителите там ми казаха, че всички деца в болницата идват тук да играят. Ако се беше случило два часа по-късно, площадката щеше да е пълна с деца. Не знам къде са се прицелили или какво търсят тук. Те просто се опитват да плашат хората. Доколкото знам, не са нанасяли удари по военни обекти", казва той

Колкото и удивително да са доказателствата за разрушението обаче, беше колко бързо Киев се върна към нормалния живот след атаката.

В рамките на няколко часа и в рамките на 200 метра от мястото на нападението близо до университета, едно момче прави трикове със скейтборда си на цокъла на поставена в торби с пясък статуя пред операта, магазини и ресторанти отново отвориха врати, а в парка хората разхождаха кучетата си, пише кореспондентът на The Guardian Питър Бомонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
Зайцев преди 1 година
Тайните служби работят , Путин няма да доживее краят на войната.Скоро светът ще се събуди с прекрасни новини за гибелта на окупатора и възраждането на спокойният свят.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ххибихи политмаймуняка: украинците унищожават танкове.... "Альо агитлепиларката войната си е война и вдичко и всички подред страдат, набий си го в надрусаната кратуна. Във войната няма прави и криви, има само трупове, мизерия и пълна човешка деградация.Капийш ве друсана май муно.?
118
1
 
0
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Кори,Кори,за да спреш злото трябва за застанеш на пътя му,а никой не смее да го стори.Светът не възприе в по-голямата си част санкциите дори,а Западът който ги прие много добре знае,че амбициите на злото не се простират освен моретата около него и няма да се сблъскат с него,ако не идат да се бият с него,а няма да се бият,защото и техните градове могат да бъдат бомбандирани - например,само две минути е полетът на хиперзвуковите ракети до Лондон,които не могат да бъдат спрени.
117
0
 
2
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Снимките казват всичко : украйнците унищожават танкове; руснаците бомбардират цивилни автомобили. Русия е зло, което с преговори няма да бъде спряно. Светът трябва да приеме, че са необходими радикални действия. Иначе това ще се повтаря. Докогато злото не бъде заличено.
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши 100%........................
115
1
 
2
 
! Отговори
Линда галопа преди 1 година
"Когато си между двама,които искат кекс поне единият ще го получи" - модерна поговорка.
114
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Зеленски ги е поставил на колене, като ги е продал. Явно са много ограничени щом не разбират за какво иде реч.
113
8
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Крайно време е Русия да бъде обявена за терористична държава.
112
11
 
14
 
! Отговори
Зеленски да пада преди 1 година
Този диктатор Зеленски трябва да си го свалят украинците и да се приключва с всичко.
111
3
 
8
 
! Отговори
Урки Бежаци по БГ преди 1 година
Видяхме ги Украиносите по луксозни хотели и СПА на моренци безплатно в България такива грижи за бежаци и дерезтьори.
110
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тези пък си мислят, че някой иска да ги превзема. Ами нали после трябва да ги храни. Урките не се славят с много трудолюбие. Русия вече си взе регионите, които искаше. Следващата стъпка ще е предполагам Одеса, понеже там има изключително много руско население. А там в Киев да се оправят сами. Лвовска област има голяма вероятност да я загубят от Полша.
109
4
 
9
 
! Отговори
На колене са преди 1 година
Отдавна са паднали на колене и надуупени пред ЕС и НАТО.
108
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това бе отмъщението за донбас които се обстрелва ежедневно 5,6 пъти на ден товаа не се счита нали г-да медии
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Лвов е тотален блякаут! Марки печатат хорицата ...хахахахахаахах
106
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Небесное царство на всички изпържени мобик-асвабадителчета. Юруш на братската могила!
105
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е ходещ труп, което е жалко, предпочитам да го гледам как духа на Байдън за да паднат санкциите, а не да му гледам жалкото дърташко тяло което Гундяев целува студено и строени бабки в редичка оплакват с крокодилски сълзи.
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116Не го мисли Путин, мисли нашите еврогейци, че са се надрискали от шубе
103
4
 
13
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Какви колене, помните ли какво говореха Порошенко и Зеленски, който иска да говори на руски и се чувства руснак да си ходи в Русия. Ето Русия идва както е идвала в Париж и Берлин по други поводи, но сега довършва дела недовършени 45г, че не може да съществува човекоомразна форма на управление и да се подтискат една група хора, защото не са като другите. Вие сте украинци и искате всички около вас да говорят на украински, ще ви оставят едно поле,къдетоняма даиманищорускоиотСССР. Наиграхте ли се?
102
4
 
11
 
! Отговори
Наци преди 1 година
Малко им е на хохлите!!
101
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A kakвo ни интepecyвa това нас, нормалните хора?