Още обиски в Украйна, дори и на мъжа, направил Зеленски известен

Борбата с корупцията е важна за членството на Киев в ЕС
3 фев 2023 21:06, Нели Христова
96
Още обиски в Украйна, дори и на мъжа, направил Зеленски известен
Снимка: БГНЕС

Репресиите на Владимир Зеленски срещу корупцията продължават. Жена, ръководеща киевската данъчна служба, беше обвинена в масивна измама, след като властите нахлуха в един от четирите й дома, а редица национални служители бяха принудени да напуснат длъжността.

Резиденцията на бизнесмена Игор Коломойски, бивш политически съюзник на президента на Украйна, също беше обискирана като част от разследване на предполагаемо укриване на мита, свързано с украинския производител на петрол Ukrnafta и рафинерията Ukrtatnafta.

Медийната империя, собственост на Коломойски, който вече попада под санкциите на САЩ за предполагаемото му участие в "значителна корупци", помогна за популяризирането на Зеленски като артист, а след това подкрепи политическата му кариера. Коломойски отрече каквото и да е нарушение.

Васил Малюк, ръководителят на службата за сигурност на СБУ на страната, каза, че в сряда са извършени "десетки" действия, насочени към "корумпирани служители, руски агенти и тези, които подкопават сигурността на нацията".

"Не планираме да спираме", каза той в изявление в Telegram. "Всеки престъпник, който има дързостта да навреди на Украйна, особено в условията на война, трябва ясно да разбере, че ще му сложим белезници."

Развитието на събитията дойде, докато президентът на Украйна се подготвя за среща на върха на ЕС в петък в Киев, за да обсъди потенциалното присъединяване на страната към блока от 27 държави-членки.

Според изтекъл проект на изявление, ЕС ще насърчи Украйна да изпълни изискванията на Европейската комисия – които включват справяне с корупцията – за да позволи започване на преговори за членство. "ЕС ще вземе решение за по-нататъшни стъпки, след като всички условия, посочени в становището на Комисията, бъдат напълно изпълнени", се очаква да се каже от блока.

Редица украински служители бяха принудени да подадат оставки миналата седмица на фона на обвинения в корупция, тъй като Зеленски обеща, че практиките, които са били широко разпространени преди войната в Украйна, няма да бъдат допуснати да продължат.

Репресиите бяха в разгара си в сряда. Украинското държавно бюро за разследване (SBI) заяви в изявление, че изпълняващият длъжността ръководител на данъчната инспекция на Киев, чието име не е назовано, е злоупотребила с "властта и служебното си положение" заедно с други членове на органа.

По време на обиск в дома на жената следователите откриха 158 000 долара, 530 000 украински гривни, 2200 евро в брой и набор от скъпи бижута, дизайнерски дрехи и златни луксозни часовници. SBI публикува снимки на това, което описва като улавяне.

Разследващите твърдят, че начинът на живот на жената не отговаря на декларираните й доходи като шеф на главната данъчна служба в столицата. Твърди се, че тя притежава три апартамента в града на обща стойност 1 милион долара , къща близо до Киев на стойност около 200 000 долара и две коли заедно на стойност около 150 000 долара.

Установено е също, че шофьорът й има кола за 100 000 долара, регистрирана на негово име, въпреки че "доходът на мъжа през последните години не е бил повече от 8 000 долара“, твърди SBI.

Разследващите твърдят, че жената е използвала позицията си, за да намали данъчните сметки на някои лица и компании. SBI каза в изявление: "Общата сума на установените необосновани активи на длъжностното лице е около 1,4 милиона долара".

Стана ясно още, че са уволнени временно изпълняващите длъжността шефове на митническата и данъчната служби. Миналия месец бяха разкрити поредица от предполагаеми корупционни схеми в регионалните митнически служби.

Зеленски каза, че ще направи промени след ареста и уволнението миналата седмица на Васил Лозински, министър на инфраструктурата, във връзка с обвинения в надуване на цените на зимното оборудване, включително генератори, и предполагаемо източване на 400 000 долара. Съобщава се, че в офиса му са намерени около 38 000 долара в брой. Той не е коментирал.

Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов също "поиска да бъде уволнен" след съобщения, че дажбите на войниците се купуват на завишени цени, което повишава цената случаи на потенциални рушвети. Той отрече каквото и да е нарушение.

Според индекса на Transparency International за 2021 г. Украйна е втората най-корумпирана страна в Европа след Русия. Тъй като Украйна прави първите си стъпки по това, което може да бъде дълъг път към присъединяване към ЕС, правителството е под натиск да покаже, че е изчистило действията си.

Очаква се Зеленски да участва в среща на върха в Киев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нейния колега от Европейския съвет Шарл Мишел в петък, за да обсъдят напредъка. Все още не е известно дали лидерите на ЕС също ще присъстват.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че се надява страната да стане членка на ЕС до две години. ЕС даде на Украйна официален статут на кандидат за рекордно кратко време, но няма изгледи тя да се присъедини към блока в такъв ускорен график. Турция има статут на кандидат от 1999 г.

Въпреки хладния език на проектодекларацията на ЕС, в сряда имаше някои положителни новини, тъй като американски одитори, които се срещнаха с високопоставени украински министри тази седмица, казаха, че не са открили доказателства за злоупотреба с финансовата помощ на САЩ за Украйна. Редица високопоставени републиканци изразиха опасения относно потенциални измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ГОЛЯМАТА *** !!!
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покрай престъпниците, може да натопят и няколко невинни, но това е цената, която трябва да платят, за да ги приемат в ЕС. Нас ни приеха много по лесно. Нито един български мафиот и нито един политик не сме вкарали зад решетките, но ни приеха в ЕС.
37
1
 
14
 
! Отговори
14/88 преди 1 година
Германия ще даде на укронацягите 14 броя Леопард 2 и 88 броя стари Леопард 1. Напишете 14 / 88 в гугъл и ще видите какво означава това...
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шайката на зеленски усети че искат да го трампят и влезе в действие нищо повече навремето кличко така влезе в сканадал с мафиоза Рибалко
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо след 34 години надупване на САЩ и Брюксел и 6лизане на западняшки *** българите още не могат да пътуват свободно дори в ЕС, а САЩ им налагат визи.
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските политици спират излъчването на руски телевизионни канали. Нещата отиват на фашизъм. Не гласувайте за българо-фашисти политици. Късата памет на нашите политици е знак за корупция.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълците слагат овчите кожи
32
4
 
13
 
! Отговори
Вестникарчето преди 1 година
И Зеленски ще обикаля арестите като Бай Тошо с одеялцето
31
6
 
10
 
! Отговори
Слава Украине преди 1 година
Героям сало! Следете телеграм каналите и вижте какво става в покрайна: Осташко! Важное, Colonelcassad, Рыбарь, Повернутые на Z войне.Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Междувременно киевският режим, с подкрепата на своите западни куратори, се бори с Русия "до победа", а икономиката на тази нещастна територия бързо се превръща във вонящ гнилоч. За това се говори открито дори в онези страни, които обещават на украинския режим възстановяване и вечна европейска любов.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все по-ясно се очертава перспективата за пълен фалит на украинската държавност и неизбежен край. Кой е виновен е риторичен въпрос. Както честно призна злата акушерка Урсула фон "Нещо непонятно", украинското правителство плаща за членство в ЕС и НАТО с живота на своите граждани. Какво да кажем за някаква нещастна икономика. Разрухата на страната не притеснява киевската камарила.
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека му е на Коломойски.Малко му е.На цял свят натресе Зеления Гаргамел и сега сме на прага на ядрена война,защото е нарушавал Минските споразумения,за да си връща Крим.И мир не иска.
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът има богат опит в убийството на експериментални страни. Западът не е любезният д-р Айболит, а д-р Менгеле. Той е зловещ лекар убиец. Следователно Украйна ще се изправи пред тъжната съдба на тези колонии, които някога са били изнасилени в най-перверзната форма, а след това изхвърлени да умрат в гниещото бунище на историята.
26
0
 
18
 
! Отговори
Китайски балон преди 1 година
Днес Китай са проверили с балон хамерикоските тъмнолики нагло-сакси)))) Видоха тaшaкa на Си Дзин Пин муахаха
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекратяването на живота или смъртта на бившата държава ще бъде съпроводено с безумен смях, неприлични лудории и подли клоунски изцепки на нацистката банда, напълно полудяла от изобилието на кръв и наркотици. И гробното мълчание на западните лекари, с хладно презрение гледащи на агонията на собствения си измъчен пациент.
24
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарл Мишел: Кремъл не може да сплаши ЕС, с Украйна сме едно семейство
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме във война, чийто изход ще се определи от съществуването или на Русия, или на блока НАТО.
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо спряха руските телевизии? С какъв указ, по какъв закон?
21
0
 
16
 
! Отговори
Бикин Надръвен преди 1 година
Провериха ли бiкинiте на Олена (Елена) Zeленская, щото на Мелания Тръмп и ги провериха и със сигурност са ги пoдушили, както Бай Дън (с изтеклия срок на годност) души мoмиченцата
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е той зелето се върти около кинтите.Сега тоя няма как да дава и се обръща срещу него.