Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия

Извънредна среща на Г-7 заради експлозиите в Полша
Обновена: 16 ное 2022 07:09 | 16 ное 2022 06:05, Елка Василева
198
Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия
Снимка: БГНЕС

Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при който загинаха двама души в Полша, но първоначалната информация сочи, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Байдън говори, след като световните лидери, които участват в срещата на Г-20 в Бали (Индонезия) проведоха извънредна среща заради смъртоносните експлозии в Полша, за които Украйна и полските власти заявиха, че са причинени от произведени в Русия ракети.

Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза: "Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, но ще видим".

САЩ и страните от НАТО ще проведат пълно разследване, преди да предприемат действия, каза Байдън.

Срещата беше свикана от президента на САЩ, след като двама души бяха убити при експлозия в село в Източна Полша, близо до границата с Украйна.

На срещата присъстваха лидерите на САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Япония, Испания, Италия, Франция и Обединеното кралство. Всички, с изключение на Япония, са страни членки на НАТО, както и Полша.

Ако Русия бъде посочена като виновник за взрива, може да се задейства принципът на НАТО за колективна отбрана, известен като член 5, според който нападение срещу един от членовете на западния алианс се счита за нападение срещу всички. Това би дало начало на обсъждането на потенциален военен отговор, отбелязва Ройтерс.

Полша заяви, че проверява дали е необходимо да поиска консултации съгласно член 4 от учредителния договор на НАТО, който позволява на членовете да повдигат за обсъждане в Северноатлантическия съвет всякакви въпроси, които будят загриженост, особено по отношение на сигурността.

Полша привика посланика на Русия във Варшава за обяснение, след като Москва отрече да е отговорна за инцидента в полското село.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се задейства чл.5 не ми се мисли...
59
3
 
13
 
! Отговори
кристина преди 1 година
мдаа.. не им изнася ракетата да е от Русия..нито от Украйна.. тогава какво? ще водят разследване 15 години до изясняване и забравяне на случилото се.. наш Гешев ги знае по добре от всеки тия разследвания, опитен и доверен ..
58
9
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Ракетата е произведена в Русия но е с българско електронно управление, разбирай - тя е без управление.
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е още зелен като цъфне ще стане Цветански.
56
1
 
9
 
! Отговори
. преди 1 година
Не е разбира се. Нещата стават сериозни и да е, ще каже, че не е. Ама може да е от състоянието му. Нека не се връзваме на псведо президента.
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 77.Китаеца мълчи.Тая ракета може да е дошла от всякъде.От Китай от Корея че даже от Космоса.Летяла е доста и странно целта е била трактор с фермери.
54
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, НАТО сканира района денонощно и няма да знаят на кой е ракетата. Зеленски пак с неговите опити да вкара НАТО открито в конфликта. Ако бе руска, американците отдавна да бяха направили десанти в Полша, Чехия и Румъния. Това , че ракетите са руско производство не е доказателство, че са изстреляни от Русия.
53
2
 
6
 
! Отговори
На талпа преди 1 година
А китаца какво казва по въпроса?
52
3
 
27
 
! Отговори
:) преди 1 година
Въпросът е, ако ракетата е от Украйна ще има ли чл.5 или няма да има ? Ако няма, ясно ще се види колко е въздух под налягане НАТО..
51
4
 
9
 
! Отговори
според Зеленски преди 1 година
Ами, те сами обстрелват себе си!
50
0
 
2
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До само питам: СПИНКАТ, СПИНКАТ!
49
1
 
4
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Къде са патриотните?
48
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви членове няма никога да задействат.Страх ги е от руските Сармати и Посейдони.Байдън е умен знае че мечката не трябва да се дразни.
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам руснаците да са си хабили ракетите за някакви селяни, дори ремаркето е цяло няма начин това да е изстреляно от руснаците. Ако беше някоя дефектирала ракета щеше да е цяла, имаше такава цяла неизбухнала забита в асфалта в Украйна. Но като си помисля избухнала ракета и до нея обърнато ремарке ме избива на смях. Какво е това непробиваемо ремарке, не е сериозно. Изглежда на нагласена работа.
46
4
 
17
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
За да има мир Зеленски във Сибир!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най вероятно отговорността ще я поме Ким Севернокорейски.На него не му пука и редовно изтрелва ракети.Другият вариянт е ракетата да е с извънземен произход затова още се чудят каква е.
44
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците виждат, че запада почва да иска мирни преговори с Русия и сега се чудят как да въвлвкат Нато във войната
43
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и американците вече почват да мислят за мир, само нашите военолюбци са се изтъпанчили от сутринта по телевизиите да дрънкат пропаганда
42
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако са руски ракетите ЗАЩО не се задейства прословутият чл 5....?Или НАТО само плямпа и са въздух под налягане...?!??!!!!! А ако ракетите са украински има пак повод за чл 5-- ще нападнат ли Украйна ...???.... или пак ще са въздухари????
41
0
 
19
 
! Отговори
Можеможе преди 1 година
От ракета е. Изстреляна от Северна Корея. Лично от Ким.