Лукашенко: Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла

Русия ясно е очертала своята позиция, заяви той
14 окт 2022 18:15, Нели Христова
60
Лукашенко: Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла
Снимка: БГНЕС

Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Най-важното е да не притискате събеседника си и дори опонента си в ъгъла. Така че не трябва да пресичате тези граници - тези червени линии, както казват руснаците. Не можеш да ги пресичаш", заяви Лукашенко в откъси от интервю за американския телевизионен канал NBC, публикувани от държавната информационна агенция на Беларус.

Поредица от поражения за руските войски в Украйна промениха хода на войната в полза на Киев. Това създаде опасения в Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия.

"Що се отнася до ядрените оръжия, всяко оръжие е оръжие, създадено за нещо", казва Лукашенко.

"Русия ясно е очертала своята позиция: Не дай си Боже, да има нападение на територията на Руската федерация; в такъв случай Русия може да използва всички видове оръжия, ако е необходимо."

Коментарите му подчертаха засиленото напрежение между Изтока и Запада.

Лукашенко отделно заяви, че е поставил Беларус в така нареченото състояние на повишена тревога за тероризъм. Той свърза този ход със съобщението си от понеделник, че е наредил на беларуските войски да се разположат заедно с руските сили близо до южната граница на Беларус с Украйна.

Беларус позволи на Русия да използва територията ѝ като база за инвазията ѝ в Украйна на 24 февруари.

Последните движения на беларуски войски предизвикаха безпокойство в Киев и на Запад, че Лукашенко може би е на път да включи армията си в подкрепа на военните усилия на Русия.

Политически анализатори твърдят, че това е непривлекателен вариант за него, но той може да не е в състояние да откаже, ако руският президент Владимир Путин поиска това, предаде Ройтерс.

Беларус е почти напълно зависим от Русия в политическо и икономическо отношение. Подкрепата на Путин помогна на Лукашенко да оцелее след масовите протести през 2020 г. Белоруският лидер брутално потуши демонстрациите, а всички водещи опозиционери бяха вкарани в затвора или принудени да избягат в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е коя държава ако е на мястото на Украйна няма да се съпротивлява! Всеки пази своето! Какво искат те! Дори и да я няма Украйна, Русия пак ще граничи с натовски държави! Съдба!
47
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ти си предател и пълна скръб,а народа на Беларус ще те прати в изгнание!!!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ги притиска, Зеленски сам ги притисна за кеф :)
45
1
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Белорус --не е ядрена сила и може да изяде яко дърво от НАТО , ако посегне на Украйна!
44
1
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Кой притиска Русия ,бе....ТЯ САМА СЕ НАТИКА В ЪГЪЛА ---СКОРО МОЖЕ САМА ДА СЕ НАТИКА И В *** НА БЕЛИТЕ МЕЧКИ У ЧУКОТКА....НАТАМ ОТИВА РАБОТАТА!
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не е притисната, а просто е наказана в ъгъла. Зеленски я наказа... Срам и позор за русняците.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще я притиснат, това нали е великата червена армия с ирански дронове. А тези дето се надъхват Беларус да се включи, представяте ли си какво унижение е Русия да иска помощ да воюва с Украйна
41
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скоро Беларус ще се включи активно в специалната военна операция. Е тогава Русия и Беларус ще завартят Украйна на хайдушко чеверме. Русия от югоизток Белсрус от северозапад..
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко много се е надъхал от Русия. Да ама Беларус не ядрена сила. Ако нахлуе в Украйна, както приятеля му Путин го подстрекава, НАТО и запада ще го смелят за дни.
39
9
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какъв позор за 140-милионната Русия щом в ъгъла я притиска 40-милионната Украйна!
38
14
 
9
 
! Отговори
Валякът идва преди 1 година
Когато към опълченците от Донбас се включи мобилизираната 300 хилядна руска армия всичко ще си дойде на мястото. Войната вече няма да е позиционна.
37
5
 
12
 
! Отговори
хаха преди 1 година
тоз пък катаджията на апаратно дишане утре махат путин и увисваш на въжето. Чак не давали да го снимат отзад, защото имало дупка , а нямала пълнеж. Такъв ти квеник е тоя.
36
5
 
13
 
! Отговори
На Лукашенко преди 1 година
Ще квичиш като прасе на трибунала след време.
35
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече е прецакана , освен икономическо джудже каквото беше сега е и политическо.
34
8
 
7
 
! Отговори
НАТО са художници преди 1 година
рисуват само с акварели! И то доста разводнени!
33
26
 
9
 
! Отговори
ВОВА чудо човек преди 1 година
Всички канали за комуникация на Украйна, досега милостиво пощадявани, ще бъдат блокирани ,а цялата страна за часове ще бъде доведена до пещерната епоха и изолирана напълно, с пълен контрол по небе, земя и море. Украйна ще бъде премахната от картата на света като национална държава, а в това което ще остане от нея след кампанията, най-вероятно държава с големината на Румъния без излаз на море, ще бъде инсталиран нов управленски елит ,който е по-благосклонен към Русия и по-малко склонен да си сътрудничи със САЩ.
32
25
 
12
 
! Отговори
Само Началото преди 1 година
Мобилизацията на 300,000 е само началото. Вече се знае, че има и поне още 150,000 подготвени за директен сблъсък. Отделно в четирите региона, които наскоро се присъединиха към Русия кипи мобилизация на стотици хиляди. Беларус разполага с армия от половин милион. Русия се подготвя за грандиозна операция, каквато светът не е виждал от Втората Световна Война насам.
31
23
 
12
 
! Отговори
Абсолютна победа на преди 1 година
Русия ще изпрати силен сигнал до всяка една нация в Европа, че войната не е опция в отношенията с Русия. Който излезе с меч срещу Русия бива елиминиран. Изправени пред красноречив пример за това в лицето на подчинена Украйна, и претърпели вътрешен политически катарзис, Европейските държави ще се принудят да изоставят политиката на монолог и безкрайни санкции, която очевидно води до задънена улица, и да седнат на масата за преговори за да водят конструктивен диалог.
30
17
 
9
 
! Отговори
Точно така преди 1 година
Степан Бандера понастоящем е дори национален герой в Украйна и има статуи, монументи, както и улици наречени на негово име. Тази порочна практика трябва да бъде прекратена.
29
6
 
16
 
! Отговори
Партайгеносе преди 1 година
Русожопите така са се ошашавили, че даже си вярват, въпреки, че знаят истината.