Френският парламент призна за геноцид Гладомора в Украйна

Големият глад в началото на 30-те г. е предизвикан от съветските власти
29 мар 2023 09:18, Елка Василева
100
Френският парламент призна за геноцид Гладомора в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Френският парламент призна за геноцид големия глад в Украйна в началото на 30-те години на миналия век – Гладомора, предизвикан от съветските власти и станал причина за смъртта на милиони хора, предаде Франс прес.

В резолюция, приета почти единодушно (с 168 гласа срещу 2), депутатите призоваха правителството да последва примера им, като отговори с това на силните очаквания на Киев във връзка с този болезнен спомен, съживен от руското нашествие в страната.

Гладоморът "е историята на една организирана варварщина", "използване на глада като политическо оръжие", заяви депутатка Ан Жанте, която първа постави подписа си под текста на резолюцията, приета в присъствието в пленарната зала на украинския посланик във Франция. В края на изказването си Жанте заяви: "Да живее свободна Украйна".

Резолюцията бе приподписана от представители на седем от общо десетте политически групи в Националното събрание (долната парламентарна камара) с изключение на групите на радикалната левица "Непокорна Франция", комунистите и крайнодесния "Национален сбор".

Никой не може да отрече, че е имало престъпление, но "дали е ставало дума да бъде изтребен украинският народ като такъв?" – запита депутатът Бастиан Лашо от "Непокорна Франция", чиято група не участва в гласуването.

Комунистите единствени гласуваха против текста, смятайки, че парламентаристите нямат право да поемат ролята на историци и съдници. "Отказваме да съдействаме за политизиране на явления, свързани с паметта и историята", обясни депутатът Жан-Пол Льокок.
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Напълно съгласен съм,че е имало гладомор,но неговите реализатори не бяха Руснаците,а мафията на грузинският евреин Йосиф Джугашвили,който ектерминира не някакви си украинци,сиреч евреи,а изконното Българо-Руско население в Българо-Руска Украина.Гладомор бе наложен в България също.Наложиха го най-напред убиецът Хитлер,а после и убиецът Сталин.На рибарите в България им бе забранено да ловуват,а друго за ядене нямаше.Не Руснаците ,а сталинистите евреи наложиха смъртта.
26
1
 
13
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Някой няма ли да съобщи на френските политици за небивалите протести във Франция в момента? Мисля, че е време да научат за това, вместо да се занимават с поръчкови решения за исторически събития в далечни държави? Може би би било добре да обърнат внимание на събитията в момента в собствената си държава? За които, мистериозно, почти не се споменава в медиите.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
осъдете и подаряването на одеяла с шарка, като сте почнали....
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи-хи! Хубаво е, че на френският парламент му е останало време да "отговори с това на силните очаквания на Киев във връзка с този болезнен спомен, съживен от руското нашествие в страната". "Спомен" ли каза някой? Глад ли спомена? А бе ние що "ядем" украинско зърно? А как се отнасят към "спомена" снарядите с обеднен уран? Ами 1 млн. 155 мм снаряди? Ами Чернобил? Спомена Гладомор се свързва с колективизацията в селското стопанство. Ами сега, да не им се съживява с интеграцията в ЕС и НАТО?
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това еб*вка ли е?? Някой чел ли е какво са правивили французите в Африка, Източна Азия и Южна Америка?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шушумигари
21
2
 
12
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
А френския Голодомор и гилотината ? :)))
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдеееее! И кво :)
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-смъртоносния глад, след Бенгалския от 1770-те идва по времето на Уинстън Чърчил, през 1943г., когато от глад измират над 3 млн.души. -----//----- През 1943 г Великобритания е била във война. За разлика от 1930 г, когато в мирно време комунистите са ограбили зърното на селяните.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия голям проблем имат народа всеки ден протестира те се занимават с поръчката на вашингтон да обсъждат събитиа от преди век - ами да приемат нещо за геноцидана аиндианците - по данни на самите американци смлените са около 90 милиона
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само, че гладоморът е бил не само в Украйна, а също така и в Русия и Беларус. При това не по-слаб. -----////------ И какво от това? Руснаците нали не се оплакват, а се гордеят с него?
16
2
 
13
 
! Отговори
франкофил преди 1 година
А как е геноцида над французите? Ще има ли народа дума за пенсионната реформа?
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политически решения яхнали вълната на краварската наглост в момента. Вместо да се занимават с проблемите във Франция, приемат декларации за нещо случило се преди век. А нещо за това -- "Въпреки Бенгалския глад индийците не знаели все още, че това е само първия път, когато десетки милиони ще измрат от глад, причинен от алчността за печалби на Великобритания. Най-смъртоносния глад, след Бенгалския от 1770-те идва по времето на Уинстън Чърчил, през 1943г., когато от глад измират над 3 млн.души.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само за сведение: Миналата седмица се отбеляза годишнината от изгарянето на цялото село Хатин в деншен Беларус, изгорени в къщите си са били около 1 300 жители. На територията на Беладус има повече от 9 000 !!!!! изгорени села. Това от фашагите през Втората световна война.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а английския гладомор в индия?
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция хори, тия само се чудят как да се HaГЪ3яТ още повече на ФАЩ... срамота, за гилотината са всичките, макар че като се замисля, това е прекалено човечно наказание за прегрешенията им
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам днес покрайните какво причиняват на хората си, не е никак трудно да си представя пословичната им корупция и некадърност да предизвикат гладомора.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те да гласуват геноцида върху собствените си хора. Състоянието на една държава е следствие от некадърни политици. А после за тази НЕКАДЪРНОСТ плащат НЕполитиците.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бавни тия франсета бе. Човек ще си помисли, че бълват политическа пропаганда, вместо да им дреме за геноцид. Може би защото обичат геноцида, все пак в момента ТЕ допринасят за геноцида на укропите, и дори геноцида на собствените си граждани, които вече десетилетия заменят с ***.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега сме 2023 година, чак сега ли се сетихте да признаете изтреблението на укрите от страна на Сталин :))) Малко закъсняла реакция, не мислите ли франсета :)))