Украинците в Киев: Путин никога няма да ни постави на колене

Не можем да се уплашим, казват те
10 окт 2022 20:29, Нели Христова
160

Снимка: БГНЕС

Пред университета "Тарас Шевченко" в центъра на Киев главното кръстовище е осеяно с кратери от взрив от ракета, която е унищожила три коли, убивайки няколко пътници. Изображения от непосредствените последици от атаката, показващи горящи коли и хора, оказващи първа помощ на ранените.

Секунди по-късно друга ракета удари съседен парк и детска площадка, срещу университета, разоравайки паветата, огъвайки катерушките и счупвайки близко дърво.

Още по темата
Наблюдавайки разчистването пред университета, Виктория Морозова, на 17 години, казва, че е вървяла към близкия колеж, когато е извършена атаката.

"Тъкмо излизах от дома си и тръгвах към университета, когато чух експлозиите. Върнах се там, където живея, и се качих на покрива на моя блок, за да видя какво става", разказва тя. "Баща ми живее много близо до парка с брат ми, но за щастие те не бяха вкъщи. Това е зверство. Терористичен акт. Това не трябва да се случва. Не знам какъв е смисълът от всичко това. Може би това е техният отговор за Кримския мост."

Тетяна Кононир, на 58 години, която живее наблизо, наблюдава почистването след атаката

"Ужасно е. Не знам какво да кажа. Кой знае какво мисли Путин? Дори не мога да кажа дали е болен или се опитва да ни плаши или не", споделя тя. "Не знам какво му е в главата, какво му е на сърцето. Това се случи точно по средата на пиковия час. И други места също бяха ударени. Удариха и бизнес център недалеч от дома ми, до гарата. Не можем да се уплашим. Това само ни сплотява още повече. Той никога няма да ни победи. Той никога няма да ни постави на колене."

На кратка разходка, през близкия парк с неговите чинари и вече повредени павилиони за кафе, Дмитро Олизко и дъщеря му Камила, на осем години, са били на посещение в близката детска болница, когато ракетите са ударили.

"Родителите там ми казаха, че всички деца в болницата идват тук да играят. Ако се беше случило два часа по-късно, площадката щеше да е пълна с деца. Не знам къде са се прицелили или какво търсят тук. Те просто се опитват да плашат хората. Доколкото знам, не са нанасяли удари по военни обекти", казва той

Колкото и удивително да са доказателствата за разрушението обаче, беше колко бързо Киев се върна към нормалния живот след атаката.

В рамките на няколко часа и в рамките на 200 метра от мястото на нападението близо до университета, едно момче прави трикове със скейтборда си на цокъла на поставена в торби с пясък статуя пред операта, магазини и ресторанти отново отвориха врати, а в парка хората разхождаха кучетата си, пише кореспондентът на The Guardian Питър Бомонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
8
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Ну ребята, помогнете най-накрая на украинците с вазелин, че с тия оръжия ще ги боли повече!
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашкистан скоро няма да го има на картата. И предателите от Възраждане.
38
2
 
9
 
! Отговори
Ussr преди 1 година
Нещо много тихо на Запад.... тук там някоя декларацийка и толкова .... Няма гръмки обещания за погром и победа над ***. Зеленски не харесва това. Либералните медии и те тихички, даже някой от тях си позволяват откровено да определят, като отговор за бомбата на кримските мост... демек провокирано е от нещоЧудя се само, на баламурницете, които подскачат и искат да громят Русия, какво ще кажат след като Щатите продадат хоплите и се разберат с руснаците ....
37
0
 
10
 
! Отговори
До FCTP преди 1 година
Който насилствена смърт иска, от насилствена смърт умира.
36
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Украинци нямаше в Украйна до 1991,когато напуснаха СССР.. Всички говореха само на руски,а така се учеше и в училищата. Какво се случи,че се.развали тази така иначе приятна.бивша руска република.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слав Украйна. Долу рашките и копейката. Зелено, зелено, пари и човек, всичко в света ни е в зелено и това е ок.
34
12
 
7
 
! Отговори
345 преди 1 година
Ако това са му "високоточковите оръжия " на Путин , разбирам що рядко ги ползва.Украинците с една атака потопиха крайцера Москва с една атака порведиха моста (ако са те, щото е по вероятно да си са реснаците), а Русия пуска 100 скъпи ракети и цели с тях детски площадки, пешеходен мост и частни автомобили. Това е което могат руснаците - да уцелят град, по малки мишени са им трудни.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска да ги постави на колене просто да свалят терористичния режим
32
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейката има платени *** тук . Миришат на руско блато и на чорапи на възраждане. Ох как яко ще ги млатят скоро и във Варна, и в Москва.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази вечер вече е започнала атаката с Иранските дронове камикадзе. Киев вече е в пламаци!! Фоерверки за рождения ден на Владимир Путин!
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, чудя се как може хората, които подкрепят Украйна да не виждат какво всъщност се случва? Казаха им, че руснаците приключили с боеприпасите през март, казаха им, че Путин би умрял, че бил болен и така нататък. Добре де, мили хора, наистина ли толкова Ви промиха, че дори след днес все още продължавате да вярвате на това, което ви казват по новините? Казвам го съвсем приятелски и не се заяждам с никого от вас! Повярвяйте ми, сърцето ми е чисто :) Просто се чудя!
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как лъжат само, те са на колене от години, от както чичо Сам ги огъ3u и содомира
28
8
 
5
 
! Отговори
Вече по-голям..ям,ям преди 1 година
Ха ха ха хаааааа *** чакайте сега евтин европейски ток.Ще се греете на шнур0 на Зеленски.
27
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и възраждане да враговете на демокрацията днес. Ще бъдат измерени от историята и от нас. Възраждане за няколко месеца, скоро. Русия за няколко години, две, три.
26
6
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Не на колене, ами в отвъдното да ви постави! Изчадия нещастни - измъчихте и унищожите маса народ дълго преди да дойде Путин да ви брули..
25
6
 
9
 
! Отговори
До13 преди 1 година
До анонимен"а когато вашите мъже избиваха жени и деца в донбас, защо мълчахте и европа и америка се правеха на ударени?" Не ви ли омръзна да пеете тези пропагандни руски опорки. По официална РУСКА статистика за 2 години преди да започне войната на 24 февруари Донбас са загинали цифром и словом 12 (!!!) човека. Разбира се всеки живот е ценен, вне зависимости дали е руски или украински.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се предадете, съвсем скоро. Долу империята на злото сащ!
23
6
 
19
 
! Отговори
Забелязвам преди 1 година
Че когато укрите правят тези неща е героизъм, а иначе е тероризъм. Същото се отнася и за руснаците, за да е обективно. Факт е, че в момента никой не иска мир и накрая всички ще се наденат на 3СВ. Тогава ще е късно за каяне. Най зле са хората в Европа и в частност Бг. Бунаците пишещи тук, явно не разбират че утре нито ще са Ай Пи, нито собственици на апартаменти, а ще се се радват ако са спасили кожичката мизерна и дребнава краваропоклонна.
22
1
 
8
 
! Отговори
Еми… преди 1 година
щом е така, да превземат Москва, чак до Владивосток и готово, какво се бавят.
21
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така Украйна. Светът е с вас. Долу Путин и неговото протеже Костя копейката.