Експлозии в Киев, дронове камикадзе са ударили жилищни сгради

Тежки боеве се водят около два града в Донбас
Обновена: 17 окт 2022 08:32 | 17 окт 2022 08:25, Елка Василева
322
Експлозии в Киев, дронове камикадзе са ударили жилищни сгради
Снимка: архив, БГНЕС

Няколко експлозии се чуха тази сутрин в украинската столица, точно една седмица след руските удари по Киев, съобщиха журналисти на Франс прес.

Три последователни експлозии се чуха около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч. Сирените за въздушна тревога се включиха малко преди първата експлозия.

Още по темата

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради и на място вече има спасителни екипи.

Експлозиите са станали в централния Шевченски район на украинската столица. Шевченковски район е оживена част на Киев с много университети, студентски кафенета и ресторанти. Той пострада от няколко експлозии и миналия понеделник, когато Русия нареди извършването на най-голямата въздушна офанзива срещу украински градове, в отговор на взрив на мост, свързващ Русия с полуостров Крим.

Андрий Ермак – началник на президентската канцелария, каза, че днешните атаки са били извършени с т. нар. дронове самоубийци.

„Руснаците си мислят, че това ще им помогне, но подобни действия представляват просто техните конвулсии“, написа Ермак в „Телеграм“.

Миналия понеделник руски бомбардировки с мащаб, какъвто не беше регистриран от месеци, удариха Киев и други градове в Украйна, отнемайки живота на поне 19 души, а ранените бяха 105. На следващия ден Русия, която напоследък търпи многобройни военни неуспехи, продължи бомбардировките, но с по-малък мащаб, и порази намиращи се далеч от фронта енергийни съоръжения в Западна Украйна.

Ударите бяха нанесени в отговор на експлозия, която разруши частично руския мост в Крим, който е от голямо стратегическо значение, посочва АФП, цитирана от БТА.

Миналия петък руският президент Владимир Путин изрази задоволство от тази масирани удари и каза, че нови подобни бомбардировки по украински градове „за момента“ не са необходими.

Тежки боеве се водят около градовете Соледар и Бахмут, в Донбас, съобщи междувременно президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, съобщи Ройтерс.

"Ключовите горещи точки в Донбас са Соледар и Бахмут", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. "Там се водят много тежки битки".

Град Бахмут е следващата цел на руските въоръжени сили в бавното им настъпление през района на Донецк, след като превзеха ключовите индустриални градове Лисичанск и Северодонец през юни и юли. Соледар се намира точно на север от Бахмут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подли ***! Все на мирните граждани "отмъщават ". Ще им се върне всичко някой ден. "Руснак" ще стане *** дума.
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 260 - А ТЕЯ МАРОКАНСКИТЕ СКАКАЛЦИ ОТ АРАБИТЕ ДЕТО ПОЧЕРНИХА ЕВРОПА ОТКЪДЕ ИДАТ? - ПУТИН ЛИ Е ВИНОВЕН? - ПРЪДЛЬО.
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
258- ами летят си то и едно старичко СУ24 прати целия екипаж на ДОНАЛД КУК във психиатрията. нещо се покри и лодката. да не психяса и тенекето.
238
3
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Нека тия които подкрепят руснаците знаят,че заради тях територията ни се пълни с бежанци изхранвани от народните средства. А за нашия народ остава, милиони трайно безработни и емигрирали.
237
2
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Какво да им коментирам, те с действията си показват до къде са стигнали, добре,че ние сме далеч, айде руснаците няма смисъл да ги коментирам, но и Христос и Левски биха се съгласили с мен,че най-доброто за нас е САЩ да ни махнат визите.
236
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Летят едни руски СУ та, вярно, и падат като камикадзета, и това вярно, ама се чудя някога ще уцелят ли Украйна, или само по руски територии ще се свличат. Ейск.
235
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам украинската тв FREEDOM. Там казват че руската армия е нанесла 9 ракетни и 39 авиаудара по обекти. Нали не летяха руските самолети бе шебеци. 39 удара от самолети. КРАВАРСКОТО ПВО СЕ СКРИЛО ОТ СТРАХ ИЛИ Е ОТ КАРТОН И ЛЕПИЛО.
234
4
 
2
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Вярно е пълно с тролери на Копейката в сайтовете.
233
3
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
"-----И един мармот завива школад." Жилщни згради, дрън-дрън! Ударени са зградите на военно разузнаване и използваните от американските разузнавателни зентрали и американското командване. И още ! Значи русия претърпява загуби но някак си по неведомите пътища божии настъпва към Бахмут и Соледар. Брей какви чудеса стават на белият свят!
232
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СКОРО УКРИЯ ЩЕ БЪДЕ КУПЧИНА СГУРИЯ.
231
0
 
5
 
! Отговори
До До тя преди 1 година
По добре-ТИ ХОДИ ДА ПЛЕТЕШ !!! Когато родните турчеещи се българи , под предводителството на ДПС или друга по-радикална етническа партия (каквато неминуемо ще има в България в близко бъдеще) и с активната подкрепа на султан Ердоган решат да правият "българско" Косово на територията на Родопите, Странджа-Сакар и Делиормана,тогава НАТО и нас ли ще ни споходи и "ликвидира набързо"?Или тогава друга песен ще запееш?Освен ако не си от "малцинствата"-слепотата ти е чудовищна,а невежеството-безгранично!
230
6
 
3
 
! Отговори
До тя преди 1 година
По добре ходи да плетеш... Милошевич и сганта му я търпяха да чистят около 4г, преди НАТО да го споходи и ликвидира набързо. За разлика от Съюза, СФРЮ се разпадна с кланета! В Хърватска още чистят мините...
229
2
 
5
 
! Отговори
взвд преди 1 година
нацика като не може да свали дрона ракетата удря някой блок а дрона удря енергиен обект
228
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО ТАКА. МЛАТЕНЕ И КЛАТЕНЕ. СЛАВА РОССИЙ, СЛАВА.
227
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая сграда на снимката беше ударена на 10 октомври, там е било немкото консулство което е напуснало Киев през февруари.
226
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЯМ ТРАУР НА АМЕРИКАНОФИЛИТЕ И ТОВА Е САМО МАЛКО ТОВА КОЕТО АЗ ИСКАХ
225
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
224
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На юг в Херсонска област където вече действат първите западни системи ПВО днес от 30 шахида 29 са били унищожени. Скоро същото ще стане и в Киев.
223
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама тая сграда на снимката нещо хич не прилича на жилищна! Между другото, за сведение на така наречените " журналисти " това е сградата на укренерго ! И това говори достатъчно защо е ударина , там е диспечерският център.
222
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 242 Хубаво че си нарязахме руските недоракети, ама трябваше да нарежем и любимите самолети на руския галлош Радев, щото сега в Украйна Русия уж има самолети ама не смее да ги пусне на украинска териториял Много ми е любопитно как ще изкоментира тоя факт убиеца на българската авиация Радев който не даваше и дума да се продума да се купят натовски самолети щото Миг и Су били възможно най-добрите.