Полша: Няма конкретни доказателства кой е изстрелял ракетата

Най-вероятно е била руско производство, все още се разследва
16 ное 2022 07:14, Елка Василева
57
Полша: Няма конкретни доказателства кой е изстрелял ракетата
Снимка: архив, БГНЕС

Полша не разполага с убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, която предизвика експлозия в село близо до границата с Украйна, заяви пред журналисти президентът на Полша Анджей Дуда, цитиран от агенция Ройтерс. Дуда добави, че Полша остава спокойна пред лицето на това, което той определи като "еднократен" инцидент.

Още по темата
Двама души загинаха при експлозията в село Пшеводув, на около 6 км от границата с Украйна, съобщи полската противопожарна служба. Според полски медии ракетният удар е поразил съоръжение за сушене на зърно.

"В момента не разполагаме с убедителни доказателства кой е изстрелял тази ракета... най-вероятно е била руско производство, но всичко това все още се разследва“, каза Анджей Дуда пред журналисти.

По-рано полското външно министерство заяви, че ракета руско производство е паднала в селото.

Президентът каза, че е много вероятно Полша да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО.

"Нашият посланик ще присъства на срещата на Северноатлантическия съвет утре в 10 ч. в централата на НАТО ... много вероятно е посланикът да поиска активиране на чл. 4, или съюзнически консултации", каза полският президент.

Преди тези изявления на Дуда министър-председателят Матеуш Моравецки каза, че Полша ще засили наблюдението на въздушното си пространство след инцидента.

"Решихме да повишим бойната готовност на избрани части на полските въоръжени сили, с особен акцент върху наблюдението на въздушното пространство", каза Моравецки.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пане Моравецки, нали разбираш, че ако е руска ракета тя няма да бъдее една , а десетина броя и те ще разрушат не селото, а Варшава. А може и с обеднен уран да са заредени.
44
8
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 44 - ами ПВО-то на Европа се разсея малко, след като миналия месец прехвалените руски Су-та се скъсаха да падат при "тренировачни" полети на главите на нещастните руснаци! Нормално, нали? Може пък да е решило, че руската авиация си е самодостатъчна!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 Абе май видяхме как ПВО на НАТО не става за нищо. Защото тази ракета можеше наистина да е изстреляна от руснаците по някаква цел в Полша, например товар с натовско оръжие за Украйна. И тогава? Бум.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси ракетата невидима, никой не знае от къде е дошла. Няма траектория на полета, няма спътници, нищо.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има серийни номера и отличителни знаци, както балистична експертиза, не се прави на луд. Ракетата не се изпарява при попадение.
40
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пореден път се оказа,че руското оръжие за нищо не става.
39
2
 
6
 
! Отговори
Снимката с ремаркето преди 1 година
То си личи ако се вгледате че удара е кинетичен - няма експлозия. Иначе Ремаркето да се търси още!
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички видяхие как ПВО/то на Украйна свали трактор в Полша. Сега, вместо да си кажем тстината, гледаме как евро и натовските пудели чупят пръсти и дават витиевати обяснения. Стават за сиях.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така няма доказателства? Вчера как имаше? Нали не се опитват да кажат, че искат обявяване на влизане в действие на чл.5 и война с Русия на базата на някакви несигурни доказателства?! Поляците какви ги вършат? И с кой акъл вярват на Зеленски? И ако вярват на Зеленски, това означава ли че вярват че руска ракета може да лети 800 км без никой да я види и прихване? Какво ни казват с това? Че Русия е могъща а НАТО не става за нищо? Или че Украйна е лъжлива и иска да вкара всички ни във война?
36
1
 
21
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 година
Вече има доказателства. Оказа се Украйнска зенитна ракета....
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подвиха лпашка. Така е най-добре за всички.
34
1
 
12
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
м даааааа, пановете по т пи и от гаргите в двора.... а аз си мислех, че на ракетата се слага визитка за обратна връзка и рекламация.... само не съм сигурен, полското народонаселение дали ще е възторжено при следващия многомилиарден транш за укрите в съчетание със зимните сметки ... за българите знам че не им пука, щом на козяк няма викове и крясъци
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбирате ли защо Украйна иска руско оръжие а не натовско? Защото може да стреля безотговорно дори по свои обекти и винаги да обвинява Русия за това.
32
25
 
4
 
! Отговори
Анатема преди 1 година
Антихристът Путин девети месец пали граби православни земи.Да гори в Гейената ВоВеки!Анатема!
31
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТОООО! Време е да се атакува! Веднага! С пълна сила!
30
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ако искаше да удари Полша, нямаше да е с една ракетка в някакво си село.
29
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ко прайм ся, кат стана ясно че укритата са стреляли по поляците? За кой ще викаме? За укритата или за поляците? Хахаха.
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във безсилието си зеленото наркоманче прибягва до провокации, подплатени от фащ. oсрайна трябва да се срине до основи и да изчезне от картата на земята
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На територията на Полша са паднали остарели украински ракети от С-300. По правило, за да свалите една крилата ракета, трябва да изстреляте две ракети от С-300. И точно тук паднаха две ракети. Тези ракети са много стари, максималният срок на съхранение на снарядите С-300 е 15 години, въпреки че обикновено те се съхраняват 10 години. Срокът се удължава само след проверка на изправността на ракетите. Това може да направи само производителят. Бандеровците са стреляли по крилата ракета с неизправни, стари ракети С 300, те са пропуснали целта и са тръгнали в грешната посока, а след това са се призем
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Версия А - Русия е ударила селото. Следователно ракетата напълно необезпокоявано е изминала над 800км във въздушното пространство на НАТО демек - ПВО-то на НАТО не става за нищо; Версия Б - Ракетата пада от Украйна - ПВО-то на НАТО не става за нищо + ракетите на НАТО не стават за нищо. Евроатлантиците да си изберат версия преди да пратят по още 1 заплата за украинците.