Експлозии в Киев, дронове камикадзе са ударили жилищни сгради

Тежки боеве се водят около два града в Донбас
Обновена: 17 окт 2022 08:32 | 17 окт 2022 08:25, Елка Василева
322
Експлозии в Киев, дронове камикадзе са ударили жилищни сгради
Снимка: архив, БГНЕС

Няколко експлозии се чуха тази сутрин в украинската столица, точно една седмица след руските удари по Киев, съобщиха журналисти на Франс прес.

Три последователни експлозии се чуха около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч. Сирените за въздушна тревога се включиха малко преди първата експлозия.

Още по темата

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради и на място вече има спасителни екипи.

Експлозиите са станали в централния Шевченски район на украинската столица. Шевченковски район е оживена част на Киев с много университети, студентски кафенета и ресторанти. Той пострада от няколко експлозии и миналия понеделник, когато Русия нареди извършването на най-голямата въздушна офанзива срещу украински градове, в отговор на взрив на мост, свързващ Русия с полуостров Крим.

Андрий Ермак – началник на президентската канцелария, каза, че днешните атаки са били извършени с т. нар. дронове самоубийци.

„Руснаците си мислят, че това ще им помогне, но подобни действия представляват просто техните конвулсии“, написа Ермак в „Телеграм“.

Миналия понеделник руски бомбардировки с мащаб, какъвто не беше регистриран от месеци, удариха Киев и други градове в Украйна, отнемайки живота на поне 19 души, а ранените бяха 105. На следващия ден Русия, която напоследък търпи многобройни военни неуспехи, продължи бомбардировките, но с по-малък мащаб, и порази намиращи се далеч от фронта енергийни съоръжения в Западна Украйна.

Ударите бяха нанесени в отговор на експлозия, която разруши частично руския мост в Крим, който е от голямо стратегическо значение, посочва АФП, цитирана от БТА.

Миналия петък руският президент Владимир Путин изрази задоволство от тази масирани удари и каза, че нови подобни бомбардировки по украински градове „за момента“ не са необходими.

Тежки боеве се водят около градовете Соледар и Бахмут, в Донбас, съобщи междувременно президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, съобщи Ройтерс.

"Ключовите горещи точки в Донбас са Соледар и Бахмут", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. "Там се водят много тежки битки".

Град Бахмут е следващата цел на руските въоръжени сили в бавното им настъпление през района на Донецк, след като превзеха ключовите индустриални градове Лисичанск и Северодонец през юни и юли. Соледар се намира точно на север от Бахмут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
9
 
2
 
! Отговори
Рассия пабеди преди 1 година
Вече са на подстъпите към Варшава. Ура друзя умирающий.
180
8
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
УДАРИ С ДРОНОВЕ ....и нито един убит!..ха,ха,хааа....ТИПИЧНО ОЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ ПРЕД ГЛАВНОТО КОМАНДВАНЕ И ПУТИН!
179
2
 
11
 
! Отговори
До Христо преди 1 година
Не знам на кой, колко е приноса, но ако англичаните не бяха взривили завода за тежка вода в Норвегия, сега цял свят щеше да говори немски! Начело с Путин.....
178
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До дядо йоцо гледа/211"приносът на СССР в победата над Германия е 1/3" 1. десанта в нормандия: срещу 3 немски дивизии, само едната с голям боен опит, едната без никакъв. 2. Сталинград: пленени 19 немски дивизии и още 3 на унгарци и румънжи ( и май италианци). Унищожените не се броят. Толкоз то за Д-дея дело 100% на холивуд.
177
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А президенстството и военното миностерство станаха ли кратери или още са си цели?
176
4
 
5
 
! Отговори
До Всички Русофили преди 1 година
Там където е Украинската "Мрия"... В небитието
175
8
 
6
 
! Отговори
Жалка руска диктатур преди 1 година
До Анонимен 215Ама пак не разбрах къде е корабля??? Потънал ли е или е в космоса??? Цигара ли е запалил капитана или извънземни са го отвлекли??
174
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Всички Русофили Я кажи ти да се порадваме и ние на неземната ви радост от това, че по време на война един кораб е бил потопен. Ами война е, но това все пак ще бъде записано в отчетността, когато се присъжда победата по точки в актива на Украинските фашисти.
173
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ отцепиха Косово без референдум дори и Великобритания така отцепи Фолклендските острови от Аргентина. Крим не е украински.
172
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе незнам, но на страницата на Украинското правителство пише, че са бомбардирани критически инфраструктури и сградата на УкрЕнерго. Никъде не се споменават жилищни сгради. Кой лъже сега? Пропагандата стигна до небивали висини.
171
8
 
7
 
! Отговори
До Всички Русофили преди 1 година
Aбе я кажете къде е корабля Масква???
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен207 Остави го жалкара. Те по цял ден дават как Киевчани не излизат от бомбоубежищата и метрото той написал поредната иди0тия. Това показва, че е иди0T а не центовчик на някое НПО или на украинските фашисти.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дронпвете камикадзета могат да носят всякакви глави ядрени отсечени...
168
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Достатъчно е да има товарносимост от минимум 40 килограма и ето ти една миниатюрна атомна бомба, равняваща се по мощност на половин ядрена бомба, като тая пусната над Хирошима. Миниатюризацията в технологиите не отминава и ядрените оръжия.
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагайте лайкове. Сорросоидите си слагат по няколко на веднъж.
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските закони са за Украйна.Така че по крптко.
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези дронове-камикадзе дали могат да носят и ядрени експлозиви.
164
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадеца вика дръжте крадеца слепеца пита опоннта си кьорав ли бил.
163
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Руския фашизъм Объркал си народа и народопсихологията на руснаците. Това важи за малките народи с един или няколко етноса, но не и за държави като САЩ, Русия или Китай с много хора и от много народности. Така че смени тази опорка и помни че във втората световна война Русия от всички етноси в тогавашното СССРе дава 27 млн. жертви и излиза победител. Даже и да не бяха помагали САЩ на Русия, тя със сто милиона жертви пак щеше да е побидетел, само дето другите евродържави щяха да бъдат затрити.
162
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мостът според украинските закони е незаконна постройка и трябва да бъде премахнат.