Френският парламент призна за геноцид Гладомора в Украйна

Големият глад в началото на 30-те г. е предизвикан от съветските власти
29 мар 2023 09:18, Елка Василева
100
Френският парламент призна за геноцид Гладомора в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Френският парламент призна за геноцид големия глад в Украйна в началото на 30-те години на миналия век – Гладомора, предизвикан от съветските власти и станал причина за смъртта на милиони хора, предаде Франс прес.

В резолюция, приета почти единодушно (с 168 гласа срещу 2), депутатите призоваха правителството да последва примера им, като отговори с това на силните очаквания на Киев във връзка с този болезнен спомен, съживен от руското нашествие в страната.

Гладоморът "е историята на една организирана варварщина", "използване на глада като политическо оръжие", заяви депутатка Ан Жанте, която първа постави подписа си под текста на резолюцията, приета в присъствието в пленарната зала на украинския посланик във Франция. В края на изказването си Жанте заяви: "Да живее свободна Украйна".

Резолюцията бе приподписана от представители на седем от общо десетте политически групи в Националното събрание (долната парламентарна камара) с изключение на групите на радикалната левица "Непокорна Франция", комунистите и крайнодесния "Национален сбор".

Никой не може да отрече, че е имало престъпление, но "дали е ставало дума да бъде изтребен украинският народ като такъв?" – запита депутатът Бастиан Лашо от "Непокорна Франция", чиято група не участва в гласуването.

Комунистите единствени гласуваха против текста, смятайки, че парламентаристите нямат право да поемат ролята на историци и съдници. "Отказваме да съдействаме за политизиране на явления, свързани с паметта и историята", обясни депутатът Жан-Пол Льокок.
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стила и метода на Запада да Запада да лъже нямада му помогне да оцелее. Заляли са с мигранти Европа това. Цuгaнuзaцiя.
46
11
 
3
 
! Отговори
внимателно преди 1 година
През 2012 - 2013 Украйна бе най проспериращата република в Европа.Да се докладват поменно диверсантите окупирали Киев И Украйна 2014 година..ДА се открият техните ръководители на началници..След окупирането на Киев ,окупаторите наредиха жестока война срещу народа на Источна Украйна.. ДА се провери кои са наредили сегашния терор срещу Украйна.. Имало директно предаване на което са прихванати заповеди от чужбина до ПАтрушев.СЛужбите за сигурност на Русия трябваше да арестуват престъпниците .
45
2
 
2
 
! Отговори
Проверки срочно преди 1 година
Експерти да докладват какъв е произхода на шайката негодници окупирала Руската империя 197- 1921. Да се получат данни за сегашните окупатори на КРемъл подставнеи незаконно на власт след окупация на СССР 1991 - 1999.АКо са чужди шпиони всеки има огромно досие.. Всички се следят през камери,телефони,лични документи,микрочипове и микроимланти.. АКО СА ОБСЕБЕНИ ОТ МАСОВИ УБИИЦИ чрез НАркотици РИСКА Е ОГРОМЕН.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше операция на френските спец части у БГ, селяните ги пребиха като кучета франсетата :)))
43
1
 
4
 
! Отговори
Европа възмутена преди 1 година
СЛЕД ПОКАЗНА жестока Първа световна война.. Велика Русия е окупирана от шайка НЕГОДНИЦИ> 1917- 1921 . Убити са десетки милиони Важни родени в Руската империя. Окупаторите на Русия провеждат жесток терор срещу елитната руска армия. Избити са стотици хиляди исключително важни родени като хора. Терора продължава до 1956 година. В Момента подставени на власт НЕЗАКОННО В КРЕМЪЛ се ползват за ПОКАЗЕН ТЕРОР срещу Украйна поразени са Европа и Русия. ДА СЕ ДОК:АДВАТ кои ръководят терора
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геноцида вече е с обратен знак. Вече е срещу белите хора. Това е световна тенденция Джeндъpp идеологията също работи за изчезването на бялата раса. Те другите раси не я припознават дори. Те прросто мачкат белите. На Макрон жена му каква е....
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40 сериозно ли не знаете за толкова скорошна история? За Англия и Индия? Нищо чудно, че се водите за носа като волове
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но победителите /във ВСВ/ не ги съдят! Напротив, лъскат им репутацията на велики военачалници, защитници на свободата и демокрацията и дори гениални писатели. През 1953 година и Нобеловият комитет се навежда, за да връчи на Уинстън Чърчил Нобеловата награда за литература - за неговите забележителни исторически и биографични трудове, както и за блестящите си речи, защитаващи вечните човешки ценности. Каква ирония!Как ли се връзват вечните човешкиценности с 4 милиона трупа?
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е чедо да признаете, но нали бсте меки китки франсетата, простено ви е :)))
38
2
 
9
 
! Отговори
Супер! преди 1 година
Сега да признаят и геноцида над индиянците! И света ще стане по-справедливо място!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кораби, натоварени със зърно, са пристигали от Австралия в Калкута. Но Чърчил им е заповядал да не разтоварват храните, а да продължат с тях към Европа, където са ги трупали в складове. Уинстън Чърчил има толкова кръв по ръцете си, колкото и най-кръвожадните диктатори Сталин и Хитлер. И това е човекът, който британците ни караха да почитаме като апостол на свободата и демокрацията твърди индийският писател,
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1943-а министър-председател на Великобритания е Чърчил. През лятото на същата година от британските колонии в Индия, и по-конкретно от провинциите Западен Бенгал, както и от Одиша, Бихар и Бангладеш биват изнесени от администрацията около 80 000 тона зърно. В допълнение, британците конфискуват над 50 000 лодки от местните жители под претекст да не попаднат в ръцете на японците, при евентуално тяхно нахлуване. По този начин на хората им бива отнета възможността да се прехранват с риболов.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля моля не са беларуси милиционерите в хитин а чиста проба бандеровци !!!
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен АМи кой какво отрича??? Отричаш, че индийците са най-многолюдната нация на планетата ли?? Какъв геноцид след като са колосалните 1,500,000,000 човека??? Можеш ли да смяташ? КАзвам ти, защото съм бил скоро там. Англичаните са не повече от 20-30 млн. при това доста оптимистично! Кои над кого извършва геноцид?
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля моля не са беларуси милиционерите в хитин а чиста проба бандеровци !!!
32
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
не са измислици. ходи прочети малко исторически източници. и хората отдолу ти дадоха обяснение....като отречеш нещо, не значи че то изчезва - истината, слънцето и луната не могат да се скрият :) нещо за одеялата с шарка няма ли да кажеш? :)
31
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само яко заблуден може да говори за английски геноцид на индийци при положение, че индийците са 1,5 млрд. човека! Цяла Англия (заедно с българи и други имигранти са 62 млн човека).
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудят се как да оправдаят даването на оръжия на нацистите но това няма да им помогне. Пуснали са десетки милиони мигранти тоест чужденци на стария континент. Това какво е. Предателство и геноцид срещу исконното местно население. По заповед на САЩ. Щото да не е зле само в САЩ но и в Европа да е зле. Предатели и продажници както и във футбола от там почва.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Не знам за английски голодомор в Индия, но съм сигурен, че в момента англичаните на острова не са повече от 20-30 млн. Виж и кои са им министри и министър-председатели. Говориш някакви пълни измислици , несвързани с реалността изобщо!
28
5
 
8
 
! Отговори
То хубаво, ама преди 1 година
знаете ли къде е отишла пшеницата, след като е иззета от Украйна? Отишла е в САЩ, които по това време са я втасали яко с т.н. "Велика депресия". Спрете да четете само, това, което ви е изгодно. Да сервирате половин истина е по-зле от лъжа!