Шолц: Ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия

Той обаче е оптимист, че Пекин няма да направи това
6 мар 2023 08:15, Елка Василева
144
Шолц: Ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия
Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия за нейната война в Украйна. Той обаче изрази оптимизъм, че Пекин няма да направи това, предаде Асошиейтед прес.

Шолц направи коментара в интервю за телевизия Си Ен Ен, излъчено днес, два дни след като се срещна с американския президент Джо Байдън във Вашингтон.

Още по темата
Попитан дали може да си представи налагане на санкции срещу Китай, ако Пекин прати помощ на Русия, канцлерът отговори: "Мисля, че би имало последици, но сега сме в етап, когато даваме ясно да се разбере, че това не бива да се случва. А аз съм сравнително оптимистично настроен, че ще имаме успех с нашето искане по този въпрос, но ще трябва да следим (това) и да бъдем много, много предпазливи."

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която беше гост на среща на правителството на Шолц в двореца Мезеберг в Германия, каза, че Европейският съюз засега не разполага с доказателства от САЩ, че Китай обмисля доставяне на оръжия на Русия за нейната война в Украйна, посочва ДПА.

Относно евентуални санкции срещу Китай, ако Пекин предприеме подобни доставки, Фон дер Лайен заяви, че това е "хипотетичен въпрос, на който може да се отговори само ако това стане реалност и факт".
(БТА, Илиян Могиларски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС не разполага с достатъчно доказателство от САЩ">>>> Нема страшно, САЩ в момента измислят доказателствата, докато пиша!
83
2
 
24
 
! Отговори
Шолц преди 1 година
Знае, че целият успех на немската индустрия си базираше на евтина енергия от Русия и експорт на Китайския пазар! Той вече разруши едното, сега и второто! Направо да кажеЧао, Чао Германия!
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох този консурент на Зеленски ще става за наградата Най голям клоун!
81
0
 
18
 
! Отговори
А преди 1 година
Вчера се оплакваше, че в собствената си държава не може да намери нелегално влезлите емигранти,за да ги депортира. ***! Тия емигранти ли ще работят и ще издържат пенсионерите германци?
80
2
 
28
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
От Улав Шолц не зависи нищо. Германия е окупирана държава и прави всичко, каквото й наредят. За съжаление.
79
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което гледате в момемнта драги зрители е цирково представление, дресура на кученца. В Главната роля САЩ, а кученшката група се нарича ЕС. Иначе, имената на животинките са Германия, Полша, Франция ... чинно и в екстаз изпълняват, каквото им каже този, които им дава и за захарче. Жалка, работа, продажно поколение политици, родителите им се въртят в гроба, като гледат как се унищожава труда им.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79 "И явно не следиш нещата, защото преди няма и месец се оказа че работник е откраднал плановете на машините и са дадени на Китай." - Китай е доста назад от ASML, САЩ и Израел в това отнощение. Но бързо наваксва. Отделно, че количеството ( да правиш 70% от чиповете в света) не е по-малко важно от качеството (да правиш 3 nm чипове).
77
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам с какво Европа може да уплаши Китай, освен с думи. САЩ и Европа заедно не се равняват даже на вътрешния пазар на Китай. А погледнете посокатс на икономиките в момента: ЕС бавно и трайно надолу, Китай - бавно и трайно нагоре. Молете се Урсула да не получи доказателства от САЩ, ботурясването предстои.
76
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ASML лично си заявиха, че в ЕС няма специалисти и ноу хау как да се използват машините им и че ЕС е 5-7 години зад Тайван. Толкова за чиповете. ЕС има само гейове, урсули и некадърни балкански про'с'таци, гласуващи за "европейска МРЗ".
75
0
 
22
 
! Отговори
dr. Haus преди 1 година
Но не казват, че последиците ще се състоят главно от автогола, който ще си вкара ЕС, ако наложи санкции на Китай.
74
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама доказани некадърници, за които 90% европеидни про'с'таци у нас гласуват. Факт.
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е прав че ще има последици! След укропитеците ще ги почувстват пустоглавите шляхтичи и надутите наденици, хи хи!!
72
3
 
36
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Само изречението "ЕС не разполага с достатъчно доказателство от САЩ" описва цялата картинка защо ЕС се е превърнал в жалък придатък на САЩ. Че САЩ ще води икономическа война с Китай е ясно. Няма и как да е иначе. Войната за номер 1 икономика в света е по-ожесточена отвсякога. Няма лошо, освен че ЕС ще е бухалката, с която САЩ ще посегне по Китай. Само, че бухалката е пластмасова, а Китайската стена е от мнооого дебел камък.
71
3
 
19
 
! Отговори
европейски анализ преди 1 година
"Спирането на вноса от Китай ще превърне Европа в технологична джунгла! Няма да има нищо! Никаква електроника! На турската електроника ще и се вдигне цената над 500 пъти, защото търсенето ще превиши предлагането над 300 пъти!"
70
2
 
14
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Какви чипове произвежда европа?!? Говориш за ASML те произвеждат машини, нямат FAB-ове. И явно не следиш нещата, защото преди няма и месец се оказа че работник е откраднал плановете на машините и са дадени на Китай. Те си знаят слабото място.
69
3
 
25
 
! Отговори
Идиоти преди 1 година
Какво ще има бе, изкуфелници? И с Китай ли ще се скарате? Отрязахте ресурсите на Русия, сега резнете и фабриката Китай и в Европа ще се видим в чудо от супер скъпа продукция. Не разбрахте ли, че светът повече няма да върви по гайдата на атлантиците!
68
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви последници ве Шолц? Ще спрете да използвате китейски стоки ли? Хах - ами те в някои държави са 80 % от суровините и стоките -СМЕЕШ ли ве шолц - проблема с Русия ще ти се види като детска игра
67
1
 
17
 
! Отговори
ИТ преди 1 година
Не мога да си представя, че някъде в Европа или САЩ ще има фабрика в която на всеки 2 месеца ще се сменя производствения процес, защото трябват нови дънни платки който да обслужват новите процесори!
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа, и последиците отново ще бъдат за Европа,нали? Само дето не се доизказва ми се струва.
65
1
 
21
 
! Отговори
КУРтев преди 1 година
Американците са свикнали че са върха на хранителната верига и че всички други нации трябва да им слугуват! Едно време китайците им постоиха железницата, но сега положението е друго и трябва да свикват и да се съобразяват, че има и нации които са във възход и чрез труд, дисциплина и целенасоченост могат да се въздигнат над американския гринго!