Тежки боеве се водят в Бахмут и Авдеевка, засилват се сраженията в Запорожка област

Украинският военен министър отхвърли твърдения за купуване на продоволствия за армията на силно завишени цени
24 яну 2023 07:00, Елка Василева
290
Тежки боеве се водят в Бахмут и Авдеевка, засилват се сраженията в Запорожка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве около градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, предаде ДПА, като се позова на съобщение на украинския генерален щаб в Киев.

Още по темата
Според съобщението руските атаки са били отблъснати с големи загуби.

Като част от усилията си да превземе цялата Донецка област, руската армия атакува, "без да се съобразява със собствените си загуби", се казва в съобщението.

Няма потвърждение от независим източник на тази информация, отбелязва ДПА.

Междувременно руските военни съобщават за засилване на боевете в централната Запорожка област.

След настъплението на руски части през последните дни се наблюдава прегрупиране и препозициониране на части от украинска страна, предаде ТАСС.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА.

"Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във "Фейсбук".

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.

Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени, с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

"Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой", посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников.  По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.
(БТА, Светослав Танчев, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
1
 
! Отговори
Благодаря преди 1 година
На 208 за изчерпателни и ясен отговор за границите. Разбрах.Отговорът ме удовлетворява. Благодаря
183
6
 
1
 
! Отговори
Да щракаш минуси преди 1 година
Е най лесно когато не знаеш какво да отговориш е да слагаш минуси. Обясни на мен невежи европеец как е то с вашата Българската история? От 1250 махнеш поне 800 и останат грубо 450 и раздели 450 на 3=150 год по нова държава така ли?? :)
182
0
 
8
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До До 203: Границите на България са такива, каквито са. Не търсим начин да ги променяме, и (надяваме се) нашите съседи също. Можели са да бъдат и други, но това вече е в историята.
181
1
 
7
 
! Отговори
До 203 преди 1 година
Стига глупост.... Защо лупости-??? Ами Западните покрайнини и Одрин как е редно-на кого да са?? Че нещо не разбирам и за това питам да ми се обясни като на невеж европеец:)
180
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затворническата армия се бие с артилерия и ракети и дронове. Не струва да се хаби жива сила. Влезли в селото, в кръчмата, ще се похвалят по телефоните - и бум. Нека се съберат на едно място.
179
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До по долу... Такаа де-ти като Българин, знаещ историята си:), отговори на мен-пр остия европеец:) да смятам ли не мога:) А футбола-Само Христо Стоичков:)))
178
5
 
22
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Щом от Киев казват, че се водят тежки сражения значи вече са ги загубили.
177
2
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До До196: Е, от това "Не е ли редно пак да е" за Северна Бг, стана ясно, че нито си българин, нито знаеш българската история. Пиши за нещо друго, например за футбол. От това всички разбират,
176
7
 
4
 
! Отговори
До196 преди 1 година
... Къде сравняваш България с Украйна... Не не сравнявам. Чудя се само за това което казваш че България е създадена през 681г но се питам това сега коя по ред от всички белгарии е понеже от да кажем 1250 год история като махнеш 500 Османско+300 Греко и после още колко комунизъм, то остават приблизително 500.За 500 год. колко България???? А и Северна Бг до онзи ден беше румънска. Не е ли редно пак да е? Само питам:)
175
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Джавкобог да ги прости джавелините, вече никой не ги споменува - дет се вика или добро или нищо!
174
7
 
1
 
! Отговори
Джавелините преди 1 година
несъмнено са ефективни..Ей на супер дупер хеликоптера оня ден с такава го свалиха..
173
4
 
8
 
! Отговори
До 197 преди 1 година
В много европейски държави Османската империя е наричана Отоманска, а неофициално е била наричана турска.
172
4
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
До Анонимен 195няма такова нещо като Турска империя .... къде го прочете ?
171
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 195.Къде сравняваш Украйна с България..България е основана 681г Украйна като държава съществува от 1991г.Защо преди това не е имало Украйна ми,заради тия препирни,които бяха 2014г
170
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом няма Украйна, защото някога било еди си кво то значи че и България не трябва да я има. Нали до 1878 год е било турска империя 500 год, преди това 300 греко, а последно е имало княжество България и източна Румелия. Сега какво е - провинциална евроазииска колония ли. Ако е така значи и Украйна може да я няма. :)))
169
5
 
16
 
! Отговори
Системата преди 1 година
Печатницата печата пари, пък наивника ги взема на заем и после ги връща цял животс труда си. Украинците и те ще си ги въръщат парите и ще се изгърбят от работа. И тука сме така. Кой с ипотека, кой бизнес кредит.
168
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щерю - Някой си я купи Украйна евтино. То и на Русия могат да дадът заеми. Нещо икономиката им в Русия това онова, санкции друго. Заеми ли трябват?
167
5
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Ще набутат Украйна с непосилни кредити и заеми. И като стане ясно, че не може да ги връща, ще плати със земя - и хоп, земя за Израел-2. Чуден план на ционистите...
166
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яйца на килограм.....ще ги ползват като гранати срещу руснаците хахахахахах
165
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 186 Подозренията даже бяха неоснователни! Застреляха го защото искаше мир с Москва, не искаше братоубийствена война и го убиха за назидание на всички които мислят като него. Никакъв шпионаж не е вършил.