Експлозии в Киев, дронове камикадзе са ударили жилищни сгради

Тежки боеве се водят около два града в Донбас
Обновена: 17 окт 2022 08:32 | 17 окт 2022 08:25, Елка Василева
322
Експлозии в Киев, дронове камикадзе са ударили жилищни сгради
Снимка: архив, БГНЕС

Няколко експлозии се чуха тази сутрин в украинската столица, точно една седмица след руските удари по Киев, съобщиха журналисти на Франс прес.

Три последователни експлозии се чуха около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч. Сирените за въздушна тревога се включиха малко преди първата експлозия.

Още по темата

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради и на място вече има спасителни екипи.

Експлозиите са станали в централния Шевченски район на украинската столица. Шевченковски район е оживена част на Киев с много университети, студентски кафенета и ресторанти. Той пострада от няколко експлозии и миналия понеделник, когато Русия нареди извършването на най-голямата въздушна офанзива срещу украински градове, в отговор на взрив на мост, свързващ Русия с полуостров Крим.

Андрий Ермак – началник на президентската канцелария, каза, че днешните атаки са били извършени с т. нар. дронове самоубийци.

„Руснаците си мислят, че това ще им помогне, но подобни действия представляват просто техните конвулсии“, написа Ермак в „Телеграм“.

Миналия понеделник руски бомбардировки с мащаб, какъвто не беше регистриран от месеци, удариха Киев и други градове в Украйна, отнемайки живота на поне 19 души, а ранените бяха 105. На следващия ден Русия, която напоследък търпи многобройни военни неуспехи, продължи бомбардировките, но с по-малък мащаб, и порази намиращи се далеч от фронта енергийни съоръжения в Западна Украйна.

Ударите бяха нанесени в отговор на експлозия, която разруши частично руския мост в Крим, който е от голямо стратегическо значение, посочва АФП, цитирана от БТА.

Миналия петък руският президент Владимир Путин изрази задоволство от тази масирани удари и каза, че нови подобни бомбардировки по украински градове „за момента“ не са необходими.

Тежки боеве се водят около градовете Соледар и Бахмут, в Донбас, съобщи междувременно президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, съобщи Ройтерс.

"Ключовите горещи точки в Донбас са Соледар и Бахмут", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. "Там се водят много тежки битки".

Град Бахмут е следващата цел на руските въоръжени сили в бавното им настъпление през района на Донецк, след като превзеха ключовите индустриални градове Лисичанск и Северодонец през юни и юли. Соледар се намира точно на север от Бахмут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 242 Много лоши тия САЩ бе, русофилските кло3етни бърсалки едва намират ненавистни думи за да ги очернят. Но само едно е вярно за САЩ, много лошо бият когато ги ядосат такива смижурясани държавички като Русия, бият до посиняване. Затова Русия много да внимва в картинката че Кремъл от червен да не стане тъмно син.
220
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са гласували закон, че техни граждани няма да бъдат предавани в Хага... По техен пример Русия също... САЩ не ратифицират конвенцията за термобарични и касетъчни бомби, Русия по техен пример също, Украйна също... ние, българите нали сме много силни сме се подписали че няма да имаме... ракетите си нарязахме, упедавци ни навиват да си дадем всичкото останало оръжие даром и кой щи ни нагази от юг...
219
4
 
11
 
! Отговори
До СОРОСИТЕ преди 1 година
Кво става с контра настъплението на Зелята - нали беше тръгнал да превзема Москва ?
218
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРАЙНА НЯМА ДА ПОБЕДИ И В ДВАТА ВАРИАНТА, защото тя води тази война в своя вреда и за чужда полза, някой я ползва за маша. Какво като машата се стопи в огъня на войната, целта е постигната, да разчопли малко в Русия...народна поговорка - ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО...
217
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕСНИЦАТА Е ГОТОВА ДА НИ ОСТАВИ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР НА ТОК... ЕВАЛАРКАТАА ЕВТИНИЯ ТОК ОТ АЕЦ СЕ ИЗНАСЯ ЗА ТУРЦИЯ ВСЕ ЕДНО СМЕ ПОД ТУРСКАА ОКУПАЦИЯ...КАКТО ЗАПОРАЖКАТА АЕЦ Е ПОД РУСКА ОКУПАЦИЯ, АМА ТАМ ПРЕНАСОЧИХА ТОКА ОТ ЕДНА СЕДМИЦА А ТУКА Е ОТ ГОДИНИ... НАЛИ ДАПЪСЪТУ Е ВЕЛИКА ПАРТИЯ МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИИ
216
3
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Със сигурност Украйна няма да победи , Но звучи много хубаво.
215
20
 
27
 
! Отговори
Кольо Терориста преди 1 година
Украинците са окупатори и терористи - взривиха мирният кримски мост, убиха журналистка в Москва, и какво дирят в руските територии Донбас, Луганск и Запорожието а? И лицемерният запад подкрепя тия престъпни действия, ДОКОГА?
214
13
 
27
 
! Отговори
тя преди 1 година
Като чуя "европейски ценности " ми се дрйфа !
213
14
 
36
 
! Отговори
тя преди 1 година
Помните ли Милошевич ? Не се хареса на САЩ и му бомбардираха Белград , "демокрациите " мълчаха , ех тия лицемери ! Но Русия не е Сърбия !
212
16
 
22
 
! Отговори
тя преди 1 година
Донбас е руски , какво искат укрите ?!
211
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно. Бягайки от лятящите мотопедчета,укрите говорят на руски в Киев?! Странен факт , нас бТВ и нова друго ни говорят...?
210
12
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
до 254 АЛОУ ГЪБИТЕ никнат/растат/ когато дойде дъжд от изток и това е единственото хубаво нещо дошло от изток
209
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ви става бе хора, сякаш сме седнали на седянка и си хвалим мозъците, кой бил умен и мислел добре, кой бил комунист и бил за претопяване, друг актьорче, трети фашист, пети ставал само да гледа телета, малко били бомбите, свършили бомбите, сифилистичен лидер, избити деца, нечии деца избили деца, а накрая за собствена възхвала, аз съм най умният, а другите са ***. Стига, стига, стига!!!
208
7
 
14
 
! Отговори
М? преди 1 година
Ко стана, фашаги?! Марки печатате ли?
207
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ ПВОто? - ДЕКА СЕ Е СКРИЛО ОТ СТРАХ. СИГУРНО КАРТОН И ЛЕПИЛО.
206
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даваха едно видео руснаците, не само със ракети а и самолети летяха и бомбеха. А прехваленото ПВО беше занемяло.
205
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЕЛЕНИЯ не се е ли обесил още?
204
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
255-НАПРАВИХА ПОКАЗНО ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ СТИГНАТ ДО КИЕВ АКО ИМ ПОТРЯБВА. А КИЕВ НЕ ИМ ТРЯБВА. ТОВА КОЕТО ИМ ТРЯБВАШЕ СИ ГО ВЗЕХА. МОЖЕ И ОЩЕ МАЛКО, АМА ПОЛЕКА.
203
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А КИЕВ И ОЩЕ НЯКОЛКО ГРАДА ГОРЯТ. ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО СТАНАТ НА ПЕПЕЛ.
202
14
 
26
 
! Отговори
Хага чака преди 1 година
загубилите войната..Илюзията, че Украйна може да победи е последната утеха на изпадналите евроатлантици