Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц

Това е поради агресията срещу свободна и независима Украйна
26 яну 2023 08:40, Елка Василева
185
Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц
Снимка: архив, БГНЕС

Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" от Червената армия заради руската агресия срещу Украйна, съобщи музеят в Аушвиц, цитиран от Франс прес.

Поради агресията срещу свободна и независима Украйна представители на Русия не бяха поканени да участват в тазгодишното честване на годишнината от освобождаването на Аушвиц, заяви пред АФП говорителят на музея Пьотр Савицки.

Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, като неин представител е произнасял реч на основната церемония.

Според директора на музея Пьотр Чивински е било очевидно, че той не би могъл да "подпише писмо с покана до руския посланик" в контекста на конфликта.

„Надявам се това да се промени в бъдеще, но ни предстои да извървим дълъг път /.../. На Русия ще й трябва извънредно много време и много дълбок самоанализ след този конфликт, за да се върне в обществото на цивилизования свят", заяви той, цитиран от агенция ПАП.

В деня на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари музеят нарече руското нападение "варварски акт". "Съдник на този варварски акт ще бъде историята, а на неговите извършители, да се надяваме - Международният наказателен съд", заявиха в Туитър от музея.

Изграден в окупирана Полша, "Аушвиц-Биркенау" е символ на геноцида, извършен от нацистка Германия, над шест милиона европейски евреи, един милион от които умират в лагера между 1940 и 1945 г., и над 100 000 души, които не са евреи.

Лагерът, в който загиват също около 80 000 поляци, 25 000 роми и 20 000 съветски войници, е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г., припомня АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма държави, а режими на управление. Днес един мракобесен и кървав такъв е този в Кремъл. Цинизъм е това чудовище на 21 век да има място на този мемориал
133
0
 
1
 
! Отговори
bellingcat преди 1 година
ха ха ха споко кравари 20 години дрънкаха оръжия в Виетнам и какво нищо всичко отдавна е забравено така и с Украйна ще стане въпрос на време
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните фашисти са руснаците. Другите са сърбите. Доказаха го с Войната която запалиха в разпадаща се Югославия и с нападението над Украйна.
131
8
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Правилно решение.Навремето СССР унищожи фашизма, днешна Русия го възроди.
130
18
 
3
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Бре големи освободители ,добре че англоамериканците откриха други фронтове в Италия ,Нормандия ,Африка Хитлер разпиля армийте си ,штяха да ядът дървото иначе съветските другари,ами кой срина Хамбург Кюлн, Бремен,да не би съветската авиация,същите некадърници като сега са постигат успехи само на юруш но с големи жертви
129
2
 
14
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Че коя страна първо освободи Полша и унищожи конц.лагерите.А да ФАЩ Франция и Англия.Долни ***.
128
1
 
22
 
! Отговори
Хайли Лайкли преди 1 година
|Това е поради агресията срещу свободна и независима Украйна|Това колкото и пъти да го повторите, няма да стане истина.
127
26
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
правилно.. Пусия е фашистка държава.
126
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Концлагера е тук и сега отнеха ми достъпа.
125
5
 
12
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Русия си е виновна! Защо и трябваше да затваря концлагерите! Сега нямаше да има евреина зельо, Сорос а и сополани прасе!
124
2
 
30
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Ако не беше червената армия още щеше да работи Аушсвиц,Собибор,Треблинка
123
2
 
25
 
! Отговори
Естествено преди 1 година
Няма как да поканят Русия. Ще се отслужва панихида за загиналите фашисти от внуците им. Разни Шолцове, Швабстери и всякаква друга фашистка изметтт.
122
2
 
23
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Шляхтичите определено са неблагодарно племе. Много удобно забравят, че смотаната им държава още я има на картата благодарение единствено на Йосиф Джугашливи. Ако не е бил той, днес щяха да шпрехат дойч и да реват "Zieg Heil"!
121
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужна покана! Путин в лицето на Русия си построи собствен Аушвиц
120
5
 
28
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Освободен от Червената армия,армия,създадена и ръководена от комунисти с две цели да защитава и освобождава угнетените хора.Тя изпълнява своите задължения и спасява света.Слава и почит на Червената Армия!!!
119
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами освен , да направят паметник на Хитлер , за ''заслугите'' му.
118
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато не се ли излага , баш сега , с това честване ?
117
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 113 Малко история. . . . . . . , . . Глупостите написани от теб не заслужават и цитиране, но малко история би трябвало да се прекръсти на без история, защото си необразован в комбинация на функционален ***!
116
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Германия , самопокани ли сЪ ?
115
2
 
25
 
! Отговори
Да питам? преди 1 година
Нацистите от азов украйна поканени ли са?Поне качествено да се оскверни паметта на загиналите