Милиони в TikTok са гледали клипове с насилие от войниците на "Вагнер"

Видеа призовават за насилие над украинци
Обновена: 2 дек 2022 18:40 | 2 дек 2022 18:40, Нели Христова
72
Милиони в TikTok са гледали клипове с насилие от войниците на "Вагнер"
Снимка: Twitter

В TikTok се разпространяват десетки видеоклипове, които възхваляват насилието от страна на руската група наемници "Вагнер". Кратките клипове са гледани повече от милиард пъти, според нов доклад.

"Вагнер" е изпратил голям брой наемници в Украйна.

Базираната в САЩ NewsGuard, която се фокусира върху онлайн дезинформацията, казва, че някои от видеоклиповете изглежда показват екзекуцията на бивш руски наемник.

TikTok заяви, че ще действа срещу всяко съдържание, което нарушава неговите правила.

NewsGuard заяви, че е идентифицирал 160 видеоклипа в платформата за кратки видеоклипове, които "намекват, показват или прославят актове на насилие" от групата наемници, основана от Евгений Пригожин, близък съюзник на президента Владимир Путин.

Четиринадесет от тези видеоклипове показват пълни или частични кадри от очевидното убийство на бившия руски наемник Евгений Нужин.

Анализатори казаха, че един видеоклип от убийството е гледан най-малко 900 000 пъти, преди да бъде свален. TikTok е собственост на базираната в Китай фирма ByteDance.

Нужин е излежавал присъда за убийство, но описва как е бил вербуван от "Вагнер", а след това е бил заловен от украинската армия. Той призна пред украински журналисти, че е сменил страната доброволно и осъди наемническата група.

Смята се, че след това той е станал част от размяна на затворници и след дни ужасяващо видео, включващо ковашки чук, е публикувано в канал, свързан с "Вагнер", в приложението за съобщения Telegram.

NewsGuard установи, че алгоритъмът на TikTok изглежда тласка потребителите към насилствено съдържание на Wagner Group.

Когато анализатор потърси термина "Вагнер", лентата за търсене на TikTok предлага търсения за "екзекуция на "Вагнер" и "чук на "Вагнер". Същото търсене на руски доведе до предложенията "ЧВК Вагнер", "Вагнер чук" и "Вагнер оркестър". "Вагнер" нарича бойците си "музиканти".

NewsGuard също установи, че в TikTok могат да бъдат намерени видеоклипове, показващи друго убийство от бойците на "Вагнер" включващо дезертьор от армията в Сирия през 2017 г.. Те също са достигнали до милиони потребители.

Групата за онлайн анализ заяви, че е идентифицирала и други видеоклипове в платформата, които насърчават насилие срещу украинци, включително призиви за убийство на украинци, твърдейки, че са "нацисти".

В отговор на доклада, говорител на TikTok каза, че "няма място за насаждащо омраза или насилие съдържание в нашата платформа". Много от видеоклиповете, идентифицирани от NewsGuard, вече не бяха достъпни на платформата до четвъртък.

"Нашите Правила на общността ясно очертават, че не позволяваме на хората да използват нашата платформа, за да заплашват или подбуждат към насилие, или да споделят атаки или клевети въз основа на националността на хората или други защитени характеристики. Ще предприемем действия спрямо съдържание, за което се установи, че нарушава тези правила",заявиха от TikTok.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
ДумкайСеВГърба преди 1 година
Мар за раша и рашиските поддръжници. Има клипове на измъчвани цивилни, руските *** не са хора
49
0
 
1
 
! Отговори
Djudas преди 1 година
ЗНАЧИ В YouTube МОЖЕ ДА ГЛЕДАМЕ НАСИЛИЕ НА УКРИ А В ТИКТОК НЕ МОЖЕ ОБРАТНОТО ??? БРЕЕЕЙЙ СТРАННА РАБОТА
48
1
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Какъвто вожда, такива и последователите! Какъв Вагнер! Путинисти са тези!
47
0
 
0
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Много гледали клиповете, но били изтрити. Като лъжите поне напишете, че статията е за умственно ограничени русофоби.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много повече са клиповете на така обгрижваните фашистки укрита. Но тях никой не ги цензорира и не споменава
45
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Каквото почукало това отговорило.
44
0
 
1
 
! Отговори
Сумрак преди 1 година
Щото няма клипове където украинските войски кастрират войници или как бесят руснаци (цивилно население) личи какви *** сте.
43
1
 
0
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
А руските *** постоянно ревът за наемници в Украйна, само , че украинските не са садисти и психопати като руснаците. Гледах клип, тези същите как размазват с чукове в Сирия човек противник на асад.
42
0
 
2
 
! Отговори
Байгънсан преди 1 година
Всеки може да си направи клип С каквито военни дрехи се поиска и може и да се прави всичко от сегашно време както знаем е украинските провокации няма да спрат както с буча и с много други места които те правят Има в интернет как наемници на украйна които после са напуснали тяхната територия и разказват какво правят украинските войници и азовците с руските войници ама нали това никой не иска да знае и да пише затова защото всички са паднали на колене пред американците им *** сладоледа
41
0
 
2
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Интересно е какви са морските пехотинци на САЩ,които с булдозери заравяха в пясъка цели армии от живи хора в пясъка.С две думи искам да споделя:Това насилие като действие и след това като забавление е най голямото унижение на човечеството.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер са убийци, финансирани от руската терористична държава.
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Класическа терористична организация са вагнер.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава за Вагнер,утре ги каня тук в БГ и ще им посочвам кой да убият !Ще ми лежите в краката *** балкланска защото аз с руснаците ще ви смачкам сороссоидната фаца с един удар !
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това всичкото се прави под звуците на симфония на Вагнер.
36
0
 
1
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Пак измишльотини.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемери ,нещо за укронацистите ще споменете ли ...
34
0
 
0
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
*** тъпата пропаганда! Слава на Русия мамка ви!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УУУУФФФФФ ПИСНА МИ ОТ ИЗУМИТЕЛНО ЕВТИНАТА И ДОЛНОПРОБНА ПРОПАГАНДА! А КОЛКО СА ГЛЕДАЛИ КАК УКРОФАШОИДИТЕ ГЪРМЯХА В КРАКАТА НА ВОЕНОПЛЕННИЦИ?
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хората обичат насилието, когато е с друг... :(
31
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Я обясни какво разбираш под русофилство? Стихийното русофилство от времето на Освобождението? Сметкаджийското русофилство на ненавиждащия Русия Фердинанд? Съветофилството от периода след Октомврийската революция? Властващото съветофилство от '44 до '89? Маргинализираното русофилство на пребоядисаните, които не успяха да се уредят в новата власт след '89? Хигиенното русофилство на част от бг интелигенцията след 10-ти? Православното русофилство на вярващите? Всички тези групи са крайно различни.